Cerealele din Ucraina strică afacerile fermierilor din Estul Europei

Cerealele din Ucraina strică afacerile fermierilor din Estul Europei
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2023

Puncte de trecere a frontierei blocate, un ministru atacat cu ouă și silozuri de cereale care dau pe dinafară, nemulțumirile cresc în rândul fermierilor din Europa de Est care văd cum afluxul de cereale din Ucraina le afectează afacerile și asta erodează bunăvoința politică de care Ucraina are mare nevoie, transmite Bloomberg.

Polonia și alte state din Europa de Est, inclusiv România, au convenit să ajute la scoaterea cerealelor din Ucraina pentru ca acestea să ajungă pe piețele mondiale, după ce invazia rusească a blocat exporturile maritime ale Ucrainei. O parte din aceste cereale au ajuns acum să se adune în Europa de Est și asta amenință veniturile fermierilor locali, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Holcim România își extinde divizia de agregate prin achiziționarea unuia dintre cei mai importanți furnizori din zona București-Ilfov CITEȘTE ȘI Holcim România își extinde divizia de agregate prin achiziționarea unuia dintre cei mai importanți furnizori din zona București-Ilfov

Surplusul de cereale este rezultatul unor blocaje de infrastructură dar și a deciziei fermierilor de a amâna vânzarea recoltelor de anul trecut. Între timp supraabundența de cereale a devenit o problemă politică pe măsură ce protestatarii încep să iasă pe străzi.

În vara anului trecut, fermierii est europeni au decis să mai aștepte înainte de a-și vinde recoltele de cereale în așteptarea unor prețuri mai mari după izbuncnirea războiului din Ucraina. În schimb, o criză globală a împins prețurile în jos astfel că fermierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria se confruntă acum cu venituri mai mici și au probleme în a-și goli silozurile înainte de noua recolta din această vară.

Liderii politici, care inițial s-au grăbit să sprijine Ucraina, încep să se plângă. "Trebuie să ajutăm Ucraina cu transportul și vânzarea de cereale în țările din afara UE", scria în urmă cu patru luni premierul polonez Mateusz Morawieck, când a oferit 20 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să își exporte cerealele spre Africa.

Vineri, același Mateusz Morawieck a anunțat că Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos prețurile pe piețele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace. În scrisoarea transmisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piață provocate de importurile ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse tarife și cote.

Nemulțumirile fermierilor ar putea avea consecințe politice. În Polonia și Slovacia vor avea loc alegeri parlamentare la finele acestui an iar fermierii constituie o categorie importantă de alegători. Bulgaria este într-o situație similară, în condițiile în care duminică au loc alegeri parlamentare.

Fermierii români s-au deplasat miercuri la Bruxelles pentru a protesta în fața Comisiei Europene, afișând bannere pe care se putea citi "Fermierii români merită respect". România, unul din cei mai mari producători de grâu și porumb in UE, a facilitat mai mult de jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul războiului.

Potrivit lui Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, importurile de cereale din Ucraina au crescut până la 570.000 de tone anul trecut, de la un nivel apropiat de zero în 2021.

Președintele Klaus Iohannis a spus că fondurile de criză, în valoare de 56 de milioane de euro, puse la dispoziție de blocul comunitar pentru fermieri sunt insuficiente și de asemenea a criticat faptul că nu au fost luate în calcul "sacrificiile uriașe" făcute de România.

Slovacia vrea ca Uniunea Europeană să colaboreze cu Programul Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru a se asigura că cerealele din Ucraina sunt transportate în afara statelor membre, potrivit unei surse din apropierea discuțiilor, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Totuși, cerealele din Ucraina ar putea să aibă un rol în acoperirea unor eventuale deficite în Europa. Seceta care a lovit mari părți din UE în vara anului trecut a afectat culturile de porumb, fiind nevoie de noi importuri pentru a acoperi deficitul. În plus, este posibil ca livrările Ucrainei să se reducă în lunile următoare pe măsură ce războiul va afecta recoltele. "Exporturile totale din Ucraina vor scădea, inclusiv cele spre UE, asta este clar", spune Alex Lissitsa, director general la firma ucraineană de agribusiness IMC.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina