Prețurile mondiale la alimente continuă să crească amenințând portofelele consumatorilor

Prețurile mondiale la alimente continuă să crească amenințând portofelele consumatorilor
scris 9 apr 2021

Tendința de creștere globală a prețurilor alimentelor, care stimulează inflația și afectează consumatorii din întreaga lume, nu dă semne de încetinire, informează Bloomberg.

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat în luna martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creștere, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Această organizație publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna martie 2021, acest indice a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Creșterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul prețurilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice și al unor stocuri reduse, susține economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian. În martie, prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

În contrast, prețurile la cereale au scăzut cu 1,8% ca urmare a perspectivelor favorabile cu privire la recoltele din 2021 iar prețurile la zahăr au scăzut cu 4%, pe fondul perspectivelor unor exporturi consistente din India.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

FAO a anunțat că se așteaptă ca producția mondială de cereale să crească, pentru al treilea an consecutiv, în 2021. "Producția globală de grâu este prognozată să atingă un nou vârf de 785 milioane tone în 2021, cu 1,4% mai mult decât în 2020, influențată de o posibilă revenire puternică în marea majoritate a Europei și prognozelor referitoare la o recoltă record în India", susține FAO.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului

Prețurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creștere din ultimul deceniu pe fondul valului de achiziții al Chinei și al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflația. Această îngrijorare este una pronunțată în special în rândul țărilor sărace care sunt dependente de importuri și au plase de siguranță și o putere de cumpărare limitate și care în prezent se confruntă și cu pandemia de Covid-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi