Germania vrea să devină o forță pe piața gazelor lichefiate cu o lege care va reduce birocrația

Germania vrea să devină o forță pe piața gazelor lichefiate cu o lege care va reduce birocrația
scris 11 mai 2022

Germania este pregătită ca, în decurs de un an, să devină o forță pe piața gazelor lichefiate grație aprobării rapide a unor noi terminale de import care îi vor permite să își reducă dependența de gazele naturale rusești, transmite Bloomberg.

Zilele trecute, Guvernul de la Berlin a anunțat un act legislativ care va reduce procesul de autorizare pentru construcția unor astfel de terminale până la o zecime din intervalul de timp obișnuit. Principala economie europeană are de gând să construiască patru terminale plutitoare pentru importul de gaze lichefiate, astfel încât să înlocuiască cel puțin 70% din gazele rusești importate prin conducte și să își schimbe radical politica energetică după mai mulți ani în care s-a opus gazelor lichefiate mai scumpe din SUA, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Philip Morris negociază preluarea Swedish Match, tranzacție evaluată la 15 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Philip Morris negociază preluarea Swedish Match, tranzacție evaluată la 15 miliarde dolari

"Avem o șansă să facem ceea ce pare imposibil în Germania, să construim un terminal de gaze lichefiate în decurs de 10 luni și să îl conectăm la rețeaua de aprovizionare cu gaze a Germaniei. Acest lucru nu este doar în interesul Germaniei ci punem la punct o infrastructură care reprezintă securitate pentru Europa", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, cu prilejul unei vizite în portul Wilhelmshaven.

Importatorii de gaze din Uniunea Europeană se grăbesc să găsească surse alternative de aprovizionare cu gaze pe măsură ce rup legăturile cu regimul lui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina. Pentru Germania, țară care își asigură din Rusia aproximativ jumătate din necesarul de gaze, livrările prin cele patru noi terminale pe care le are în vedere ar acoperi aproximativ o treime din consumul său anual și de asemenea ar crește, cu o cincime, capacitatea totală de import a UE.

"Guvernul german a putut să facă schimbări rapide în planurile sale energetice pentru a răspunde la riscul de a nu avea suficiente gaze. Așa cum nu a mai făcut niciodată, Germania accelerează proiectele. Putem construi infrastructura în timp record", a declarat Jorg Bergmann, directorul general de la Open Grid Europe, cel mai mare operator de rețea de gaze din Germania.

Germania a respins mulți ani gazele naturale lichefiate americane iar cumpărătorii germani au preferat gazele naturale mai ieftine livrate prin conducte, iar Guvernul de la Berlin era îngrijorat că importul de gaze lichefiate produse prin fracturare hidraulică ar putea să îi afecteze imaginea în domeniul protecției mediului. Însă, invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat dramatic punctul de vedere al Berlinului. Noua lege, care ar urma să fie prezentată în cabinet pentru aprobare marți sau miercuri, ar elimina anumite verificări de mediu, printre alte măsuri, pentru a accelera construcția de terminale de gaze lichefiate, a declarat un oficial german sub protecția anonimatului.

Prin reducerea procedurilor birocratice, cele patru terminale plutitoare pentru importul de gaze lichefiate, care în mod normal ar avea nevoie de mai mulți ani pentru a fi construite, ar putea fi gata în primăvara anului următor, a estimat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Grație celor patru terminale plutitoare, plus a altor două terminale terestre care urmează să fie construite, Germania ar trece în fața Marii Britanii în termeni de capacitate de import de gaze lichefiate, fiind devansată doar de Spania în UE.

"Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne bazăm aprovizionarea cu energie pe piloni mai robuști. Pe termen lung, securitatea aprovizionării poate fi garantată dacă ne gândim la dezvoltarea de infrastructură pentru gaze lichefiate", a spus Robert Habeck. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
gaze lichefiate