Miliardarii ruși și guvernul de la Moscova vor să investească 31 de miliarde de dolari în turismul din Siberia

Miliardarii ruși și guvernul de la Moscova vor să investească 31 de miliarde de dolari în turismul din Siberia
scris 20 dec 2021

Peninsula Kamceatka din estul extrem al Rusiei are cratere, ghețari, vulcani, izvoare termale, gheizere, precum și floră și faună unice, în timp ce regiunea de vest a Rusiei de la granița cu Finlanda și Norvegia are câmpuri cu zăpadă și ape adânci cu bogată faună acvatică, transmite Bloomberg.

Miliardarii ruși precum Vladimir Potanin, Leonid Mikhelson, Andrey Guryev, Viktor Rashnikov și Viktor Vekselberg încearcă să pună aceste locuri pe harta turismului mondial pentru a arăta că țara lor are mai multe de oferit decât Piața Roșie din Moscova sau muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

Urmărește-ne și pe Google News
Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Suntem interesați în dezvoltarea peninsulei Kamceatka”, spune Viktor Vekselberg, proprietarul grupului de investiții Renova care este și acționar la o companie care construiește un aeroport în această peninsulă îndepărtată. „Iubesc Kamceatka. Ar trebui protejată și promovată în mod corect și la cele mai bune standarde”, adaugă Vekselberg.

Miliardarii și companiile lor vor colabora cu Guvernul în cadrul unui efort care se va întinde pe parcursul unui deceniu și care este estimat la 2.300 de miliarde de ruble (31 de miliarde de dolari) pentru a construi drumuri, aeroporturi, stațiuni și sate turistice pentru a atrage vizitatori în regiuni precum Siberia din nordul înghețat al Rusiei. Promovat ca un plan destinat să modifice structura economiei rusești, această strategie arată convergența dintre interesele Guvernului de la Moscova și cele ale miliardarilor ruși.

Președintele Vladimir Putin vrea de mult timp să reducă dependența Rusiei de petrol și gaze, care în prezent sunt responsabile pentru 20% din PIB și aproape o treime din buget. La rândul lor, miliardarii ruși au în vedere potențialele profituri de pe urma proiectelor din turism și de asemenea văd în această strategia o modalitate pentru a aduce și mai multe oportunități în zonele îndepărtate unde ei au afaceri.

Președintele corporației de stat Tourism.RF, Sergey Sukhanov, estimează că sectorul privat din Rusia ar putea investi 1.700 de miliarde de ruble în aproximativ 600 de proiecte turistice până în 2030, transmite Agerpres.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

„Dezvoltarea turismului poate crea un important pol de creștere economică și socială în regiuni. Vorbim de zeci de mii de noi locuri de muncă, sute de miliarde de ruble aduse de sectorul ospitalității la buget precum și creșterea unor noi IMM-uri”, spune Sukhanov, adăugând că Guvernul federal ar putea investi 529 de miliarde de ruble în infrastructură iar autoritățile regionale alte 72 de miliarde de ruble.

Turismul, care în prezent este responsabil pentru aproximativ 4% din PIB-ul Rusiei, ar putea ajunge la 10% în 2035, crede Tatyana Karavaeva, vicepreședintele Centrului pentru studii strategice.

Guvernul de la Moscova mizează pe o piață turistică de 16.300 de miliarde de ruble în 2035, față de una de 3.160 miliarde ruble în 2019.

„Turismul înseamnă noi locuri de muncă. Are un efect pozitiv asupra veniturilor antreprenorilor și veniturilor din taxe la bugetele locale și regionale”, spune Karavaeva.

Miliardarii ruși se numără printre principalii beneficiari ai scumpirii mondiale a materiilor prime. La mijlocul acestei luni averea combinată a celor mai bogați 20 de oameni de afaceri din Rusia crescuse cu 12%, până la 37 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Această creștere a avuției a determinat Guvernul de la Moscova să le ceară miliardarilor să investească mai mult pe plan intern.

Pentru multe grupuri industriale din Rusia, proiectele din turism sunt o modalitate de a dezvolta o serie de locații îndepărtate și a păstra personal în acele zone. Siberia și estul extrem al Rusiei au multe zone în care se produc materii prime dar în același timp suferă și de depopulare.

De exemplu, în orașul Norilsk din regiunea arctică a Rusiei populația a atins nivelul maxim în jurul anului 2006. Vladimir Potanin, al doilea cel mai bogat om din Rusia și cel mai mare investitor de la Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel, și-a propus să extindă economia și să atragă mai mulți oameni în zonă prin dezvoltarea unui proiect turistic în Platoul Putorana, o zonă înscrisă pe lista monumentelor UNESCO. Norilsk Nickel vrea să investească 20 de miliarde de ruble în proiectul Zatundra destinat construirii unui sat turistic pentru iubitorii de natură.

În cealaltă parte a a regiunii arctice, în Peninsula Kola, în apropiere de granițele cu Finlanda și Norvegia, unde Norilsk Nickel are un al doilea mare centru de producție, grupul vrea să investească alte 28 de miliarde de ruble într-un sat turistic. Construcția ar urma să înceapă în 2023 iar stațiunea va fi inaugurată în 2026.

Vladimir Potanin nu este un nou venit în sectorul turismului. Compania sa Interros a fost un investitor important în stațiunea de ski Roza Khutor de la Soci, construită înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, care între timp a devenit principala stațiune de ski din Rusia. Interros are de gând să investească 80 de miliarde de ruble într-un proiect cofinanțat de stat la Soci și alte 40 de miliarde de ruble în proiectul Three Volcanoes Park din peninsula Kamceatka care va avea hoteluri geotermale, infrastructură de ski și trasee turistice.

„Kamceatka este un magnet pentru turiști, un paradis neatins, un amestec între Alaska și Anzii chilieni”, spune directorul general adjunct de la Interros, Olga Zinovieva.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
siberia
turism