Grupul petrolier american Exxon Mobil Corp. intenționează ca în săptămânile următoare să sondeze interesul existent în rândul cumpărătorilor pentru operațiunile sale upstream din Marea Britanie și Germania, în condițiile în care grupul american continuă să vândă o parte din activele sale din străinătate, au declarat joi pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit surselor, Exxon Mobil vrea să demareze imediat procesul de vânzare a activelor din Marea Britanie. Ulterior va scoate la vânzare și operațiunile sale din domeniul petrolului și gazelor naturale din Germania. Vânzarea tuturor acestor operațiuni ar putea aduce Exxon Mobil o sumă de peste două miliarde de dolari., scrie Agerpres.
Potrivit datelor publicate pe pagina sa de Internet, Exxon Mobil este responsabil pentru aproximativ 5% din producția de petrol și gaze a Marii Britanii furnizând, în medie, 80.000 de barili de petrol și aproximativ 12 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. De asemenea, în 2018 activele Exxon din Germania au produs aproximativ 45.000 de barili echivalent petrol pe zi.
CITEȘTE ȘI Tesla depășește Volkswagen și devine a doua mare companie auto în funcție de capitalizare, cu o valoare de 100 miliarde dolariUn reprezentant al Exxon a spus că grupul nu face comentarii cu privire la tranzacții dar că își revizuiește în mod continuu activele în funcție de contribuția lor la atingerea obiectivelor financiare.
La începutul acestei luni, Exxon Mobil a confirmat că analizează o posibilă ieșire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informații potențialilor cumpărători. Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, a precizat că nu a fost identificat un cumpărător și nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri. Deși analizează posiblitatea unor discuții cu privire la participația sa, "intenționăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obținerea autorizațiilor necesare", a spus Spitler.
ExxonMobil și OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participații egale în proiect, iar decizia finală de investiții pentru extracția resurselor nu a fost încă luată.