Avansul de aproape 40% înregistrat de bursa de la București iese în evidență la nivel mondial

Avansul de aproape 40% înregistrat de bursa de la București iese în evidență la nivel mondial
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2024

Piața bursieră din România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri din Europa, iar investitorii sunt optimiști cu privire la continuarea tendinței, pe măsură ce mai multe companii sunt așteptate să se listeze la bursă, transmite Bloomberg.

Indicele BET a avut un randament de aproape 40%, în dolari, în ultimele 12 luni, a cincea performanță din cei peste 90 de indici bursieri urmăriți de Bloomberg. Chiar și după declinul din august, indicele BET este aproape de maximul istoric, în condițiile în care a crescut în 13 din ultimele 15 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Pizzerie din Sectorul 4 al Capitalei, închisă temporar de ANPC CITEȘTE ȘI FOTO Pizzerie din Sectorul 4 al Capitalei, închisă temporar de ANPC
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Oferta publică inițială, în valoare de 1,8 miliarde dolari, derulată anul trecut de Hidroelectrica SA a adus și mai mulți investitori străini în România. Asta a ajutat și la relansarea interesului investitorilor locali în bursă, impulsionând evaluările și volumul tranzacțiilor, chiar dacă acesta din urmă rămâne unul redus comparativ cu standardele internaționale, scrie Agerpres.

Deși ritmul de creștere al economiei românești a încetinit, estimările arată spre o relansare, grație reducerilor de dobândă și moderării creșterii prețurilor. Îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice se adaugă pariurilor că piața de capital din România va fi îmbunătățită de MSCI, posibil chiar anul următor, la statutul de piață emergentă, de la statul actual de piață de frontieră.

Directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, crede că "România stă foarte bine" în ceea ce privește criteriile MSCI de accesibilitate pe piață pentru investitorii internaționali și are numărul cerut de companii listate necesare pentru o îmbunătățire. Totuși, trebuie să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, a spus Adrian Tănase.

Attila Gyurcsik, director general la Accorde Fund Management, afirmă că în mod obișnuit MSCI decide o îmbunătățire cu prilejul procedurilor de revizuire derulate în timpul verii, ceea ce înseamnă că următoarea oportunitate pentru bursa de la București va fi undeva la mijlocul anului următor.

Prețurile producției industriale au crescut CITEȘTE ȘI Prețurile producției industriale au crescut

Ceea ce este interesat este că acțiunile Hidroelectrica au înregistrat un avans de doar 11%, în dolari, în ultimele 12 luni, ceea ce înseamnă că alte acțiuni stau în spatele avansului înregistrat de indicele BET.

Evaluările mari ale BET au loc în contextul în care investitorii urmăresc cu atenție alegerile parlamentare și prezidențiale din decembrie, precum și modul în care guvernul de la București intenționează să reducă unul din cele mai mari deficite bugetare din UE.

Cu toate acestea, atmosfera la București este una optimistă, în special după listarea Hidroelectrica de anul trecut, în special în condițiile în care România analizează vânzarea de participații și la alte companii, precum Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). În paralel, bursa de la București are de gând să lanseze tranzacțiile cu derivate, precum și cu electricitate, până la mijlocul lui 2025.

"Îmbunătățirea la statul de piață emergentă din partea MSCI ar crește prezența României pe harta investitorilor internaționali și ar aduce intrări suplimentare", a mai spus Adrian Tănase, potrivit căruia de acest upgrade va beneficia întreaga piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bucuresti