O afacere a explodat după ce bogații planetei au început să cumpere masiv aur

O afacere a explodat după ce bogații planetei au început să cumpere masiv aur
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2024

Un enorm seif de mărimea unei clădiri cu șase etaje a fost inaugurat luna trecută în perimetrul aeroportului internațional Changi din Singapore, o dovadă a popularității deținerii de lingouri de aur, transmite Bloomberg.

Facilitatea, denumită "The Reserve", este concepută pentru a adăposti 10.000 de tone de argint, mai mult decât o treime din oferta mondială anuală și 500 de tone de aur, echivalentul a jumătate din achizițiile de aur ale băncilor centrale în 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Consiliul Concurenței a sancționat șase companii de pe piața de carte. Librăriile Cărturești, amendă de milioane CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a sancționat șase companii de pe piața de carte. Librăriile Cărturești, amendă de milioane
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Firma Silver Bullion Pte Ltd. a decis să construiască această facilitate cu o suprafață de 16.700 de metri pătrați, pe care o descrie drept una din cele mai mari din lume, după ce fostul său seif a epuizat spațiile de depozitare, și susține că este inundată deja cu cereri din partea potențialilor clienți, arată Agerpres.

"Reacția pe care am primit-o în urma conversațiilor a fost că avem nevoie de mai multe seifuri", spune fondatorul firmei, Gregor Gregersen. "The Reserve" este un pariu uriaș pe perspectivele pe termen lung ale deținerii de aur sub formă de lingouri, într-un moment în care uncia de aur a atins un nou maxim record de peste 2.500 de dolari iar argintul s-a scumpit cu peste 20%. Aprecierea aurului se datorează cererii de active sigure în perioade de riscuri geopolitice crescute, de achizițiile băncilor centrale precum și de cererea venită din partea consumatorilor chinezi

FOTO Penny lansează în România lucrările la cel mai nou depozit, cu panouri fotovoltaice. Investiții de peste 1 miliard de euro până în 2029 CITEȘTE ȘI FOTO Penny lansează în România lucrările la cel mai nou depozit, cu panouri fotovoltaice. Investiții de peste 1 miliard de euro până în 2029

"Oamenii adoptă o perspectivă pe termen lung și nu sunt mulțumiți de modul în care evoluează lumea, atât economic cât și politic, și de acea își majorează alocările, și în unele cazuri încep să fac loc, pentru aur", spune Philip Klapwijk, director la firma de consultanță Precious Metals Insights Ltd. Cumpărarea de lingouri de aur are unele dezavantaje, nu aduce venituri și costă bani pentru a ține aurul în seifuri. Însă te scutește de riscul de contrapartidă, ceea ce înseamnă că investițiile în aur sunt în siguranță în cazul în care o altă parte intră în insolvență. "Investitorii, inclusiv persoanele ultra-înstărite, își reduc riscurile la adresa avuției lor. Iar aurul este unul din puținele active care le conferă un depozit de valoare, fără riscul de contrapartidă", spune Jeff Christian, partener la firma de investiții CPM Group.

În condițiile în care lingourile de aur ajung în posesia investitorilor, a crescut și nevoia de soluții de stocare sigure. Clienții vor să își depozitele aurul și argintul în locuri private în afara instituțiilor financiare, care oferă soluții precum cutii de valori, în condițiile în care majoritatea băncilor occidentale se supun unor legislații străine care ar putea să nu fie văzute drept prietenoase, spune Gregor Gregersen.

VIDEO Imagini aeriene de pe centura unde Umbrărescu a adus peste 500 de muncitori pentru lucru non-stop CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini aeriene de pe centura unde Umbrărescu a adus peste 500 de muncitori pentru lucru non-stop

Cele mai mari rezerve de aur sunt păstrate la subsidiara din New York a Federal Reserve precum și la Banca Angliei, care dețin ambele lingouri în numele a numeroase alte bănci centrale. Potrivit informațiilor publicate pe pagina sa de Internet, New York Federal Reserve deține 6.331 tone de aur iar în seifurile Băncii Angliei din City-ul londonez se aflau 5.266 de tone de aur la finele lunii iulie.

Pe lângă cele două instituții, o serie de bănci și companii de logistică precum JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc, Brink's Co. și Malca-Amit au facilități de stocare consistente care stau la baza piețelor de derivate din Londra și New York și păstrează metale prețioase pentru cele mai mari fonduri tranzacționate la bursă (ETF). De exemplu, în 2021, JPMorgan a inaugurat un nou seif pentru argint la Londra, care acum deține peste 10.000 de tone de argint pentru cel mai mare ETF specializat pe argint, iShares Silver Trust.

Potrivit lui Jeff Christian, foarte multe spații de depozitare non-bancare sunt construite la nivel mondial, în special în Singapore. Hub-ul financiar asiatic oferă un cadru de reglementare stabil și neutru, ceea ce i-a permis să devină unul din primele centre de administrare a averilor. Orașul stat a prosperat și de pe urma problemelor apărute în Elveția, care anul trecut fost nevoită să orchestreze o preluare de urgență a băncii Credit Suisse Group AG.

FOTO Un restaurant din Statele Unite dă în judecată un client pentru că a lăsat un bacșiș \ CITEȘTE ȘI FOTO Un restaurant din Statele Unite dă în judecată un client pentru că a lăsat un bacșiș "în stil Radio Erevan"

Însă nu doar companiile din Singapore vor să îi protejeze lingourile de aur. Facilitatea de depozitare New Zealand Vault, din capitala Noii Zeelande, Wellington, a văzut cum stocurile sale s-au mărit și o mare parte a noilor afaceri au venit de la firme din Hong Kong și SUA. "Unul din avantajele Noii Zeelande este acela că nu avem inamici naturali. Suntem cât mai departe posibil de punctele fierbinți ale lumii. Oamenii se uită la noi ca un spațiu de refugiu", spune proprietarul și directorul facilității New Zealand Vault, John Mulvey.

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
seif