Lanțuri de restaurante fast-food din Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză de cartofi pai în condițiile în care blocajele de-a lungul lanțurilor de aprovizionare încetinesc livrările de produse congelate din SUA și Europa, transmite Bloomberg.
Afișele puse la unele restaurante KFC din Singapore îi informează pe clienți că firma va înlocui garniturile de cartofi prăjiți cu cele de gaufre cu cartofi, din cauza "perturbărilor apărute în livrările globale". Din același motiv, restaurantele McDonald's din Malayezia și Indonezia au oprit vânzările de porții mari de cartofi prăjiți încă de luna trecută, scrie Agerpres.
"Perturbările provocate de pandemie continuă să aibă un efect asupra lanțurilor globale de aprovizionare și rețelelor de distribuție", a declarat directorul de marketing de la KFC Singapore, Diana Hoo.
Lanțurile globale de aprovizionare au fost supuse la presiuni de pe urma variantei omicron în ultimele luni, ca urmare a înmulțirii controalelor vamale în porturi și a crizei de forță de muncă în sectorul transportului. McDonald's a fost nevoit să raționalizeze cartofii prăjiți la restaurantele din Japonia la finele anului trecut, după ce inundațiile din portul canadian Vancouver și coronavirusul au blocat livrările.
Cartofii pai folosiți de restaurantele KFC din Singapore sunt importați din SUA și Europa, a precizat Diana Hoo. Lipsa de personal și producțiile mici la culturile de cartofi din zona de nord-vest din SUA, unde sunt cultivați faimoșii cartofi de Idaho, au fost agravate de congestionarea porturilor americane și canadiene de pe coasta Pacificului, a adăugat Diana Hoo.
La acestea se adaugă și faptul că navele portcontainer care intră în porturile din Singapore se confruntă cu întârzieri mai mari decât de obicei. În medie, zilnic 17 nave portcontainer așteptau să tragă la chei în al doilea cel mai aglomerat port din lume, în luna ianuarie a acestui an, în creștere față de 15 nave pe zi în luna decembrie, potrivit firmei de consultanță project44.