PSE se pregătește să acceseze piața de obligațiuni pentru prima dată în istoria sa

PSE se pregătește să acceseze piața de obligațiuni pentru prima dată în istoria sa
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2024

Operatorul rețelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE) analizează posibilitatea de a accesa piața de obligațiuni, pentru prima dată în istoria companiei, pentru a putea să își finanțeze programul de cheltuieli de capital, cu o valoare de 64 de miliarde de zloți (16 miliarde de dolari) în următorii zece ani, transmite Bloomberg.

Polonia, țară care își produce cea mai mare parte a energiei electrice în termocentrale pe bază de cărbune, va trebui să facă investiții semnificative pentru a-și ajusta rețeaua energetică la avansul capacităților regenerabile, modificarea obiceiurilor de consum și amenințările externe, în contextul războiului din Ucraina, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Oligarhii ruși au încasat dividende în valoare de 11 miliarde de dolari de pe urma boom-ului economiei de război CITEȘTE ȘI Oligarhii ruși au încasat dividende în valoare de 11 miliarde de dolari de pe urma boom-ului economiei de război
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Cu obligațiuni și fondurile de la UE am putea finanța mai mult de două treimi din planul de investiții, care presupune cheltuieli în valoare de 64 de miliarde de zloți până în 2034, inclusiv fonduri semnificative pentru securitate”, a declarat directorul general de la PSE, Grzegorz Onichimowski, într-un interviu pentru Bloomberg.

Potrivit lui Onichimowski, PSE ar putea emite obligațiuni au contractarea unui împrumut „în valoare de câteva sute de milioane de zloți mai degrabă decât de ordinul miliardelor” la finele lui 2025. Planul a fost avansat după recenta creștere a prețurilor la electricitate pe piața de echilibrare, ceea ce ar putea reprezenta un risc la adresa poziției financiare a operatorului.

Ungaria majorează taxele pe bănci CITEȘTE ȘI Ungaria majorează taxele pe bănci

Recent, Polonia a introdus măsuri pe piața de electricitate destinate să îi încurajeze pe furnizori să crească flexibilitatea precum și să ajusteze producția și consumul la nevoile rețelei.

În cele din urmă, piața de echilibrare este locul unde producătorii de electricitate din Polonia pot profita de pe urma faptului că sunt disponibili din timp scurt. Însă pentru moment, puțini dintre ei sunt gata și interesați să participe pe piața de echilibrare, ceea ce trimite prețurile în sus.

Dacă această situație va persista pentru o perioadă mai lung de timp, operatorul va fi nevoit să ia „unele măsuri pentru a limita creșterile de prețuri”, a spus Onichimowski.

Grâul rusesc s-a ieftinit grație vremii favorabile care accelerează recoltatul CITEȘTE ȘI Grâul rusesc s-a ieftinit grație vremii favorabile care accelerează recoltatul

De asemenea, PSE, o companie controlată de statul polonez, investește puternic în securitate cibernetică, în timp ce securitatea fizică a infrastructurii energetice nu a necesitat, până acum, o creștere a cheltuielilor, a precizat Onichimowski. Cu toate acestea, PSE este în contact cu compania omoloagă din Ucraina pentru a putea beneficia de pe urma experienței sale, inclusiv apărarea infrastructurilor împotriva dronelor.

Recent premierul polonez Donald Tusk a spus că va discuta un plan pentru a ajuta Ucraina să își consolideze securitatea furnizării de electricitate, după un val de atacuri rusești. PSE va fi implicat în aceste eforturi, potrivit lui Onichimowski, care a făcut un apel către Europa să se aplece asupra aspectelor ce țin de costuri și a modalităților de a furniza energie și căldură Ucrainei. „Însă asta nu poate fi o soluție de piață obișnuită, suntem în afara metodelor standard”, a subliniat Onichimowski.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
electricitate