Lira sterlină se îndreaptă spre cel mai lung șir de scăderi zilnice față de euro din 2000 încoace, pe fondul incertitudinilor legate de Brexit și al riscului tot mai mare ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord.
Moneda britanică scade joi pentru a noua zi consecutiv, în contextul în care colegii de partid o presează pe Theresa May să anunțe data la care va părăsi funcția.
Premierul britanic Theresa May va aduce în fața parlamentarilor britanici în prima săptămână din luna iunie, pentru a patra oară, acordul de retragere a Marii Britanii din UE, în speranța că va reuși să obțină, până la urmă, votul acestora. Totuși, până acum, discuțiile cu opoziția nu se îndreaptă în direcția dorită de May.
Lira se tranzacționează în prezent pentru 1,1447 euro, în scădere cu 0,16% față de ieri. Față de moneda americană, lira scade astăzi cu 0,4%, tranzacționându-se pentu 1,2792 dolari, un nou minim al ultimele 3 luni.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a amendat 5 bănci majore, inclusiv JPMorgan, Barclays și Citigroup, pentru formarea unor carteluri pe piața valutarăLira a avut, în ultima săptămână, cea mai abruptă depreciere față de euro dintre monedele majore, în condițiile în care investitorii sunt îngrijorați de posibila înlocuire a lui May cu un susținător mai dur al Brexitului, care ar putea împinge Marea Britanie în afara UE fără un acord prealabil cu blocul comunitar, potrivit Bloomberg.
"Deprecierea lirei se împarte 50/50 între tensiunile SUA-China și evoluția Brexitului. PLecarea lui May este mult mai aproape acum", spune Jordan Rochester, responsabil de strategie la Nomura International.
Numeroși manageri de fond au decis să își reducă expunerea pe liră și titluri britanice, în contextul neclarităților legate de Brexit. Spre exemplu, BlueBay Asset Management adoptă o poziție short pe liră, UBS Wealth Management evită datoria guvernamentală britanică, iar Nomura International, care până recent miza pe creșterea monedei britanice, și-a retras recomndarea de cumpărare ("buy") pentru lira sterlină.