Primul soi de grâu modificat genetic a fost aprobat în SUA

Primul soi de grâu modificat genetic a fost aprobat în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

O companie argentiniană, prima firmă care a obținut aprobarea autorităților americane de reglementare pentru soiul său de grâu modificat genetic, anunță că va mai dura câțiva ani până când va putea aduce pe piață tehnologia sa, transmite Bloomberg.

Chiar și așa, directorul general de la Bioceres Crop Solutions SA, Federico Trucco, speră că autorizația din SUA va ajuta la doborârea barierelor globale.

Urmărește-ne și pe Google News
Fost președinte al ANRE, trimis în judecată. Ar fi avut funcții în societăți din domeniul energetic, înainte de expirarea interdicției de cinci ani în acest sens. Prejudiciu de peste 1 milion lei CITEȘTE ȘI Fost președinte al ANRE, trimis în judecată. Ar fi avut funcții în societăți din domeniul energetic, înainte de expirarea interdicției de cinci ani în acest sens. Prejudiciu de peste 1 milion lei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Cu fiecare zi ce trece, lucrurile devin din ce în ce mai reale. Există un efect imediat în termeni de creștere a credibilității. Este o piață care spune: "Vrem această tehnologie", a declarat Federico Trucco, directorul companiei care a dezvoltat un soi de grâu mai rezistent la secetă, denumit HB4, scrie Agerpres.

Bioceres a pornit o cruciadă pentru a depăși reticența față de grâul modificat genetic. Fermierii cultivă de mai multe decenii soia boabe și porumb modificate genetic, utilizate în principal sub formă de nutreț pentru animale sau pentru producția de biocombustibili. Însă, consumul direct al culturilor modificate genetic de către oameni a declanșat o opoziție acerbă din partea organizațiilor care reprezintă interesele consumatorilor, fermierilor și activiștilor de mediu. Unele companii, inclusiv Monsanto Co., înainte de fuziunea cu Bayer AG, și-au schimbat strategia în domeniul culturilor modificate genetic.

Însă acum, grație autorizației din SUA, unul dintre primii cinci mari exportatori mondiali de grâu, Bioceres, are aprobarea de a însămânța grâul său în afara Americii de Sud. Australia, un alt mare furnizor mondial de grâu, face și ea teste în teren cu grâu modificat genetic.

Adaptarea genetică și extinderea suprafețelor însămânțate pentru a avea suficiente semințe pe care să le vândă în SUA va dura doi până la trei ani, a spus Trucco. Asta va da firmei Bioceres timpul necesar pentru a-i convinge pe importatori, în special pe cumpărătorii asiatici de grâu american, cum sunt Japonia și Coreea de Sud. Soiul de grâu modificat genetic HB4 rămâne în continuare interzis în multe țări din Asia, Nordul Africii și Orientul Mijlociu.

Economia Ucrainei a crescut CITEȘTE ȘI Economia Ucrainei a crescut

În Argentina, aproximativ 20 de producători de făină cumpără grâu de tip HB4 pe măsură ce Bioceres lucrează cu multiplicatorii de semințe pentru a extinde suprafețele însămânțate cu grâul său. În acest an, fermierii argentinieni vor cultiva grâu de tip HB4 pe o suprafață de ordinul sutelor de mii de hectare, într-o țară cu o suprafață arabilă totală de aproximativ șase milioane de hectare.

"Nu sunt gata să strig "Gol" în fața nimănui", a spus Trucco. "Una este ceea ce spun organismele de reglementare și alta este preferința consumatorilor. Am parcurs un drum considerabil", a adăugat directorul general de la Bioceres.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
sua