În structurile guvernamentale există, precum și în comisiile parlamentare de specialiate există oameni cu carențe de educație financiară, care nu au întocmit niciodată un buget, a afirmat deputatul liberal Gheorghe Pecingină, la Maratonul de Educație Financiară - Ediția a V-a organizat de Profit.ro.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și de postul de televiziune Prima News, este organizat cu sprijinul AAF (Asociația Administratorilor de Fonduri), ARB (Asociația Română a Băncilor), Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Inclusiv politicienii au ajuns să conștientizeze că este nevoie de educație financiară, iar PNL a și inițiat un proiect de lege în acest sens, a amintit Gheroghe Pecingină.
”De multe ori îmi punem întrebarea de unde trebuie să începem, dacă nu cumva trebuie să începem din Parlament sau poate chiar mai de sus - pentru că și în structurile guvernamentale sunt oameni care au carențe sau păreau că au carențe în această educație - sau trebuie să începem mai de jos. Am ajuns la concluzia că trebuie să mergem în paralel, din ambele direcții, pentru că am văzut niște studii în care părinții, 46% din părinți, consideră că e bine să începi educația financiară de la vârsta de 7-10 ani. Cred că generațiile viitoare vor fi mult mai educate și din acest punct de vedere decât suntem noi acum sau, cel puțin, această clasă politică care ajuns să conducă România în momentul de față”, a arătat parlamentarul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Nu vă ascund că sunt oameni care au făcut parte la un moment dat chiar din comisiile de buget-finanțe sau comisii raportoare pe anumite domenii, fără să cunoască sau să fi construit în viața lor un buget. (...) Cu siguranță, în perioada următoare, chiar și în legislatura viitoare vor fi oameni mult mai bine pregătiți decât sunt în această legislatură”, a mai spus Gheorghe Pecingină.
El a adăugat că este nevoie și în clasa politică să există interes ridicat pentru educația financiară.
”Trebuie să existe și interes din partea parlamentarilor, pentru că, de ce să nu recunoaștem, există foarte mulți parlamentari - eu îi numesc fantomă -, care au luat cuvântul doar la un începutul mandatului, mai iau o dată la încheierea mandatului, între timp sunt repratizați în comisii și acolo se uită la ce li se spune la grup sau se uită la colegii de partid care au funcții în acea comisie și ridică mâna în funcție de asta. De forate multe ori ați văzut că presa îi întreabă dacă știu ce au votat și nu pot s relateze ce au votat”, a afirmat deputatul PNL.
CITEȘTE ȘI Pentru bugetari, petrecerea se încheie în 2024 - După cea mai mare creștere a cheltuielilor de personal la stat din aproape două decenii, 2025 aduce o "puternică moderare", aproape de înghețEl a subliniat însă că în cadrul comisiei și în în staff-ul tehnic al acesteia sunt specialiști, care pot ajuta la întocmirea proiectelor legislative, iar conducerea partidului are un rol important în consultarea specialiștirlor din grupul parlamentar și desemnarea în comisii a unor oameni pregătiți.
Nu vă ascund că sunt oameni care au făcut parte la un moment dat chiar din comisiile de buget-finanțe sau comisii raportoare pe anumite domenii, fără să cunoască sau să fi construit în viața lor un buget. (...) Cu siguranță, în perioada următoare, chiar și în legislatura viitoare vor fi oameni mult mai bine pregătiți decât sunt în această legislatură.