Guvernul lansează o schemă de minimis, prim care acordă vouchere pentru cercetare, cu un buget de doar 8 milioane le pentru 7 ani, dar premierul Ciolacu promite că programul va fi extins.
”Aplicăm în premieră o soluție modernă în domeniul noilor tehnologii, voucherele pentru inovare, introduse de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Aceste vouchere vor conduce la accelerarea transferului tehnologic între organizațiile de cercetare și IMM-uri. Este un program-pilot de 8 milioane de lei pe care îl vom extinde în viitor”, a anunțat premierul Ciolacu.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Durata schemei de ajutor de minimis este de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I a ordinului ministrului cercetării, inovării și digitalizării prin care se aprobă aceasta până la data de 31 decembrie 2027. Plățile se pot efectua până la data de 31 decembrie 2030.
Sursa de finanțare o reprezintă fondurile alocate instrumentului de finanțare, Voucher (cec) de Inovare, din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027, prin Programul 5.7 Parteneriate pentru Inovare, în cadrul Subprogramului 5.7.1. Parteneriate pentru competitivitate.
Bugetul maxim alocat schemei este de 8.000.000 lei, va fi asigurat din bugetul aprobat Ministerului cercetării, inovării și digitalizării pe anul în curs, precum și în estimările pe anii următori, cuprinse în Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024 și nu va fi solicitată suplimentarea acestora.
Sumele estimate a fi alocate anual pe perioada de implementare a schemei de ajutor de minimis sunt:
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ungaria a intrat în recesiune
Voucherul (cec) de Inovare este un tip de proiecte aferent Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027, respectiv Programul 5.7 Parteneriate pentru Inovare, în cadrul Subprogramului 5.7.1. Parteneriate pentru competitivitate.
În cadrul schemei, ajutorul de minimis se acordă sub formă de asistență financiară nerambursabilă (grant) pentru activitățile eligibile cuprinse în Voucherul (cec) de inovare implementat prin contracte de finanțare.
Programul Parteneriate pentru inovare urmărește realizarea de proiecte comune de cercetare - inovare, bazate pe parteneriatul dintre mediul de afaceri și mediul public/privat CDI, sprijinirea accesului actorilor economici la servicii CDI, precum și sprijinirea dezvoltării ecosistemelor de inovare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CFR Marfă își va declara falimentul și va opri activitatea imediat după operaționalizarea Carpatica Feroviar. Estimarea, până la 1 martieObiectivele și indicatorii:
- realizarea de proiecte prin colaborare public-privat, care urmăresc conceperea, realizarea și testarea (în laborator și/sau în mediul de funcționare/industrial) de modele demonstrative pentru produse, tehnologii, metode, sisteme sau servicii noi/semnificativ îmbunătățite;
- dezvoltarea întreprinderilor cu potențial de inovare; vor fi sprijinite activitățile CDI din cadrul întreprinderii, prin finanțarea procesului de achiziții de servicii CDI de la furnizori publici/privați, care susțin principalele etape de dezvoltare;
- sprijinirea inițiativelor CDI, venind din mediul public/privat, care doresc să adreseze explorarea și dezvoltarea/validarea unei idei, cu potențial comercial;
- susținerea IMM-urilor, prin finanțarea proiectelor cu grad ridicat de inovare, care au potențial pentru un impact real pe piață;
- susținerea IMM-urile care doresc să breveteze, la nivel internațional, rezultatele unei activități de cercetare-dezvoltare.