Încă de când a deschis primul magazin în România, în 2005, Kaufland a arătat un mare apetit pentru furnizorii locali. Circa 85% dintre furnizorii Kaufland, al doilea cel mai mare retailer alimentar de pe piața locală, sunt din România.
„În acest moment, din aproximativ cei 3.300 de furnizori la modul general de bunuri, servicii și materiale operative, 2.600 de furnizori sunt din România. Am generat o cifră de afaceri de aproximativ 3,4 miliarde de euro în 2022, iar din aceștia 2,4 miliarde de euro au fost plățile către cei 2.600 de furnizori locali parteneri din România, ceea ce înseamnă aproximativ 85%.
Aproximativ 70 de bani din fiecare leu merge în factura către un furnizor partener din România. În același timp, din punct de vedere al sortimentului, sunt bine proporționați cu valorile plăților pe care le-am făcut către furnizorii români. Vorbim de furnizori care își desfășoară activitatea în România, care pot să aibă fie ingredientul principal din România, fie forța de muncă sau materialul de ambalare”, a transmis, la Maratonul Made in Romania, organizat de PROFIT NEWS TV, Valer Hancaș, director Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România.
Evenimentul a fost organizat împreună cu Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România (AFFR), Altex, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, Digi, eMAG, Evolor, Hidroelectrica, International Alexander, Kaufland, OMV Petrom
VIDEO poate fi văzut AICI
Kaufland,parte din grupul Schwarz, a finalizat 2022 cu afaceri de puțin peste 16 miliarde de lei, plus 14% față de 2021, când compania înregistra o cifră de afaceri de circa 13,9 miliarde de lei. În schimb, profitul net al companiei a înregistrat o scădere pentru al doilea an la rând, ajungând în 2022 la 884,3 milioane de lei de la 887 milioane lei în anul anterior.
„Nu vorbim doar de bunurile pe care le comercializăm, ci mai degrabă de bunurile din punct de vedere operațional pentru a ne desfășura activitatea, cât și de cealaltă parte, de investiții în zona de imobiliare, construcții. Din punct de vedere al tipurilor de impact pe care Kaufland România le are, pe întreg lanțul de aprovizionare vorbim de un impact direct prin relația cu furnizorii și partenerii noștri, impactul indirect vizavi de o terță parte care intervine în procesul respectiv sau un impact redus atunci când vrem să închidem cercul de aprovizionare”, spune acesta.
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.500 de magazine în 8 țări, 155.000 de angajați și o rețea de 168 de magazine în România.
„Cred că acum 5 ani Kaufland România era singura companie vizavi de omniprezența partenerilor și producătorilor locali în cadrul sortimentului său. La vremea respectivă vorbeam de aproximativ 50% furnizori locali, iar după aproximativ 5 ani vorbim de 85% furnizori locali.
Dacă vorbim de produse alimentare, agroalimentare, ingredientul principal ne uităm să fie românesc. Lucrăm cu furnizori mici, regionali, și care au o notorietate într-o zonă, pot să fie și producători medii care au relevanță regională, dar care, la rândul lor, pot să devină furnizori importanți la nivel național, având această posibilitate de adresabilitate directă către 500.000 de clienți zilnic. Ne interesează relațiile de lungă durată, astfel încât să existe o predictibilitate din punct de vedere economic și financiar”, precizează Valer Hancaș.
Kaufland România a investit în 2022 aproximativ 315 milioane de euro atât în dezvoltarea rețelei de magazine, cât și în remodelarea și întreținerea celor existente și în creșterea numărului de angajați, ajungând în prezent la 17.000 de oameni. Până în 2025, compania vrea să ajungă la 200 de magazine.
„Trebuie să existe adaptabilitate și agilitate în a identifica anumite spații sau în a ne adapta și a funcționa chiar și în alte spații care nu ne aparțin neapărat sau care nu sunt o construcție pentru Kaufland. Spre exemplu, suntem prezenți la Cluj la parterul unei dezvoltări imobiliare, am început să fim prezenți și în mall-uri, parteneriatele se pot dezvolta și în această direcție, iar targetul de 200 de magazine până în 2025 poate fi atins”, mai spune Valer Hancaș.