Liderii grupurilor UniCredit și Alpha Bank spun că iau în calcul noi achiziții în România, care vor fi făcute în comun, după încheierea fuziunii

Liderii grupurilor UniCredit și Alpha Bank spun că iau în calcul noi achiziții în România, care vor fi făcute în comun, după încheierea fuziunii
scris 17 apr 2024

Andreea Orcel, CEO al grupului UniCredit, și Vassilis Psaltis, CEO Alpha Bank, au arătat, într-un interviu acordat în comun, pentru Bloomberg, că iau în considerare noi achiziții în comun pe piața bancară din România, după ce fuziunea băncilor se va fi încheiat. Cei doi CEO, care au creat cea de-a treia bancă ca mărime din România, au spus că văd multă valoare în România și cred în perspectivele țării.

Andreea Orcel a declarat că relația cu Alpha Bank, în pregătirea fuziunii, merge bine și cooperarea ar putea ajunge mult mai departe decât acordul de distribuție pe care îl planificaseră inițial.

Urmărește-ne și pe Google News

După ce vor crea a treia cea mai mare bancă din România, cele două grupuri ar putea să facă echipă pentru o nouă preluare în această țară, odată ce integrarea se finalizează, a arătat CEO-ul Alpha Bank, Vassilios Psaltis, în același interviu.

UniCredit Bank aduce și în România platforma de investiții onemarkets Fund, în parteneriat cu BlackRock, J.P.Morgan, Fidelity și alte mari fonduri globale CITEȘTE ȘI UniCredit Bank aduce și în România platforma de investiții onemarkets Fund, în parteneriat cu BlackRock, J.P.Morgan, Fidelity și alte mari fonduri globale

„Amândoi suntem dedicați României, amândurora ne place România, amândoi vedem multă valoare acolo”, a spus Orcel. „Dacă și când va exista o oportunitate, vom lua în considerare și achizițiile în cooperare.”

„România este o piață grozavă”, a spus Psaltis, adăugând că, în cazul extinderii în țară, o achiziție s-ar face în comun de către cele două grupuri.

În luna octombrie a anului trecut, după ce UniCredit a anunțat acordul cu grupul elen Alpha și achiziția Alpha Bank România, tranzacție ce ar urca noua entitate pe locul 3 după active pe piața românească, președintele grupului italian, Andrea Orcel, estima că cea mai mare parte a profiturilor adiționale de 100 milioane de euro după acordul dintre UniCredit și Alpha Bank urmează să vină din România. „Alpha Bank România și-a finalizat restructurarea și va aduce cea mai mare parte a profiturilor suplimentare pe care UniCredit le va obține după fuziune. Cele 100 de milioane de euro reprezintă veniturile suplimentare de la Alpha care vor veni la UniCredit, peste care se adaugă sinergiile”, explica Orcel, într-o conferință online cu analiștii bancari.

UniCredit a agreat să plătească 300 de milioane de euro cash pentru afacerea din România (sub fondurile proprii), dar va oferi Alpha Bank și 9,9% din cota băncii din România după încheierea fuziunii. Orcel estima că tranzacția s-ar putea încheia în 2024, arătând că mai sunt multe de discutat, astfel că prețul final s-ar putea modifica.

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut CITEȘTE ȘI Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut

„Dacă ești conservator în estimări, te uiți la a doua parte a lui 2024 pentru aprobări și execuție. Dacă putem să o facem mai devreme, o facem mai devreme. Dar avem mult de lucru și trebuie să clarificăm multe lucruri. Am lucrat îndeaproape, dar nu am intrat în toate detaliile, pentru că am dorit să păstrăm confidențialitatea”, arăta Orcel anul trecut.

În ianuarie, Alpha Bank Romania a finalizat preluarea Orange Money România, respectiv a activităților de retail și care cuprind portofoliul de clienți, activele digitale de top (aplicația mobilă), portofoliul de carduri de credit și angajații.

Banca a reușit să încheie 2023 cu un profitul net de 38 milioane de euro, în creștere cu 15% față de cele 33 milioane de euro raportate în 2022, când marca un avans de 43%. Activele totale ale băncii au depășit 4,7 miliarde euro, plus 11%, față de anul 2022.

La finalul anului trecut, portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a ajuns la 3.2  miliarde de euro expunere netă, în creștere cu 9%, în timp ce depozitele clienților au depășit 3,5 miliarde de euro, la mai mult cu aproximativ 18% față de anul anterior. Pe segmentul Corporate Banking, portofoliul de credite a urcat cu 22%.

În cazul UniCredit, 2023 a fost încjeiat cu un profit net record de 296 de milioane de euro în România (circa 1,47 miliarde de lei), în creștere cu 44% față de rezultatul din 2022, pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi și comisioane și al scăderii provizioanelor de credit.

Veniturile nete din dobânzi au crescut urcat cu 24%, la 432 de milioane de euro, iar veniturile din comisioane  cu 12%, la 155 de milioane de euro. Veniturile din tranzacționare au crescut cu 40%, la 44 de milioane de euro, arată datele pe România publicate de grup la Milano.

În total, veniturile au crescut cu 22%, la 632 de milioane de euro, în timp ce costurile operaționale au crescut cu sub 7%, la 212 milioane de euro. Costurile cu forța de muncă au avansat cu aproape 8%, la 115 milioane de euro. Costurile cu provizioanele pentru riscul de credit s-au redus în schimb cu 20%, la 45 de milioane de euro.

Rezultatul operațional a crescut cu aproape 42%, la 375 de milioane de euro. Raportul cost/venit s-a îmbunătățit de la 38 de cenți cheltuiți la fiecare euro venit la sub 34 de cenți/euro. Randamentul capitalurilor s-a îmbunătățit cu 7 puncte procentuale, la peste 28%.

Volumele de credite acordate de UniCredit în România au crescut cu 10%, la 8,1 miliarde de euro, în timp ce depozitele de la clientelă au crescut cu 12%, la 10,2 miliarde de euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
alpha bank
fuziune
achizitii noi
andreea orcel
vassilis