Isopan Est, companie din România producătoare de panouri termoizolante, controlată de grupul italian Isopan, și-a majorat semnificativ în ultimii 10 ani atât cifra de afaceri, cât și profitul net.
În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare.
Dacă în 2014 compania înregistra vânzări de circa 138 de milioane de lei, 10 ani mai târziu, în 2023, vânzările Isopan Est au ajuns la aproape 470 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un avans semnificativ, de 240%. Față de 2022, afacerile Isopan au scăzut însă, de la 553 milioane lei la 470 milioane lei, un declin de aproape 15%.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În 2024 a avut o cifră de afaceri în echivalent a 81 milioane euro,
Cel mai bun an pentru producătorul de panouri termoizolante din ultimul deceniu rămâne 2022, când a consemnat afaceri de aproape 553 de milioane de lei, o creștere de 37% față de anul precedent.
Din punct de vedere al creșterii înregistrate, 2021 a fost însă cel mai bun an, când compania a raportat un avans de 65% față de 2020.

2021, 2022 și 2023 sunt cei mai buni ani ai companiei din punct de vedere al cifrei de afaceri înregistrate.
În cei 10 analizați, Isopan Est a avut cumulat o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei.
“În ultimii 10 ani, sectorul în care activăm a cunoscut o transformare semnificativă, alimentată de creșterea cererii în Europa de Est și de dezvoltarea accelerată a comerțului.
Nevoia marilor companii din retail de a dispune de depozite logistice moderne, pe fondul dezvoltării economice și al investițiilor străine în regiune, a contribuit major la această evoluție, care ne-a permis să investim considerabil, ceea ce s-a concretizat prin dublarea liniilor de producție și extinderea gamei noastre de soluții, astfel încât să răspundem pe deplin cerințelor piețelor în care operăm”, spune, pentru Profit.ro, Toni Pera, CEO Isopan Est.
Datorită investițiilor continue, adaugă el, Isopan este astăzi singura companie din industrie care chiar poate oferi soluții de top pentru orice nevoie a pieței prin produse certificate la nivel european, reflectând astfel angajamentul față de inovație și calitate.
“De asemenea, punem accent pe construirea parteneriatelor de lungă durată, oferind servicii complete partenerilor noștri și susținându-i pe tot parcursul proiectelor, de la faza de proiectare și optimizare până la finalizarea lucrărilor. Această abordare se reflectă în toate proiectele de anvergură în care suntem implicați și de care suntem mândri, asigurându-le continuitatea”, spune acesta.

În ceea ce privește profitabilitatea afacerii, 2021 a fost anul care i-a adus și cel mai mare profit net, de circa 34,5 milioane de lei, o creștere de circa 115% față de anul anterior, urmând ca în 2022 profitul net să înregistreze o scădere de 17,5%, ca mai apoi, în 2023, să revină pe un trend de creștere, ajungând la 31,1 milioane de lei, aproape de maximul înregistrat în 2021.
Cel mai slab an pentru companie din punct de vedere al profitului net înregistrat a fost 2019, când a scăzut cu 52% față de 2018, dar care și-a revenit în 2020, după o creștere de 115%.
În ultimul deceniu, profitul net al Isopan s-a majorat cu 196%.
În cei 10 analizați, Isopan Est a avut cumulat un profit net de 180,7 milioane de lei.
“Evoluția companiei noastre este strâns legată de dinamica sectorului în care activăm. Dacă acest sector continuă să crească, vom folosi tot know-how-ul nostru pentru a ne adapta și extinde pentru a răspunde cererii în creștere.
Cu toate acestea, prognoza pe termen lung rămâne incertă din cauza influenței evenimentelor globale și a tensiunilor economice dintre marile puteri, precum Statele Unite și China, care afectează direct Europa și aria noastră geografică de operare”, precizează Toni Pera.
În acest context, continuă CEO-ul Isopan, compania se bucură de avantajul unui parteneriat strategic solid, format prin joint venture-ul dintre Manni Group și Marcegaglia, “ce aduce împreună experiența Isopan de 50 de ani în producția de panouri termoizolante și resursele a două grupuri mari la nivel internațional, ce s-au unit pentru a revoluționa acest sector prin soluții de ultimă generație ce confirmă poziția grupului pe piața internațională”.

Asocierea va avea o cifră de afaceri agregată de aproximativ 500 de milioane de euro și un număr de aproape 700 de angajați.
“Această alianță ne oferă un fundament puternic pentru a naviga prin provocările economice globale, consolidându-ne competitivitatea și capacitatea de a dezvolta soluții inovatoare.
Strategia noastră pentru următorii 10 ani pune accent pe adaptabilitate, menținerea poziției de lider pe piață și promovarea soluțiilor sustenabile, care răspund cerințelor tot mai exigente ale clienților și contribuie la creșterea responsabilă a sectorului.
Alături de partenerii noștri, ne pregătim să facem față incertitudinilor, investind continuu în inovație și sustenabilitate”, afirmă Toni Pera.
În 2023, piața de profil din România a avut o valoare totală de 246,18 milioane de euro, fiind produse în total 11,09 milioane de metri pătrați de panouri.
Isopan Est are o cotă de piață de 23,6% pe segmentul producție, fiind lider al pieței.
Pe segmentul de producție a realizat 3,91 milioane de metri pătrați de panouri sandwich în 2023, în creștere cu aproape 12% față de anul precedent. Din această cantitate, circa 2,6 milioane de metri pătrați de panouri au fost comercializate pe piața internă, o creștere de 23,8% față de 2022.

De asemenea, aproape 1,3 milioane de metri pătrați au mers la export.
Grupul italian Isopan este prezent în România din 2007. Are sediul în Verona și este prezent în Italia cu două unități de producție, la Frosinone și la Verona.
Compania avea în 2023 127 de angajați, numărul acestora cunoscând o dublare față de acum 10 ani.