Existența unui cadru de risk management la nivelul companiei este una dintre responsabilitățile importante ale consiliului de administrație. Unul din produsele acestui cadru este exact această echilibrare între pericolele pe termen scurt și riscurile strategice, care sunt, prin natura lor, pe termen mai lung, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la Profit.ro TV, Mircea Busuioceanu, Chief Risk Officer, Raiffeisen Bank.
Acesta adaugă că un cadru performant de risk management se bazează pe un anumit număr de piloni.
Un prim pilon constă în evaluarea riscurilor, unde, practic, se încearcă identificarea și măsurarea atât a riscurilor relevante pe termen scurt sau cu valențe operaționale, cât și a riscurilor strategice, precum eșecul de a inova sau modificările fundamentale ale pieței.
„De exemplu, dacă ne uităm la România acum știm clar că avem un factor demografic care ar putea, în anumite industrii, să influențeze piața pe termen pe termen lung”, afirmă Mircea Busuioceanu.
Al doilea pilon menționat de către acesta constă în prioritizarea riscurilor.
„În funcție de impact și probabilitatea de apariție, se dezvoltă acest proces de prioritizare, în care consiliul de administrație este așteptat să aibă un rol activ, mai ales în ceea ce privește prioritizarea riscurilor strategice. În realitate, pentru a menține acest echilibru între impactul pe termen scurt și cel pe termen lung, consiliul de administrație trebuie să acorde o atenție sporită celui din urmă”, explică el, adăugând că, în contextul actual, plin de incertitudini, nu se pot face la modul realist proiecții pe o perioadă extraordinar de lungă de timp.
„De asemenea, în condițiile actuale de incertitudine, consiliul de administrație este cel care trebuie să pună acele întrebări care să faciliteze procesul exploratoriu, întrebări relevante cu privire la riscurile strategice care pot afecta business-ul pe termen lung și, de asemenea, cel care solicită și discută scenarii, pentru că în contextul incertitudinilor pe care le avem peste tot în jur, unul din cele mai utilizate tool-uri îl reprezintă scenariile”, completează Mircea Busuioceanu.

Carmen Micu, CEO și membru fondator ENVISIA-Boards of Elite, adaugă că sunt trei direcții importante pentru un consiliu de administrație în gestionarea multitudinii de problematici care apar pe agenda lor. Pentru gestionarea riscurilor cibernetice există trei instrumente importante: crearea de diferite scenarii, dezvoltarea unui sistem informatic rezilient și educația.
„Unul dintre cele mai puternice instrumente de gestionare a riscurilor este reprezentat de expunerea constantă a membrilor consiliilor de administrație sau de supraveghere la un nivel de cunoștințe actualizat. Prin urmare, training-ul și cursurile în această direcție sunt cele mai importante surse de informații corecte și actualizate.
Este, de asemenea, esențială crearea unui sistem informatic și nu numai, care să permită membrilor consiliului de administrație accesul la o sursă de informare permanent actualizată. Un astfel de sistem contribuie totodată la construirea unei structuri de reziliență în momentul în care apar riscuri”, explică Carmen Micu.
Un alt instrument extraordinar de important unde consiliile de administrație au un rol determinant, continuă Mircea Busuioceanu, sunt simulările de criză.
„Pentru ca organizația, inclusiv consiliul de administrație, să știe cum să reacționeze în cazul unei unui atac, trebuie implementată această practică, care cuprinde: reacția, cine reacționează, cine formează echipa de criză, cine comunică, cui comunică, în ce ordine, cum se stabilește puntea de legătură cu autoritățile etc. Termenul de specialitate este playbook. Există un playbook în care încerci să educi organizația și consiliul de administrație despre cum trebuie să reacționeze în cazul nefericit în care un atac are succes. În acest domeniu, improvizația nu este lucru pe care te poți baza”, precizează acesta.

Un consiliu de administrație are trei roluri fundamentale, acela de a supraveghea, monitoriza și mentora executivul, mai spune Carmen Micu. Astfel, pentru fiecare dintre cele trei roluri fundamentale, este importantă actualizarea informațiilor și cunoștințelor în permanență.
„În domeniul supravegherii și monitorizării, există cursuri specifice, care au în vedere atât tehnologia care stă în spatele acestor riscuri asociate zonei de cyber și inteligenței artificiale, cât și aspecte ce țin de crearea de politici, la nivelul consiliului de administrație, care să ducă mai departe la generarea procedurilor prin care se asigură supravegherea și monitorizarea”, afirmă Carmen Micu. Referitor la partea de mentorat, într-un consiliu de administrație, trebuie să existe o persoană care are această experiență și expertiză în spate, care a fost expusa unor astfel de situații, adaugă aceasta.
„Vorbind despre diversitate, un aspect din ce în ce mai important astăzi, este evident că prezența unor specialiști în consiliile de administrație adaugă valoare semnificativă. Aceștia pot contribui activ, pot aduce idei noi și pot semnala din timp riscurile, atrăgând atenția atunci când situațiile nu sunt sub control și este necesară o intervenție suplimentară pentru prevenirea unor probleme majore”, precizează aceasta.

„Unul din membrii consiliului de administrație ar trebui să aibă experiență, expunere și expertiză în zona de cyber și artificial intelligence”, subliniază Carmen Micu.
„Nu e vorba de a crește numărul membrilor, ci poate de a schimba componența consiliului de administrație. În realitate, pe măsură ce fundamentele business-ului se schimbă, fie oamenii care îl gestionează evoluează împreună cu acel business, fie profilul de membru de board se schimbă și el”, completează Mircea Busuioceanu.
Consiliile de administrație trebuie să ia tot mai mult în considerare și riscurile geopolitice, despre care Carmen Micu afirmă că “au fost multă vreme subevaluate”.
„În ultimii 4-5 ani riscurile geopolitice s-au acutizat. În acest context, discutăm despre importanța comitetelor specializate, care sprijină consiliul de administrație prin cunoașterea specifică și consultanța necesară pentru a aborda diverse teme, nu doar pe zona de risc, ci și pe cele de nominalizare, remunerare, guvernanță și audit.
Suntem familiarizați mai degrabă cu celelalte tipuri de comitete, însă zona aceasta de cyber security are o foarte mare specificitate, încât nevoia unor specialiști care să susțină ceea ce board-ul va crea – respectiv politicile – este foarte importantă. Pe zona de creare de scenarii de viitor, care este o nișă foarte specifică, sunt extrem de puțini specialiști. Pornind de la scenariile create, se poate construi matricea de riscuri și pot fi reevaluate riscurile în funcție de scenariu.”, atrage atenția CEO-ul ENVISIA-Boards of Elite.

Mircea Busuioceanu afirmă că, în ziua de azi, riscul geopolitic este ridicat și în creștere, astfel încât și atenția consiliilor de administrație pe acest subiect trebuie să fie similară.
„În ceea ce privește frecvența cu care consiliul de administrație ar trebui să evalueze profilul de risc al organizației astfel încât să reflecte implicit tendințele geopolitice, aceasta variază de la o companie la alta. În principiu, ar trebui să se întâmple cel puțin anual, în cadrul procesului de revizuire a strategiei companiei. Pe lângă aceasta, este esențial să se acorde atenție acestei componente ori de câte ori apare un eveniment relevant.
Riscul geopolitic este un domeniu cu un număr restrâns de specialiști și, de aceea, este important pentru board-uri să aibă acces la experți externi pentru a completa acele zone de cunoaștere care nu pot fi dobândite intern.
Cred că principala provocare pe care o avem cu toții astăzi, și nu cred că există încă o soluție foarte clară, constă în modul în care transpunem aceste riscuri geopolitice în plan local, uitându-ne la ce înseamnă ele în practică pentru organizație”, explică acesta.

Mircea Busuiceanu adaugă că riscurile neprevăzute sunt foarte puține, în general, iar evenimentele se întâmplă, de obicei, din cauza unor riscuri subevaluate.
„Pentru a reduce acest blindspot legat de anumite tipuri de riscuri și modul în care sunt percepute, trebuie să existe o diversitate în educație și experiență în board. În caz contrar, apare riscul de gândire de grup. Este, de asemenea, necesară încurajarea practicii discuțiilor cu experți externi.
Una dintre problemele principale pe care le văd eu, în general, este tentația unor membri de board de a considera că pot să exprime o opinie pe orice subiect. Este esențial să existe conștientizarea propriilor limite și, acolo unde este cazul, să se apeleze la expertiză externă pentru a sprijini deciziile pe anumite subiecte specifice.
Educația, continuă el, este o formă de a reduce acel blindspot și un proces continuu, care trebuie să se întâmple în mod recurent.

Carmen Micu afirmă că acesta este un moment extrem de oportun pentru România, în care se pot face schimbări atât din punct de vedere legislativ, cât și la nivel de mentalitate.
„Revenind la educație, sunt esențiale expunerea la informație corectă și permanenta auto-actualizare prin prezența în mediile în care au loc discuții constructive despre bunele practici în rolul de membru în consilii de administrație.
Noi avem o comunitate de peste 230 de membri de board, practicieni și profesioniști în domeniul consiliilor de administrație. 3% dintre ei au această cunoaștere și această experiență în domeniul cyber security.
Este foarte important ca nu doar marile companii și cele din industriile foarte reglementate, expuse semnificativ la riscurile cyber, ci și alte companii mari să își deschidă orizonturile. Sunt convinsă că, în general, acest lucru se întâmplă sub presiunea legislației sau a unor evenimente care le-au afectat deja. Totuși, mi-aș dori ca și celelalte companii și industrii să își deschidă această fereastră către cunoaștere, iar în acest fel să își încurajeze angajații să participe la programe de învățare.”, subliniază CEO-ul ENVISIA-Boards of Elite.
World Economic Forum pune securitatea cibernetică în top 10 riscuri globale pentru următorii 10 ani.
“Se spune că frauda e un test al guvernanței. În principiu, frauda nu se poate întâmpla, dacă guvernanța este cea corectă. Asta înseamnă că acest subiect trebuie să fie integrat într-un mod corect în cadrul de risk management pe care îl are fiecare organizație în parte și, deci, să fie parte a discuției strategice în consiliul de administrație”, afirmă Mircea Busuioceanu.

Envisia - Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.
Envisia oferă programe și cursuri pentru dezvoltarea competențelor și abilităților de leadership, servicii de evaluare a board-readiness și board fit, coaching & mentoring la nivel de consiliu de administrație.
Envisia are parteneriate educaționale de prestigiu cu universități, organisme de reglementare și asociații profesionale internaționale și naționale.
Viziunea Envisia este aceea de a fi hub educațional în Europa Centrală și de Est pentru profesionalizarea membrilor consiliilor de administrație, cu scopul de a contribui la dezvoltarea unor generații de lideri care întruchipează profesionalismul, conduita etică și responsabilitatea, aducând plus-valoare companiilor și comunităților locale.
Misiunea Envisia este de a construi o comunitate de membri de board profesioniști. Astăzi Comunitatea Envisia Boards of Elite numără circa 200 de membri profesioniști în boarduri, cu acreditare internațională.
Envisia promovează activ practici responsabile de guvernanță corporativă, pregătind companiile și consiliile de administrație pentru ritmul alert al provocărilor contemporane.

Pe plan internațional, principalii parteneri educaționali ai Envisia sunt: Henley Business School (HBS) – University of Reading UK, London Stock Exchange – Refinitiv – Thompson Reuters, European University Cyprus (EUC), Chartered Institute for Securities and Investment (CISI) UK, International Association for Sustainable Economy (IASE), AIR – Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova.
Pe plan național, principalii parteneri educaționali sunt: AMEPIP - Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, BVB – Bursa de Valori București, AAFBR – Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România, ACI Romania – Asociația Piețelor Financiare, AAF – Asociația Administratorilor de Fonduri, ARIR – Asociația Română pentru Relații cu Investitorii, APAPR – Asociația Pensiilor Administrate Privat din România, AAI - Asociația Administratorilor Independenți, ATR – Asociația Trezorierilor din România, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România, ACJSFB – Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar, ROPEA – Asociația Fondurilor de Private Equity.
Portofoliul educațional al Envisia cuprinde câteva premiere în România: Master of Arts in Board Practice and Directorship, în parteneriat cu Henley Business School – primul program academic internațional post-universitar cu triplă acreditare globală, care profesionalizează rolul membrului într-un consiliu de administrație; Guvernanța Corporativă care Creează Valoare, în parteneriat cu Bursa de Valori București – primul program profesional destinat pregătirii continue a membrilor de board din România, dezvoltat în special pentru companii listate și acționari pe piața de capital.

De asemenea, Envisia oferă o gamă variată de cursuri scurte ultra-specializate (în format deschis sau dezvoltate la cerere); certificări profesionale internaționale pe subiecte de interes și relevante pentru grupul țintă al Envisia, din organizații publice și private, din toate sectoarele economiei (economie sustenabilă - ESG, banking, finanțe etc.).
Enivisa dispune de o rețea internațională de lectori, profesori și experți asociați care sunt practicieni și consultanți de top din țară și din străinătate, implicați în toate activitățile: educație (programe academice post-universitare și cursuri de dezvoltare profesională continuă), mentorat și coaching, servicii de board design și profiling, dedicate membrilor executivi și non-executivi din consiliile de administrație.
Principalul obiectiv al Envisia îl reprezintă evoluția profesională și personală a elitelor, pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri care să genereze dezvoltare economică și socială pe termen lung.
Informații despre portofoliul Envisia sunt disponibile la: https://www.envisia.eu/en/business-school