Bursa de Valori București a crescut solicitările legate de informațiile necesare inclusiv pentru companiile care vizează listarea pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare, transmite Ileana Botez, șef admitere la tranzacționare la BVB, la ediția a V-a a Maratonului de Educație Financiară, organizat de Profit.ro.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și de postul de televiziune Prima News, a fost organizat cu sprijinul AAF (Asociația Administratorilor de Fonduri), ARB (Asociația Română a Băncilor), BCR, CEC Bank, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
În Uniunea Europeană sunt peste 20 milioane de intreprinderi mici și mijlocii și politica la nivelul blocului comunitar este aceea că tot mai multe dintre acestea ar trebui să atragă finanțare prin piața de capital, explică întregul context în care Bursa de Valori București încearcă să dezvolte piața AeRo destinată IMM-urilor, Ileana Botez, cea care conduce departamentul de listări al BVB.
Instituția pe care o reprezintă se uită și la ceea ce fac și alte burse din regiune și care operează, de asemenea, sisteme multilaterale de tranzacționare. Din punctul de vedere al BVB acestea trebuie privite ca o piață de creștere pentru IMM-uri, însă, sub acest aspect și antreprenorii trebuie să arate transparență.
CITEȘTE ȘI Romgaz și-a majorat extracția de gaze cu peste 4% și și-a dublat producția de energie electrică în T3, când România a avut ce mai scumpă piață spot din UESub acest aspect, Bursa de Valori București a ridicat ștacheta și a crescut tipologia de informații care trebuie furnizate investitorilor de portofoliu pentru ca aceștia să ia deciziile adecvate în cadrul memorandumurilor de listare, spune Botez de la BVB. Operatorul de piață vizează atragerea firmelor mici și mijlocii și în acest sens deja a ajuns la ediția a 7-a a programului BVB Arena. „Din ce în ce mai multe astfel de entități vin către noi”, spune șefa departamentului de admitere la tranzacționare, invitată la Maratonul de educație Financiară organizat de Profit.ro și transmis de Prima News TV.
Aceste firme trebuie însă să treacă printr-un calendar de pregătire care uneori începe chiar prin transformarea din SRL în societate pe acțiuni. Firmele trebuie să îndeplinească mai multe criterii specifice companiilor listate, precum acela de a avea situații financiare auditate sau un Consiliu de Administrație. „Cu cât o societate este mai dezvoltată, cu atât timpul alocat pentru pregătirea ei este mai lung”, spune Botez adăugând că Hidroelectrica (H2O) a trecut printr-un proces similar premergător venirii în ringul bursier în vara anului 2023.
Receptivitatea investitorilor față de emitenți există. „În ultimii ani, oricum, interesul a crescut foarte mult”, spune Botez, menționând că pe piața de capital românească a fost depășită borna de 200.000 de investitori persoane fizice. Este o țintă la atingerea căreia au ajutat emisiunile de obligațiuni guvernamentale ale Ministerului Finanțelor.
„Un rol important l-au jucat și titlurile de stat din programul Fidelis care au venit să ofere un tip de instrument financiar cu un grad foarte scăzut de risc și care poate apropia, prin utilizarea sa, mai mulți investitori de retail către piața de capital”, spune Botez de la BVB, completând că și pe bursele de la Varșovia, Praga și Budapesta a fost utilizat acest mencanism al listării titlurilor de stat pentru dezvoltarea bazei de investitori.
Este un fenomen care are perspective să ia amploare și în România, unde în depozite bancare sunt 70 miliarde euro ale persoanelor fizice, multe acestea urmând să se uite și la investiții de portofoliu, deschise doar în primă fază de plasamentele în titlurile de stat.„Odată ce ai intrat pe acest drum, după aceea, sigur că da, vor fi mai mulți investitori care vor dori să se ducă și spre zona cealaltă, să spunem a obligațiunilor corporative, cu un grad mai ridicat de risc sau către acțiuni, bineînțeles”, conchide Botez.