VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Alexandru Ciuncan, director general UNSAR: Nevoia de informare este certă în rural și vom realiza ample campanii de informare în această zonă anului viitor

VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Alexandru Ciuncan, director general UNSAR: Nevoia de informare este certă în rural și vom realiza ample campanii de informare în această zonă anului viitor
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris astăzi, 16:11

Nevoia de informare în rândul comunităților rurale este certă și Asociația profesională a asigurătorilor va derula în cursul anului viitor ample campanii de informare, anunță Alexandru Ciuncan, directorul general al UNSAR, la Maratonul de Educație Financiară - Ediția a V-a organizat de Profit.ro.

Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și de postul de televiziune Prima News, a fost organizat cu sprijinul AAF (Asociația Administratorilor de Fonduri), ARB (Asociația Română a Băncilor), BCR, CEC Bank, XTB

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

"La nivelul UNSAR și al membrilor noștri, derulăm multe proiecte de informare, mergem alături de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), mergem în comunități și încercăm să vorbim cu oamenii, cu autoritățile, cu toți cei interesați, pentru a le explica cum funcționează sistemul de asigurare obligatoroi și cel facultativ. Vor fi și în 2025 campanii de anvergură la nivelul comunităților rurale", a spus Ciuncan.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că educația financiară înseamnă decizii informate, adică decizii luate în cunoștință de cauză atunci când o persoană încheie o poliță facultativă, nu una obligatorie.

"Este important ca oamenii să treacă de la simpla conștientizare a riscurilor la acțiune. Noi vedem în studiile UNSICAR și cercetările sociologice realizate de IRES pentru asociația noastră că oamenii sunt conștienți. Unul din doi români este conștient de tot ceea ce înseamnă riscuri catastrofale, cum ar fi cutremure sau inundații. Este important să translatăm această percepție a riscurilor în protecție", a explicat reprezentantul asociației.

Ciuncan a afirmat că, la întrebarea de ce au oamenii nevoie de asigurare, cel mai bun răspuns este prezentarea unor exemple concrete, adică cazuri reale ale unor oameni care au trecut prin evenimente nefericite și, pentru că dețineau o poliță, au primit despăgubirile care i-au ajutat să treacă peste situațiile nefericite.

"Este suficient pentru oricine care nu crede în asigurări sau care nu deține informații despre acest concept să vadă niște poze de la inundațiile recente din Spania sau din județul Galați și să se întrebe dacă nu cumva poate să ajungă în situația acelor oameni. De ce nu crește gradul de asigurare în zonele afectate de riscuri catastrofale? E un cumul de factori, vorbim de informare, vorbim de educație financiară, vorbim de încredere", a mai spus directorul general al UNSAR.

El a amintit că în România, o țară expusă riscurilor catastrofale, există un program de asigurare obligatorie la catastrofe.

"Vorbim de polița PAD, care acoperă trei riscuri – cutremur, inundație și alunecare de teren. Există două tipuri de polițe PAD și cea care oferă o acoperire de 100.000 lei costă 130 lei pentru o perioadă de asigurare de 12 luni. Fiecare om este diferit, fiecare buget al fiecărei familii este diferit, dar totuși vorbim de 130 lei pe an. Mai mult, nu poți încheia o poliță facultativă dacă nu ai încheiat-o în prealabil pe cea obligatorie", a subliniat reprezentantul Uniunii.

Datele oficiale arată că 23% dintre locuințele românilor sunt asigurate obligatoriu și doar 17% au și o poliță facultativă.

"Spre comparație, în Ungaria, o țară mai puțin expusă riscurilor catastrofale, gradul de cuprindere în asigurare a locuințelor este undeva între 70% și 80%, iar în Polonia se situează între 60% și 63%, în timp ce în vestul Europei acest indicator sare de 80%. În județul Galați, înainte de inundații, doar două din 10 locuințe erau asigurate, din păcate", a mai spus Ciuncan.

Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.  Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru ciuncan
unsar