La începutul lunii martie, în România existau 48.453 prosumatori, din care 43.000 erau consumatori casnici, cu o putere instalată de peste 500 MW, a anunțat noul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, George Niculescu, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Liberty, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica, Tinmar Energy și Transgaz
“Nu vrem ca, dintr-o intenție bună (compensarea cantitativă n.r.), nu dorim ca integrarea prosumatorilor să se transforme într-o problemă. Am publicat un proiect de ordin menit să comprimăm timpul necesar racordării prosumatorilor, aflat în prezent în dezbatere publică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Încercăm să vedem cum au procedat alte țări în ceea ce privește integrarea acestor noi capacități de producție”, a afirmat noul președinte al ANRE, care a mai precizat că distribuitorii se află sub o presiune suplimentară ca urmare a acestei evoluții.
“ANRE nu va fi un obstacol în calea acestui tip de investiții (regenerabile - n.r.) și nu va fi nici în cazul niciunui fel de investiții, inclusiv în rețele de distribuire, transport sau stocare”, afirmă Niculescu.
Președintele ANRE a confirmat că, în acest moment, se analizează posibilitatea reducerii pragului de 1.300 de lei/MWh impus decontării de către stat a achiziției de energie electrică de către furnizori.
“O preocupare pentru îmbunătățirea cadrului legislativ pentru ca facturile consumatorilor să fie aproape de prețul real, dar și a bugetelor consumatorilor casnici, dar și non-casnici, există și la Ministerul Energiei și la ANRE. Actualele plafoane au fost impuse când prețurile erau la un nivel inimaginabil, îmi amintesc prețuri de 3.600 lei/MWh. Prețurile pe PZU au avut un trend descendent, ieri au fost prețuri de 500 de lei. Dacă acest trend se menține evident că o analiză a revizuirii pragului de 1300 de lei trebuie făcută”, a declarat Niculescu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Avrig Business Center a fost scos la vânzare de proprietarii israelieniNoul președinte ANRE a explicat și cum s-a ajuns la această situație.
“Cea mai rea decizie, cea mai puțin bună era să nu facem nimic ca guvern (anul trecut - n.r.). Aceste modificări succesive au produs aceste efecte în piață pe care nimeni nu și le-a dorit. A trebuit modificată această legislație pentru a ajuta partea de consum. Fără un consumator capabil să-și achite factura, discutăm degeaba alte probleme tehnice (hidrogen verde, energie regenerabilă, stocare, - nr.)”