Bloomberg: Turcia a cerut oficial să se alăture grupului BRICS, după decenii de amânare a aderării la UE

Bloomberg: Turcia a cerut oficial să se alăture grupului BRICS, după decenii de amânare a aderării la UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2024

Turcia a cerut în mod oficial să se alăture grupului BRICS de națiuni emergente, încearcând astfel să-și consolideze influența globală și să creeze noi legături dincolo de aliații săi tradiționali occidentali, au declarat, pentru Bloomberg, surse familiare cu aceste demersuri.

Opinia administrației președintelui Recep Tayyip Erdogan este că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, potrivit surselor Bloomberg, care au vorbit sub condiția anonimatului, nefiind încă autorizate să comenteze public.

Urmărește-ne și pe Google News

Noul impuls diplomatic al țării reflectă aspirațiile sale de a cultiva legături cu toate părțile într-o lume multipolară, în timp ce își îndeplinește obligațiile ca membru cheie al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, au spus aceștia pentru agenția Bloomberg.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Turcia și-a consolidat statutul de hub regional de gaze grație unui acord pe zece ani cu Shell CITEȘTE ȘI Turcia și-a consolidat statutul de hub regional de gaze grație unui acord pe zece ani cu Shell

Aflată între Europa și Asia, Turcia a depus o cerere de aderare la BRICS în urmă cu câteva luni, pe fondul frustrării acumulate din cauza lipsei de progres în cererea sa de decenii de a adera la Uniunea Europeană. Cererea este, parțial, și rezultatul divergențelor cu unii colegi membri ai NATO, după ce Turcia a menținut legături strânse cu Rusia în urma invaziei în Ucraina. Ministerul de externe și președinția Turciei au refuzat să comenteze.

„Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă, prestigioasă și eficientă dacă își îmbunătățește relațiile cu Estul și Occidentul simultan”, a spus Erdogan la Istanbul în weekend. „Orice altă metodă decât aceasta nu va aduce beneficii Turciei, dar îi va dăuna”.

Gruparea BRICS, numită după Brazilia, Rusia, India și China și Africa de Sud, include unele dintre cele mai mari economii emergente. A primit patru noi membri la începutul acestui an, când Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egipt s-au alăturat rândurilor sale. Arabia Saudită a fost invitată să se alăture, deși regatul încă nu a făcut asta.

Recoltele europene de fructe și legume, afectate de vremea haotică CITEȘTE ȘI Recoltele europene de fructe și legume, afectate de vremea haotică

Extinderea ulterioară a grupului ar putea fi discutată în timpul unui summit de la Kazan, Rusia, din 22-24 octombrie, au spus sursele Bloomberg. Malaezia, Thailanda și aliatul apropiat al Turciei Azerbaidjan sunt printre alte țări care doresc să se alăture.

BRICS se prezintă ca o alternativă la instituții dominate de Occident, cum ar fi Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Noii membri pot avea acces la finanțare prin intermediul băncii sale de dezvoltare și își pot extinde relațiile politice și comerciale.

Partidul Justiție și Dezvoltare al lui Erdogan, aflat la guvernare, acuză de multă vreme națiunile occidentale că zădărnicesc aspirațiile Turciei pentru o industrie de apărare autosuficientă și o economie puternică. Președintele a cerut în mod repetat o revizuire a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru o extinderea celor cinci membri permanenți și și-a exprimat interesul de a se alătura Organizației de Cooperare de la Shanghai, înființată de Rusia și China ca rival al NATO.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
brics
erdogan