Profit News TV va organiza Maratonul Imobiliar, cu cei mai importanți jucători de pe piața din România

Profit News TV va organiza Maratonul Imobiliar, cu cei mai importanți jucători de pe piața din România
scris 6 iul 2023

Profit News TV va organiza, pe 11 iulie, Maratonul Imobiliar, ediția a II-a, la care vor fi prezenți cei mai importanți jucători de pe piața din România, reprezentanți ai autorităților, dezvoltatori, constructori, arhitecți, consultanți, finanțatori, furnizori de utilități, specialiști în dezvoltarea urbană, responsabili din administrația locală, centrală, brokeri, retaileri, evaluatori, experți financiari, arhitecți, operatori logistici.

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul 123Credit.roNordis și PAID România

Speakeri

Urmărește-ne și pe Google News

Adrian Veștea - Ministrul Dezvoltării

Sebastian Piu - Co-fondator 123Credit.ro
- De ce să lucrezi cu un consultant de credite imobiliare când vrei să îți cumperi o casă prin credit?
- Este bine să te împrumuți când inflația este mai mare decât dobanda la ipotecar?
- Cum afli dacă ești eligibil pentru un credit ipotecar și care ofertă sau bancă ți se potrivește?
- De ce să te alături echipei 123Credit de consultanți de credite imobiliare?

Emilia Pitu - Manager Vânzări Credite - partener 123Credit.ro Cluj
- Rate egale sau rate descrescătoare?
- Lichiditatea sistemului bancar și cum influențează asta costul creditului
- Cum este piața imobiliară în Cluj, ce feedback primim de la clienți referitor la achiziția de imobile prin credit și ce sfaturi ne poți da?

Alina Stoicescu - Director Vânzări Alesonor / Amber Forest
- Se va prăbuși piata imobiliară și va scădea prețul imobilelor? Cum vezi evoluția pieței?
- Cum se corelează cererea de locuințe cu numărul de autorizații de construcție emise și cu evoluția proiectului proprietăților?
- Casele verzi. Avantaje și de ce este recomandată o astfel de investiție.

Context sector construcții și real estate

2022 s-a încheiat cu un nou record de livrări de locuințe noi în București-Ilfov. Totuși, investitorii au început să-și pună întrebări mai serioase cu privire la strategia lor imediată, în contextul unor discuții tot mai dese despre o recesiune globală și creșterea costului de risc odată cu majorarea randamentelor titlurilor de stat. În același timp, dezvoltatorii de proiecte rezidențiale au observat o temperare a activității, pe măsură ce dobânda mai mare, inflația și incertitudinile au început să reducă din interesul cumpărătorilor pentru apartamente noi.

După efectele pandemiei de Covid 19, industria continuă să se confrunte cu provocări mari, ce pun presiune pe activitate.

• De la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare modificarea conform căreia cota de 5% TVA se va aplica pentru achiziția unei singure locuințe cu un preț de cel mult 600.000 lei, adică aproximativ 120.000 de euro. Plafonul de la care se calculează TVA de 19% va fi de 600.000 lei în loc de 700.000 lei, valoare valabilă pe parcursul anului 2022.

• Materialele de construcții cele mai afectate de majorări de preț în 2022 față de 2021 au fost panourile sandwich, țeava rectangulară, plăcile de OSB, polistirenul, materialele folosite la reabilitările termice sau fier-betonul. Se va construi tot mai scump, iar acest lucru se va traduce în locuințe tot mai scumpe pentru români

• Prețurile locuințelor din România au continuat să crească iar marii jucători spun că, pe fondul exploziei prețurilor la materiile prime, vor fi nevoiți să facă ajustări pe plus, la prețurile finale pentru clienții lor.

• Zona istorică a Bucureștiului este repusă în valoare prin proiecte ample de consolidări și transformări de clădiri istorice în hoteluri, spații de birouri sau locuințe.

• Creșterea prețurilor la energie i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să se orienteze către investiții în sisteme de energie alternativă, precum panourile fotovoltaice, care sunt montate pe mall-uri și birouri.

• Proprietarii de clădiri de birouri încă sunt în căutarea unor soluții pentru a atrage angajații chiriașilor înapoi în spațiile de lucru. Majoritatea corporațiilor au adoptat un mod de lucru hibrid.

• Mall-urile caută variante diverse de a reveni la traficul de vizitatori anterior pandemiei, acum fiind în luptă și cu un mediu online mai puternic. Apar branduri noi pe piață. Proprietarii de mall-uri au nevoie de soluții pentru reducerea consumului de energie și a facturilor în continuă creștere.

Teme de dezbatere

• Ce îi mai încurajează pe dezvoltatori să construiască în 2023, în contextul unor prețuri mărite, al creditelor scumpe, al unui plafon redus de TVA și al unei crize urbanistice la nivelul Capitalei?

• Care sunt principalele provocări ale industriei?

• Ce soluții concrete vede mediul de afaceri în rezolvarea problemelor cauzate de lipsa unui cadru urbanistic unitar?

• Marjele de profit au fluctuat proporțional cu majorarile din piața materialelor de construcție? Care mai este media marjelor de profit la dezvoltatorii imobiliari? Au început dezvoltatorii să vândă sub marjele de profit estimate inițial?

• Costurile implicate de implementarea soluțiilor de energie alternativă și disponibilitatea în piață a acestor sisteme. Cine suportă costurile și cum se transferă ele către chiriașii mall-urilor sau clădirilor de birouri?

• Peste 700.000 de muncitori români lucrează pe șantiere din vestul Europei. Ce îi poate determina pe aceștia să revină în țară, mai ales că cererea pe piața forței de muncă este atât de mare?

• Într-o perioadă marcată de un puternic curent inflaționist, dar și de acutizarea crizei forței de muncă în sectorul privat, ce urmează în 2023 pe piața de real estate din România?

• Variante, în viitorul apropiat, de reducere a dependenței de importuri pe zona materialelor de construcții, în contextul în care, acum, 70% din stocurile de materiale provin din afara țării.

• Cum a evoluat, în ultima perioadă, numărul cumpărătorilor care apelează la capital propriu pentru achiziția de locuințe în detrimentul creditului, în contextul scumpirii finanțărilor?

viewscnt
Afla mai multe despre
maraton
imobiliar