UniCredit pregătește o mutare strategică pentru divizia de plăți

UniCredit pregătește o mutare strategică pentru divizia de plăți
scris 14 feb 2023

Grupul bancar italian UniCredit analizează mai multe opțiuni strategice pentru divizia de plăți, inclusiv înființarea unor parteneriate, pentru a extinde serviciile și a majora veniturile acestei divizii, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Banca italiană evaluează o gamă largă de posibilități, inclusiv încheierea unor parteneriate cu firme europene sau americane precum și acorduri pentru anumite segmente de afaceri. Sursele au adăugat că discuțiile sunt într-o fază preliminară și ar putea să se nu se finalizeze cu un acord, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Băncile încep să ia de pe masă din dobânzile la depozite. Unele credite se scumpesc din nou CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile încep să ia de pe masă din dobânzile la depozite. Unele credite se scumpesc din nou

Divizia de plăți a UniCredit furnizează servicii inclusiv de procesarea cardurilor și plăților.

Directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel, vrea să eficientizeze grupul bancar italian, să reducă costurile și să majoreze veniturile, și în paralel să acorde acționarilor unele dintre cele mai mari recompense din Europa.

UniCredit Bank a încheiat anul trecut cu un profit net ajustat de 200 de milioane de euro în România, în creștere cu peste 16% față de rezultatul din 2021. La nivelul grupului italian, profitul ajustat a crescut cu aproape jumătate la 5,2 miliarde de euro, în timp ce cel neajustat s-a mărit de peste trei ori la 6,5 miliarde de euro, mai ales pe fondul unui rezultat record în trimestrul al patrulea.

UniCredit raportează pentru România o creștere a veniturilor nete din dobânzi cu aproape o cincime la 348 de milioane de euro și a celor din comisioane cu o zecime la 87 de milioane de euro, în timp ce veniturile din tranzacționare s-au mărit cu aproape 13% la 82 de milioane de euro, potrivit rezultatelor publicate de grupul italian la Milano.

În ansamblu, veniturile au crescut cu peste 17% la 520 de milioane de euro, cea mai mare parte, de 158 de milioane de euro, fiind realizată în trimestrul al patrulea.

Costurile cu angajații au crescut cu 12% la 106 milioane de euro, în timp ce celelalte cheltuieli administrative s-au majorat cu aproape 13% la 59 de milioane de euro. Cheltuielile cu amortizarea și deprecierea au rămas relativ constante la 31 de milioane de euro.

ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat o nouă sumă masivă din piața externă, după ce la începutul lunii a mai luat de la investitori 4 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat o nouă sumă masivă din piața externă, după ce la începutul lunii a mai luat de la investitori 4 miliarde de dolari

În total, cheltuielile operaționale au crescut cu 10,5% la 197 de milioane de euro.

Banca a majorat și cheltuielile cu provizioanele pentru riscul de credit cu o cincime la 56 de milioane de euro, din care provizioane de 31 de milioane de euro au fost făcute în trimestrul al patrulea.
Profitul operațional net a crescut cu puțin peste 22% la 268 de milioane de euro.

UniCredit a mai făcut și alte provizioane de 16 milioane de euro, în creștere cu 27% față de 2021.

Profitul net neajustat a crescut astfel cu 22,1% de la 170 de milioane de euro la 208 milioane de euro, în timp ce cel ajustat (din care au fost scăzute impactul unor mișcări nerecurente, spre exemplu) s-a majorat cu 16,3% la 200 de milioane de euro.

Raportul cost/venit s-a îmbunătățit cu 2,3 puncte procentuale la 37,8%, fiind mai bun decât media pieței din România de 53,6% la nivelul trimestrului trei.

Volumul de credite a crescut anul trecut cu 10,9% la 7,4 miliarde de euro echivalent, o dinamică atât sub cea a pieței, cât și sub cea a inflației, care a depășit 16% în 2022. Depozitele de la clientelă s-au majorat cu 14,2% la 9,2 miliarde de euro.

Numărul de angajați a rămas relativ constant la 3.371.

Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: România nu mai e o țară săracă, dar are cel mai slab rating din UE după Grecia și costuri mari de finanțare. Reducerea deficitului bugetar este obligatorie CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: România nu mai e o țară săracă, dar are cel mai slab rating din UE după Grecia și costuri mari de finanțare. Reducerea deficitului bugetar este obligatorie

La nivel de grup, UniCredit a încheiat cu un profit net ajustat de 5,2 miliarde de euro, în creștere cu 48% față de 2021, peste ținta programată. Profitul net neajustat s-a majorat de la 2,1 la 6,5 miliarde de euro. Profitul ajustat din T4 a fost mai mare cu 7,9% față de cel din trimestrul precedent și a ajuns la un nivel record de 1,44 miliarde de euro.

Veniturile nete au crescut anul trecut cu 13,3% la 18,4 miliarde de euro, mai ales pe fondul unei creșteri cu 18,6% a veniturilor nete din dobânzi.

Costurile au scăzut cu 2% la 9,6 miliarde de euro și raportul cost/venit s-a îmbunătățit cu 7,5 puncte procentuale la 47%.

Rata capitalului de bază s-a îmbunătățit, de asemenea, cu 78 de puncte de bază la 14,9%.

Portofoliul de credite a crescut cu 1,7% la 425,8 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank
rezultate unicredit
unicredit bank romania