Cele mai mari preocupări în rândul oamenilor sunt nevoia de a câștiga și de a economisi mai mult, precum și de a finanța studiile universitare ale copiilor, arată, la Maratonul de Educație Financiară organizat de PROFIT NEWS TV, Adrian Căruceru, coordonator al departamentului de Educație Financiară pentru Adulți din cadrul Fundației OTP Bank România.
Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR
„O problemă pe care am întâlnit-o în majoritatea cazurilor e că oamenii nu știu ce venituri obțin. Poate au o idee vagă despre veniturile pe care le obțin lunar. Ei știu însă că fac multe cheltuieli, poate multe dintre ele nejustificate sau la care ar putea să renunțe într-un fel sau altul sau pe care ar putea să le ajusteze potrivit propriilor nevoi și dorințe. Dar conștientizarea situației financiare la nivel individual rămâne o problemă care se perpetuează de mai mulți ani, din ignoranță.
Oamenii pur și simplu nu sunt racordați la ei înșiși în special în ceea ce privește relația cu banii, care îi poate aduce la bunăstare sau dimpotrivă la eșec. Acest lucru se poate rezolva cu puțin efort. E un efort constant, de durată, pentru care te pregătești susținut, cu mult timp înainte, astfel încât să poți ajunge la linia de finish și, dacă e posibil, printre primii”, spune acesta.
În ceea ce privește produsele și serviciile bancare, Adrian Căruceru afirmă că ”sunt unele persoane care le înțeleg mai bine, dar mulți încă mai au de lucrat la capitolul acesta”.
„Cei care le înțeleg mai bine probabil sunt mai preocupați, vor să se informeze mai mult, vor să cunoască mai mult, vor să-și facă viața financiară mai ușoară. Și, din motivul ăsta, își propun și reușesc de cele mai multe ori să înțeleagă produsele financiare. Deci, există premise favorabile pentru ca înțelegerea mai profundă și mai eficientă a produselor și serviciilor financiare să ducă la un rezultat pe care ni-l dorim cu toții.
În mintea unora și, din fericire, nu sunt puțini, se face un declic chiar de la primele sesiuni. Ei realizează că până la momentul respectiv nu au făcut anumite lucruri pe care le puteau face fără niciun fel de efort și din acel moment își propun și chiar reușesc.
Încep să economisească și se gândesc în principal la fondul de urgență care e un instrument esențial pentru o viață financiară sănătoasă. Apoi se gândesc la fondul de siguranță, care îți asigură un nivel mediu de cheltuieli lunare, pe 6-8 luni, ideal este pe 12 luni, astfel încât un eveniment neașteptat cu eforturi financiare semnificative să nu te surprindă nepregătit”, precizează Adrian Căruceru.
El adaugă că cel mai esențial aspect al finanțelor personale este realizarea bugetului de venituri și cheltuieli.
„Educația financiară e necesară indiferent de perioadă economică pe care o traversăm. Din nefericire, acum suntem într-o situație cam complicată, în care oamenii își întorc fața un pic cu disperare către un ajutor venit din zona de educație financiară”, mai spune acesta.