Băncile străine își prezintă calculele - ce se va întâmpla cu leul până la finalul anului

Băncile străine își prezintă calculele - ce se va întâmpla cu leul până la finalul anului
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 sep 2021

Euro ar urma să rămână sub pragul de 5 lei până la finalul acestui an, potrivit estimărilor grupurilor financiare consultate de Bloomberg. Pragul psihologic de 5 lei va fi probabil depășit în prima parte a anului următor. O parte dintre estimările analiștilor sunt chiar de săptămâna trecută, relativ recente, însă trebuie ținut cont și de evoluția rapidă a crizei politice guvernamentale de la București.

De exemplu, miniștrii USR-PLUS și-au depus marți demisiile la cabinetul premierului Florin Cîțu.  Pe de altă parte, BNR intervine, de obicei - parte a regimului de flotare controlată a leului - pentru a limita oscilațiile puternice cauzate de volatilitatea de moment.

Urmărește-ne și pe Google News

Leul pare să piardă teren ceva mai alert în ultimele zile, fiind acum aproape de 4,95 lei/euro, însă avansul nu mai pare a avea aceeași amploare dacă avem în vedere că, de exemplu, în aprilie cursul a fost aproape de 4,93 lei/euro.

Potrivit unei analize Profit.ro, leul și-a accelerat tendința de depreciere în ultima săptămână, pe fondul tensiunilor politice interne, și s-a decuplat de la evoluțiile regionale. Moneda românească este singura din Europa Centrală și de Est care a scăzut față de euro de la începutul acestui an.

Astfel, leul românesc a mers cel mai rău din ECE în acest an - euro a crescut față de moneda românească cu aproape 2%, în timp ce a scăzut față de zlot cu 1%, cu mai bine de 3% față de coroană și cu peste 4% față de forint.

Însă, în comparație cu ianuarie 2020, euro a crescut față de leu cu circa 3,5%, în timp ce avansul față de zlot a fost de 6%, cel față de forint de 5% și față de coroana cehească a fost stabil.

Leul are o traiectorie mult mai puțin volatilă decât a restului monedelor, urmare a intervențiilor BNR. Pe de altă parte, odată ce a scăzut, moneda românească nu mai revine.

INFOGRAFICE Guvernul se împrumută la costuri în creștere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Guvernul se împrumută la costuri în creștere

Criza guvernamentală, tot mai acută în ultimele zile, a început să atragă și atenția agențiilor de rating. Agenția de rating Fitch a avertizat recent că prăbușirea coaliției guvernamentale ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru îmbunătățirea perspectivei negative asociată calificativului 'BBB-' acordat Românie.

În contextul în care criza politică reprezintă un element suplimentar de risc, inclusiv pentru curs, Erste, grupul financiar austriac care deține în România Banca Comercială Română (BCR), consideră că stabilitatea leului a fost importantă pentru BNR în perioada pandemiei și va continua să aibă un rol important.

"Stabilitatea cursului a fost unul dintre principalele mesaje transmise de BNR în timpul crizei cauzate de pandemie. BNR a însăprit condițiile de politică monetară prin managementul lichidității atunci când au apărut presiuni de depreciere pe leu, reconfirmând rolul important al cursului de schimb. Ne așteptăm la un curs de 4,98 lei/euro în decembrie 2021 și de 5,08 lei/euro în decembrie 2022. Deficitul de cont curent este estimat să urce anul acesta la 5,8% din PIB, de la 5,2% din PIB anul trecut, menținând presiunea de depreciere asupra leului", potrivit economiștilor Erste.

Grup financiar Data T4
2021
lei/
euro
T1
2022
lei/
​euro
T2
2022
lei/
​euro
T3
2022
lei/
​euro
MitsubishiUFJ
Financial Group
3 sept 4,97 5 5,04 -
Commerzbank 3 sept 4,94 4,95 4,96 4,97
Landesbank
Baden-Wuerttemberg
1 sept 5 5,05 5,1 5,12
Erste Group Bank 31
august
4,98 4,99 5,03 5,05
Silicon Valley Bank  31
august
4,9 4,89 4,88 -
X-Trade Brokers
Dom Maklerski
 31
august
5,04 5,12 5,14 -
Cinkciarz.pl 18
august
4,95 5 5,1 -
Ebury 18
august
4,93 4,94 4,95 -
ING Financial
Markets
9
august
4,92 4,95 4,95 -
JPMorgan
Chase
13
iulie
5 5 5,05 -
BNP Paribas 24
iunie
4,9 4,95 5 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă date: Bloomberg

(XTB este o firmă de brokeraj, Cinkciarz.pl o firmă de servicii financiare, iar Ebury un furnizor de servicii financiare specializat în plăți transfrontaliere și instrumente de administrare a riscului valutar)

viewscnt
Afla mai multe despre
curs
euro
leu
bnr
curs euro leu
banci
analisti