Fiscul somează, din nou, Roșia Montană Gold Corporation să plătească TVA de 27 milioane lei după ce a anulat o executare silită în acest sens. Compania a dat în judecată România în urmă cu puține zile

Fiscul somează, din nou, Roșia Montană Gold Corporation să plătească TVA de 27 milioane lei după ce a anulat o executare silită în acest sens. Compania a dat în judecată România în urmă cu puține zile
scris 7 iul 2017

ANAF solicită companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier blocat de la Roșia Montană și subsidiară a canadienilor Gabriel Resources, să plătească 27 de milioane de lei, reprezentând rambursări de TVA către companie pentru achiziția unor servicii în 2011-2016, pe care Fiscul nu le consideră acum justificate.

Suma nu include penalități și amenzi care ar putea fi, de asemenea, impuse de ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News

Somarea din partea Fiscului a venit în urma reluării unui audit mai vechi al ANAF la RMGC. În vara anului trecut, ANAF a solicitat RMGC să plătească 27 de milioane de lei, reprezentând o rambursare de TVA către companie, considerată apoi nejustificată, însă în toamnă a renunțat la executarea silită în acest caz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
RMGC își vinde echipamentele cu care voia să construiască mina de aur de la Roșia Montană. Pierderi de 1,3 miliarde lei pe 2015 CITEȘTE ȘI RMGC își vinde echipamentele cu care voia să construiască mina de aur de la Roșia Montană. Pierderi de 1,3 miliarde lei pe 2015

“Compania vede această somare ca fiind incorectă, abuzivă și punitivă, dat fiind că vine la doar câteva zile după ce compania a depus plângere împotriva României, solicitând o despăgubire în valoare de 5,7 miliarde de dolari canadieni“, spun reprezentanții Gabriel Resources.

RMGC trebuie să plătească suma până pe 5 august 2017, deși poate contesta decizia până pe 21 august, ceea ce și intenționează să facă.

Pe 7 iulie 2016, RMGC a primit de la ANAF un raport al unei inspecții demarate în martie, în care Fiscul contesta legitimitatea solicitărilor de rambursare de TVA ale companiei, aferente unor achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță de la mai mulți furnizori.

În septembrie 2016, ANAF a decis să anuleze procedura de executare silită a RMGC demarată în iulie pentru rambursarea de TVA, urmând ca inspecția fiscală în acest caz să fie reluată.

“Compania este de  părere că procedura urmată de ANAF pentru a stabili suma datorată a fost incorectă și ilegală și intră în contradicție cu legile fiscale românești și principiile obligatorii aplicabile sub legislația europeană”, adaugă reprezentanții RMGC.

După adaugarea penalităților și dobânzilor, suma totală pe care RMGC ar putea fi nevoită să o plătească către ANAF ar putea ajunge la circa 43 de milioane de lei.

“Credem că decizia privind TVA este incorectă, realizată de ANAF cu scopul de a intimida Gabriel, RMGC și angajații săi . Faptul  că decizia a fost primită imediat după ce compania a solicitat 5,7 miliarde de doalri canadieni la Curtea de Arbitraj de la Washington nu este o coincidența: considerăm acest lucru abuziv și punitiv. Ca membră a UE, România nu ar trebui să apeleze la astfel de tactici de rea-credință ”, afirmă Jonathan Henry, CEO Gabriel Resources.

La finele lunii trecute, Gabriel Resources a cerut la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul român. Compania acuză încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor, prin blocarea proiectului minier de la Roșia Montană.

Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation RMGC, dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

viewscnt
Afla mai multe despre
rmgc
rosia montana
gabriel resources
tva
anaf