Startup-ul SOLO, care a creat o aplicație de contabilitate pentru PFA-uri, a ajuns la 6.500 de clienți în doar 2 ani de la lansare. Proiectul a fost lansat în cadrul incubatorului Novel Ventures, în urma unei investiții inițiale de 300.000 de euro, cu scopul de a adresa provocările prin care trec freelancerii la înființarea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată), dar și în administrarea ulterioară a acestuia.
„Exact filozofia asta de simplitate și accesibilitate a fost foarte îndrăgită de către clienții noștri. Adică, să fie cât se poate de ușor clientului oricât de greu ne-ar fi nouă. Și asta înseamnă că noi citim legile de 100 de ori astfel încât să înțelegem unde putem să profităm, unde putem să găsim o portiță prin care clientul nostru să aibă cea mai ușoară și cea mai simplă experiență. Practic, noi interacționăm cu toate instituțiile statului în numele clienților noștri. Asta e o provocare”, spune, la emisiunea Educație cu profit de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Anghel, co-fondator și CEO SOLO.
De altfel, în ultimii ani, în România numărul PFA înființate a crescut considerabil. Doar în 2023 s-au înființat cu 40% mai multe PFA-uri decât în anul precedent.
„Arată clar direcția în care piața de muncă românească merge și anume, către activități independente. Oamenii vor să aibă un venit suplimentar pe lângă job-ul lor sau să devină full time freelanceri pentru că e foarte atractiv. Aici avem un foarte mare gap față de piețele vestice. În general, într-o economie dezvoltată, o treime din piața de muncă are activitate independentă, e freelancer.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În România însă suntem abia la 10%. Mai este mult de recuperat și se vede că românii vor să caute oportunități, mai ales că tot spațiul ăsta de muncă remote care s-a deschis post padnemie a creat și oportunități pentru oameni să fie plătiți de către companii din afară mult mai bine decât ar fi plătiți de un angajator român. În ultimii 2 ani am văzut o creștere substanțială pe partea de PFA-uri”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Cornel Ionescu, coach Banometru : Oameni educați financiar înseamnă oameni mai productivi. E greu să fii bogat într-un sat de săraciDespre impozitarea PFA-urilor, Alexandru Anghel explică că există doar două variante – norma de venit sau sistemul real de impozitare.
„Norma de venit este o facilitate fiscală oferită de stat pentru anumite tipuri de activități precum veniturile din agricultură sau veniturile pentru profesorii care fac meditații. Sunt câteva sectoare în care statul a decis că e mai bine să îi fiscalizeze la o rată foarte mică decât să nu-i fiscalizeze deloc. Numai câteva sectoare sunt, precum agricultura, partea de consultanță în IT, partea de educație, beauty, coafură, manichiură. Aceste activități au abilitatea de a folosi norma de venit care este o plafonare a venitului.
Deci, dacă eu încasez 50.000 de lei într-un an și norma de venit este 30.000 de lei sau 40.000 de lei voi plăti taxe la plafonul normei. Practic, eu am niște bani care o să scape de impozit, ceea ce e foarte avantajos pentru anumite activități. De asemenea important de știut este că dacă ai fost la normă anul ăsta și ai avut încasări mai mari de 25.000 de euro, nu mai poți fi la normă anul viitor. Dar dacă te înființezi ca PFA în 2024 și primul tău an e la normă nu te afectează cu nimic, în continuare norma merge la fel, ceea ce e avantajos pentru cei care-și încep activitatea de la 1 ianuarie”, explică acesta.
În sistemul real de impozitare, PFA-urile plătesc impozit pe venitul net.
De altfel, un PFA plătește 3 tipuri de taxe: contribuția la sănătate, la pensie și impozitul pe venit.
„Se schimbă un singur lucru în esență și anume, modul în care se calculează contribuția la sănătate. Adică, în loc să plătești la acele plafoane de 6,12, 24, plătești 10% din venitul tău, dar nu mai puțin de 6 salarii și nu mai mult de 60. Deci, oriunde te afli în acest interval tu plătești 10% sănătate în loc de plafon, ceea ce e un dezavantaj dacă ai fost undeva fix sub următorul plafon”, mai spune acesta.
Spre exemplu, la un venit de 6.000 de lei pe lună, după ce se scade contribuția la pensie – în cazul acesta ar fi circa 800 de lei pe lună – contribuția la sănătate o să fie 600 de lei, nu 330 de lei cât ar fi fost înainte. Iar la final, după scăderea contribuțiilor se calculează și impozitul.
„Deci, cineva cu PFA care încasează 6.000 de lei pe lună va plăti taxe de 1.800-1.900 de lei pe legislația nouă și ar fi plătit cam 1.500 de lei pe legislația veche”, precizează Alexandru Anghel.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Carmen Micu, fondator Envisia Boards of Elite: Ne așteptăm la un impact foarte rapid. Acești oameni, odată numiți în aceste consilii, vor putea influența imediat deciziilePentru SRL-uri, continuă el, schimbările sunt relativ minore. Pentru SRL-urile cu venituri de peste 60.000 de euro pe an se trece la microîntreprindere pe 3% impozit pe venit, de la 1%.
„Există câteva activități unde ești obligat să treci la 3% impozit pe venit chiar dacă nu ai venituri de peste 60.000 de euro, precum medic, programator, avocat și HoReCa.
Mai este și schimbarea de anul trecut și anume, dacă faci consultanță trebuie să fii la 16% impozit pe profit”, afirmă el.
„Ce e important să știm este că pentru venituri mici de sub 1.300 de euro PFA-ul va fi mereu mai avantajos, iar pentru venituri foarte mari de peste 300.000 de lei pe an iarăși merită să-ți faci PFA-ul. Undeva la mijloc sugestia noastră este ca oamenii să intre în contact cu un specialist”, completează Alexandru Anghel.