Cotațiile petrolului se apreciază în tranzacțiile de miercuri, comercianții apreciind că există un deficit de ofertă la nivel mondial, chiar dacă Agenția Internațională pentru Energie (IEA) și-a redus estimările privind creșterea cererii, din cauza noilor blocaje din China.
IEA a declarat că membrii OPEC+ au reușit să asigure doar 10% din creșterile de ofertă promise pentru luna martie. În același raport, agenția și-a redus prognoza privind necesarul de țiței la nivel mondial în acest an, după ce Beijingul a reimpus restricții pentru a limita răspândirea Covid-19.
În jurul orei 19:45 (ora României), petrolul Brent cu livrare în luna iunie era cotat la 107,27 dolari/baril, în creștere cu 2,51% față de referința de marți. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționa la 102,85 dolari/baril, cu 2,24% peste referință.
CITEȘTE ȘI Bloomberg și S&P - O „ruptură comercială” între Rusia și Germania ar putea declanșa un șoc financiar în întreaga lume"Există un dezechilibru între cerere și ofertă", în acest moment pe piețe, iar acest lucru "va susține prețurile", a comentat Quinn Kiley, manager de portofoliu la Tortoise, firmă care administrează aproximativ 8 miliarde de dolari în active legate de energie, citat de Bloomberg.
Petrolul a înregistrat fluctuații extreme în ultimele luni, piețele urmărind evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina.
Piața petrolului era robustă chiar și înainte de declanșarea conflictului, în contextul în care revenirea cererii după ridicarea restricțiilor din pandemie a condus la epuizarea stocurilor și la creșterea prețurilor. La rândul lor, prețurile mai mari la energie au alimentat inflația, ceea ce a determinat guvernele să apeleze la rezervele strategice de petrol în încercarea de a calma creșterea prețurilor.