Beneficiile parteneriatelor sau diverselor tipuri de asocieri în agricultură și în alte sectoare devin tot mai clare în perioadele de criză, când companiile și fermierii constată că le este dificil să reziste individual, spune Rudi Vizental, CEO ROCA Investments, la Dezbaterile Profit News TV - Maratonul Agriculturii. El apreciază totodată că statul trebuie să “dea drumul” la cheltuieli, pentru a compensa comportamentul precaut al băncilor în actualul context macroeconomic.
Florin Deznan, CEO-ul recent înființatului holding ROCA Agri RDF, punctează faptul că una dintre problemele din agricultură provine din durata scurtă a contractelor de arendă, care nu stimulează investițiile, și că războiul din Ucraina afectează în mare măsură acest domeniu prin creșterea prețurilor îngrășămintelor, pentru că cele mai ieftine materii prime proveneau din Rusia și Ucraina.
Maratonul Agriculturii la PROFIT NEWS TV este organizat cu sprijinul Roca Agri RDF
“Investițiile sunt importante, banii sunt importanți, dar nu aduc fericirea. Ce aduce fericirea este acest parteneriat. Dacă cele 30% ferme mari o duc mai bine decât fermele mici una din explicații este că dimensiunea contează și investițiile se recuperează mult mai bine pe spații mari. Cea mai bună lecție este pe propria piele. În perioadele de criză, de dificultate, este tot mai greu de unul singur. Încet încet tot mai mulți – nu neapărat din agricultură vor ajunge la această concluzie, că nu mai merge așa. E nevoie de mai mulți și de a-ți uni forțele pentru a depăși momentele dificile”, spune Vizental.
El afirmă că, în ultimii ani, băncile au răspuns nevoii de finanțare din agricultură prin produse specifice, adaptate fiecărei activități, dar în contextul economic actual au fost primele care și-au manifestat reticența la risc, astfel că statul trebuie să fie cel care să-și asume rolul de a “da drumul la expansiune, la cheltuieli și la exuberanță economică”.
Companiile și fermierii au nevoie de finanțare și pentru că multe costuri s-au dublat (precum la energie și la inputuri sau materii prime), dar capitalul de lucru a rămas același, situație valabilă și în alte sectoare, precum cel al cuprului, explică Vizental.
La rândul lui, Florin Deznan arată că una dintre problemele din agricultură provine din durata scurtă a contractelor de arendă, care nu stimulează investițiile, și că războiul din Ucraina afectează în mare măsură acest domeniu prin creșterea prețurilor îngrășămintelor, pentru că cele mai ieftine materii prime proveneau din Rusia și Ucraina.
Din cauza creșterilor de costuri cu energia, prețul îngrășămintelor era oricum ridicat, iar odată cu invazia din Ucraina, problemele s-au amplificat, a spus Deznan.
În plus, războiul a adus o problemă care ține de logistică, dificultăți în ceea ce privește transportul cerealelor românești, în condițiile în care rutele de transport au devenit aglomerate din cauza tranzitării cu cereale produse în Ucraina.
"Ceea ce a dus prețurile în sus pe bursă a fost frica, frica de blocajul mărfurilor", a completat CEO-ul.
ROCA Investments a lansat miercuri un holding specializat în agricultură, ROCA Agri RDF, pe care urmează să îl extindă până la sfârșitul anului viitor cu încă 2 sau 3 companii, pe lângă cele 3 reunite în prezent, și să îl listeze la bursă, tot în 2023.
ROCA Investments, companie de private equity parte a grupului Impetum, a decis anul trecut să-și schimbe modelul de business, trecând de la investiții diversificate la focus pe piloni strategici – pentru început a înființat un holding specializat pe construcții, iar acum al doilea, cu companii din agricultură.
“România are o mare nevoie de capital privat, de management specializat și de consolidare. Roca Agri RDF reprezintă rezultatul procesului prin care am reușit să reunim aceste trei ingrediente - capitalul Roca, parteneriatul cu Florin Deznan (fondatorul RDF, acum CEO ROCA Agri RDF n.r.) și managementul comun, într-un sector considerat de noi strategic pentru România. Un proces de transformare și scalare accelerată, care confirmă potențialul acestui model de business”, a declarat Vizental.
Cu un portofoliu în continuă expansiune și cu activități în distribuția de input-uri, trading de cereale, producție agricolă, procesare de cereale holdingul devine un jucător național într-un sector al economiei cu un potențial major în contextul actual.
Investițiile noului holding vor fi în companii românești din agricultură și vor contribui la consolidarea activității, dezvoltarea de noi linii de business și implementarea conceptului de one stop shop pentru fermieri la nivel întregului sector agricol. Odată cu lansarea holdingului, RDF devine ROCA Agri RDF și dintr-o companie locală, cu prezență în special în vestul țării, un jucător cu prezență națională în agricultură.
Cele trei companii din holding au înregistrat în prima jumătate a anului o cifră de afaceri de peste 300 milioane lei, iar pentru 2022 sunt estimate venituri de până la 700 milioane lei.
ROCA Investments a ajuns anul trecut la o evaluare de 247,5 milioane lei (peste 50 milioane euro). Portofoliul ROCA include holdingurile ROCA Industry și ROCA Agri RDF, dar și investiții în alte companii din diferite sectoare ale economiei.