Christine Lagarde: BCE are nevoie de timp pentru a analiza incertitudinile privind inflația

Christine Lagarde: BCE are nevoie de timp pentru a analiza incertitudinile privind inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 10:11

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că instituția nu are încă suficiente dovezi că amenințările legate de inflație au trecut, sporind astfel așteptările potrivit cărora oficialii nu vor reduce dobânzile luna aceasta, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Încă ne confruntăm cu câteva incertitudini privind evoluția inflației, în special privind profiturile, salariile și productivitatea, și dacă economia va fi afectată de noile șocuri privind aprovizionarea. Avem nevoie de timp pentru a obține suficiente date, ca să fim siguri că au fost depășite riscurile ca inflația să depășească ținta de 2%", a declarat Lagarde la forumul anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia.

Investițiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani CITEȘTE ȘI Investițiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani

În condițiile în care piața forței de muncă rămâne robustă în zona euro, BCE are timp pentru a evalua viitoarele informații și date. Este prea devreme să proclamăm victoria după recenta creștere a prețurilor, a adăugat șefa BCE.

Declarațiile sugerează preferința pentru menținerea actualului nivel al dobânzilor la ședința de politică monetară a BCE din această lună. După reducerea dobânzii în iunie, investitorii așteaptă indicii în urma declarațiilor oficialilor BCE privind ritmul reducerii dobânzilor și dacă turbulențele din Franța vor afecta politica monetară, scrie Agerpres.

În discursul de luni, Lagarde nu a menționat Franța, țara sa natală, și nici nu a oferit orientări specifice privind deciziile viitoare ale BCE, ci a reiterat angajamentul de a lua deciziile în funcție de datele primite.

"Piața robustă a forței de muncă ne oferă timp pentru a strânge și a analiza noile informații, dar de asemenea trebuie să fim conștienți de faptul că perspectivele de creștere rămân nesigure. Toate acestea afectează deciziile de politică monetară, care vor fi analizate atent la fiecare reuniune", a afirmat președintele BCE.

Oficialul a adăugat că deciziile nu se vor lua în funcție de anumite informații particulare. "În condițiile în care fluxul de noi informații este constant și îmbunătățește imaginea noastră privind inflația pe termen mediu, nu suntem presați de o anumită dată pentru deciziile de politică monetară. Dependența de date nu înseamnă dependența de o anumită dată", a dat asigurări Lagarde.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflația ridicată dar a semnalat totuși că războiul nu s-a încheiat încă în condițiile în care inflația este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025.

"Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii din iunie a Consiliului guvernatorilor BCE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce