Grupul chinez Longi își ajustează planurile deoarece industria panourilor solare este afectată de supraproducție

Grupul chinez Longi își ajustează planurile deoarece industria panourilor solare este afectată de supraproducție
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2024

Grupul chinez Longi Green Technology Energy Co, unul din cei mai mari producători mondiali de panouri solare, a făcut „ajustări” la planurile sale de producție, cu intenția de a-și reduce costurile, în condițiile în care industria se confruntă cu supracapacități de producție și o concurență intensă, transmite agenția Bloomberg.

Longi nu este un caz izolat. Producătorii chinezi de panouri solare domină industria globală, dar în ultimele luni au suferit de pe urma concedierilor și suspendării planurilor de investiții. Producătorii au fost forțați să vândă marfa la prețuri sub costurile de producție, după ce prețurile pentru panourile fotovoltaice au atins anul trecut minime istorice. Rezultatul este acela că o industrie care este vitală pentru tranziția energetică globală are probleme cu supracapacități de producție, consolidare și posibilitatea insolvențelor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO O nouă victimă a problemelor cu mașinile electrice: Unul dintre cele mai mari grupuri auto din China, cunoscut românilor, închide sediul central european și trece la concedieri CITEȘTE ȘI FOTO O nouă victimă a problemelor cu mașinile electrice: Unul dintre cele mai mari grupuri auto din China, cunoscut românilor, închide sediul central european și trece la concedieri
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Dincolo de supracapacități și concurență, există și alte probleme pentru Longi și întreaga industrie. Unii producători chinezi au văzut cum exporturile lor spre SUA sunt blocate pe fondul acuzațiilor referitoare la utilizarea muncii forțate în regiunea Xinjiang.

Longi nu dat detalii privind măsurile adoptate, dar a precizat că au fost luate pe baza analizei pieței globale și sunt menite să combată scăderea prețurilor și schimbările politicilor comerciale de la începutul anului.

Compania a răspuns unei întrebări transmise de Bloomberg privind informațiile referitoare la închiderea fabricilor Longi din Malaezia și Vietnam.

Cândva cel mai mare producător mondial de panouri solare în funcție de capitalizarea bursieră, Longi anunțase în martie că intenționează să renunțe la mii de angajați din cauza „mediului concurențial”. În primul trimestru din acest an compania a raportat pierderi nete de 2,35 miliarde de yuani (325 milioane de dolari), față de un profit de 3,64 miliarde de yuani în perioada similară din 2023.

În mai, Uniunea Europeană a anunțat că va închide investigația privind ofertele unor firme chinezești pentru un parc fotovoltaic din România, deoarece acestea s-au retras de la licitație.

Potențialii licitatori – inclusiv subsidiara germană a Longi Green – au indicat ulterior că se vor retrage, conform unui comunicat al comisarului european pentru industrie Thierry Breton. Alți licitatori sunt Shanghai Electric UK Co. Ltd și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.

Investigațiile vizează un parc fotovoltaic din România, cu o putere instalată de 110 MW, care este parțial finanțat prin UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
longi
panouri solare