Fermierii francezi trag un semnal de alarmă: recolta de grâu din acest an este la minimul ultimilor 40 de ani

Fermierii francezi trag un semnal de alarmă: recolta de grâu din acest an este la minimul ultimilor 40 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Recolta de grâu moale a Franței din acest an este preconizată să coboare la cea mai mică valoare din ultimii 40 de ani, iar Asociația Generală a Cultivatorilor de Grâu și alte Cereale (AGPB) avertizează că randamentele la hectar au fost afectate în mod "structural", transmite Bloomberg.

Președintele AGPB, Eric Thirouin, a avertizat joi că producția de grâu moale din acest an se va situa la 25,98 milioane de tone, un declin de 26% față de situația de anul trecut. De asemenea, randamentul culturilor de grâu a scăzut cu 17%, până la 6,2 tone la hectar, continuând un trend descrescător care a început în 2015.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ministrul Transporturilor: Progres fizic de 79% pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Cele mai avansate lucrări sunt pe primii 16 kilometri, pe care circulația ar putea fi deschisă anul acesta CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Transporturilor: Progres fizic de 79% pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Cele mai avansate lucrări sunt pe primii 16 kilometri, pe care circulația ar putea fi deschisă anul acesta
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Acest trend ne sugerează nouă fermierilor o cădere mult mai gravă și mai structurală decât am înregistrat în ultimii ani și care înseamnă distrugerea reală a agriculturii franceze. Acesta este primul meu semnal de alarmă", a spus Eric Thirouin. Potrivit acestuia, veniturile fermierilor vor fi cu trei miliarde euro mai mici comparativ cu situația de anul trecut, în condițiile în care prăbușirea recoltei coincide cu creșterea facturilor la energie și salarii, scrie Agerpres.

Exporturile de cereale ale celui mai mare producător agricol din Uniunea Europeană sunt prognozate să coboare la cel mai redus nivel de după 2001-2002. Ploile fără încetare, lipsa soarelui și temperaturile scăzute au favorizat răspândirea bolilor, au redus randamentele și au afectat calitatea culturilor în majoritatea regiunilor agricole din Franța.

La începutul acestui an, fermierii europeni au organizat demonstrații de amploare în care au criticat creșterea costurilor, importurile ieftine și reglementările stricte din UE precum cele incluse în Pactul Verde. Exporturile sunt limitate și de competiția venită din Rusia și Ucraina, a spus Thirouin.

Banca Poloniei nu cedează la presiuni și menține dobânda nemodificată CITEȘTE ȘI Banca Poloniei nu cedează la presiuni și menține dobânda nemodificată

"Avem din ce în ce mai multe reglementări, restricții și interdicții care au căzut asupra noastră, a fermierilor, fără încetare timp de peste 20 de ani și care, pe cale de consecință, ne-au afectat mijloacele de producție", a spus Thirouin.

Organizațiile fermierilor poartă discuții cu guvernul și solicită un sprijin financiar de urgență pentru a ajuta la relaxarea restricțiilor, a mai spus Thirouin. Însă aceste negocieri sunt îngreunate de criza politică în derulare în Franța.

Întrebat dacă fermierii sunt gata să iasă din nou pe stradă, Thirouin a avertizat: "atunci când ești gata să arunci prosopul, ești gata pentru orice".

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
franta