În acest moment, 7 din 10 români rămân fără bani la finalul lunii, iar 1 din 3 români sunt în risc de sărăcie în România, arată, la Maratonul de Educație Financiară, organizat de PROFIT NEWS TV, Alexandra Maier, Sustainability Manager ING Bank România. Îngrijorător este, continuă ea, că 60% dintre români nu au deloc economii, ceea ce înseamnă că într-o situație dificilă se pot confrunta cu o problemă majoră.
Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR
„Să fiu sănătoasă financiar înseamnă să pot să-mi planific următorul moment din viață, să pot să-mi plătesc la timp cheltuielile, facturile. Vorbim despre venituri care sunt egale sau peste cheltuieli. Sănătatea financiară înseamnă cum ne trăim viața.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și atunci, în mod evident, noi fiind o instituție financiară ne uităm întâi la produse, la felul în care explicăm produsele dincolo de cum sunt construite ele. Important e să ai informația corectă, pe înțelesul oricui. E această zonă foarte importantă de informare fără de care nu putem vorbi de niciun alt program.
E o zonă în care te adaptezi permanent, în care e important să fii aproape de clienți și să auzi îngrijorările lor sau întrebările lor legate de produse. Ține, bineînțeles, foarte mult și de cum e pregătită echipa și de cât de aproape suntem. Deci e foarte importantă informarea, să oferi o claritate destul de mare a ceea ce aduci pe piață”, spune aceasta.
ING Bank România s-a implicat de-a lungul anilor în multiple programe de educație financiară, precum Banometru și Startarium.
„Banometru este un proiect social în care ne implicam de 6 ani. Acolo coaching-ul este realizat de un grup de oameni specialiști care, la rândul lor, au trecut prin anumite dificultăți, au făcut anumite greșeli.
Avem mai multe categorii de persoane în Banometru care vin spre noi. Una dintre aceste categorii sunt persoanele care caută un credit, caută soluții pentru că au multiple datorii și nu știu sau nu cred că cineva poate să îi ajute.
O altă categorie de participanți sunt acei oameni care au avut un moment dificil, o situație neprevăzută, deși ei aveau un plan destul de bine pus la punct. Un moment de șoc i-a destabilizat și caută să nu se mai întâmple treaba asta, să nu mai ajungă în momentul respectiv.
Și ultima tipologie e cea a tinerilor care-și doresc să devină independenți financiar”, explică aceasta.
Startarium în schimb este o platformă educațională destinată antreprenorilor.
„Nu de puține ori întâlnim persoane care vor să înceapă un business, dar nu știu cum să împartă banii firmei și banii personali. Inclusiv creșterea unei afaceri are nevoie de sănătate financiară”, precizează ea.