INFOGRAFICE România va avea astăzi cea mai scumpă energie angro din Europa

INFOGRAFICE România va avea astăzi cea mai scumpă energie angro din Europa
scris 11 mai 2022

România, alături de celelalte două state cu care este cuplată fizic, Bulgaria și Ungaria, a înregistrat marți cele mai ridicate prețuri medii la energia cu livrare în ziua următoare (PZU) din Europa, de 268,5 euro/MWh, în creștere cu peste 27% față de prețul realizat în ziua precedentă, relevă date analizate de Profit.ro.

Piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, este cea mai importantă piață de energie autohtonă, pe aceasta tranzacționându-se un volum de energie echivalent cu aproape 50% din consumul intern.

Urmărește-ne și pe Google News

PZU este o componentă a pieței angro de energie electrică pe care sunt realizate tranzacții orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacționare. Furnizorii achiziționează de pe această piață diferența de energie necesară alimentării consumatorilor finali, energie care n-a fost achiziționată prin contracte la termen.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Prețul mediu pentru ziua de miercuri, de 1,328 lei/KWh, este de aproximativ 5 ori mai ridicat decât prețul de achiziție (la care se adaugă celelalte tarife și TVA) pe care un furnizor îl poate factura consumatorilor casnici pentru a respecta plafonul de 0,8 lei/KWh, impus prin lege.

Singurele state din UE cu prețuri apropiate de cele din România, Bulgaria și Ungaria sunt Grecia, cu un preț mediu pentru energia cu livrare în ziua de miercuri de 239,74 euro/MWh, și Italia, cu unul de 238,13 euro/MWh.

Prețuri de peste 200 euro/MWh mai sunt înregistrate tot în state din Europa Centrală și de Est, în Croația, Slovenia (205 euro/MWh) și Serbia (225 euro/MWh).

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

Cele mai redus prețuri PZU pentru miercuri sunt cele din Suedia (59,74 euro/MWh), Finlanda (91 euro/MWh) și țările baltice (99 euro/MWh).

În Germania, prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri este de 159 euro/MWh, iar în Franța, de 191 euro/MWh.

Duminică, 8 mai, Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, cu o putere instalată de producție de 700 MW care poate acoperi aproximativ 10% din consumul intern, a intrat în revizie programată. În prezent, producția de energie nucleară se situează la jumătatea celei normale, de doar 700 MW.

Potrivit datelor Transelectrica, unitatea 1 de la Cernavodă va redeveni funcțională de-abia pe 24 iunie.

Totodată, astăzi, și Hidrocentrala Lotru își va reduce pentru 8 ore puterea cu 70 MW (de la 170 MW). Motivul invocat: “Măsură tehnica la retragerea din exploatare a LEA 220 kV Sibiu Sud circuitul 1”.

Mai mult, o unitate de la Porțile de Fier funcționează deja la o putere redusă de 100 MW (de la 194 MW), din “cauza problemelor apărute în sistemul de reglaj al turbinei”.

Aceasta se adaugă unei alte unități de la Porțile de fier, care a fost închisă accidental, și nu planificat precum celelalte, pentru lucrări de “verificare cap distribuție ulei și jocuri lagăr radial turbină” și care urmează a fi repornită pe 12 mai.

În plus, nici vântul nu prea ajută, producția de energie eoliană din ultima zi situându-se la un maxim de 370 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
spot
pzu
energie
ue