Germania va testa apetitul investitorilor pentru active ultrasigure printr-o emisiune de obligațiuni pe 30 de ani cu dobândă de 0%, o premieră pentru un împrumut cu o asemenea maturitate.
Trezoreria Germaniei are programată, miercuri dimineață, o licitație pentru vânzarea de obligațiuni în valoare de 2 miliarde de euro, cu scadența în 2050 și un cupon de 0%, scrie Bloomberg. Germania s-a mai împrumutat anterior fără dobândă, însă doar pe perioade de maxim 10 ani.
Licitația de astăzi va testa cererea din piețe pentru așa-numitele active “de refugiu”, în condițiile în care randamentele pentru obligațiunile germane se află în teritoriu negativ. Randamentul pentru obligațiunile pe 30 de ani a coborât la -0,19% marți, sub nivelul de 0,29% înregistrat 17 iulie, când Germania a vândut cel mai recent obligațiuni cu o asemenea maturitate.
CITEȘTE ȘI SUA iau în calcul emiterea de obligațiuni pe 50-100 de ani, după ce costurile de finanțare au atins minime recordActualele randamente nu pot satisface cerințele unor investitori cum sunt fondurile de pensii și companiile de asigurări, spun analiștii Bank of America, care apreciază că Trezoreria nu va primi foarte multe oferte pentru obligațiunile pe 30 de ani.
Există riscul ca investitorii să aibă din nou “o criză de temperament” ca cea din aprilie 2015, când randamentele pentru obligațiunile pe 10 ani se apropiau pentru prima oară de 0% și lipsa apetitului pentru vânzarea de datorie a declanșat un val de vânzări, potrivit băncii.
UPDATE: Trezoreria a atras 824 milioane de euro la licitația de miercuri, mai puțin de jumătate din suma vizată. Investitorii au fost însă dispuși să plătească peste valoarea nominală a obligațiunilor, împingând randamentul mediu la -0,11%.
Este pentru prima dată când un stat este plătit să se împrumute pe 30 de ani.
Vânzarea de obligațiuni are loc în contextul în care Germania se pregătește să crească semnificativ cheltuielile publice, pe fondul riscurilor privind intrarea economiei în recesiune tehnică.
Cea mai mare economie din Europa s-a contractat cu 0,1% în perioada aprilie-iunie, iar banca centrală a avertizat că produsul intern brut ar putea scădea și în trimestrul al treilea, în principal din cauza declinului exporturilor și al producției industriale.
Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a indicat că Germania ar putea aloca până la 50 miliarde de euro pentru cheltuieli suplimentare, în eventualitatea declanșării unei noi crize economice.