UniCredit vrea clarificări pentru că e forțată să își reducă prezența în Rusia

UniCredit vrea clarificări pentru că e forțată să își reducă prezența în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 18:04

Grupul bancar italian UniCredit SpA a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să analizeze legalitatea anumitor elemente dintr-o decizie a Băncii Centrale Europene, care forțează banca italiană să își reducă prezența în Rusia, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Într-un comunicat de presă transmis luni, UniCredit a informat că a solicitat Tribunalului General al Curții de Justiție a Uniunii Europene o „clarificare juridică definitivă” cu privire la obligațiile prevăzute în ordinul BCE privitor la reducerea subsidiarei rusești a băncii italiene, arată Agerpres.

Mărcile de lux reduc prețurile la jumătate pentru a-i atrage pe cumpărătorii chinezi CITEȘTE ȘI Mărcile de lux reduc prețurile la jumătate pentru a-i atrage pe cumpărătorii chinezi

UniCredit a precizat că, deși este de acord cu BCE când vine vorba de necesitatea de a-și reduce afacerile din Rusia, are îngrijorări cu privire la condițiile în care se va face această reducere. În timp ce solicitarea făcută de banca italiană va fi analizată, o procedură care ar putea dura mai multe luni, UniCredit a cerut o suspendare temporară a ordinului BCE.

Solicitarea formulată de UniCredit vine după ce în ultimele luni BCE a intensificat presiunile asupra mai multor bănci europene cu o prezență semnificativă în Rusia, să se retragă din această țară. În luna aprilie, grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG a informat că se așteaptă ca BCE să îi ordone să își reducă portofoliul de credite din Rusia cu 65%, un procent mult mai mare decât avea în vedere banca austriacă. UniCredit a primit o comunicare similară de la BCE dar nu a dezvăluit care sunt țintele care i-au fost impuse.

Germania încearcă să împiedice sau să atenueze tarifele UE împotriva automobilelor electrice chineze CITEȘTE ȘI Germania încearcă să împiedice sau să atenueze tarifele UE împotriva automobilelor electrice chineze

În paralel, autoritățile ruse au făcut și mai dificilă retragerea firmelor internaționale de pe piața din Rusia, ceea ce pune băncile într-o poziție dificilă. Având în vedere complexitatea și lipsa unui cadru de reglementare armonizat, UniCredit precizează în comunicatul de presă că are îngrijorări că implementarea anumitor condiții cerute de BCE va avea „grave consecințe neprevăzute”, care vor un impact asupra întregului grup.

UniCredit operează în Rusia via o subsidiară care regrupează aproximativ 3.100 de angajați și peste 50 de sucursale.

Ploile mai frecvente din Marea Britanie fac mai dificilă realizarea de prognoze economice CITEȘTE ȘI Ploile mai frecvente din Marea Britanie fac mai dificilă realizarea de prognoze economice

De la începutul războiului din Ucraina, banca italiană a pus deoparte fonduri cu care să acopere problemele din Rusia și totodată a depreciat valoare operațiunilor sale rusești. Cu toate acestea, până acum directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel a respins varianta unei ieșiri complete din Rusia similară cu cea derulată de grupul bancar francez Societe Generale SA.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
rusia