Lumea se schimbă rapid, la fel și nevoile și comportamentul consumatorilor, iar procesul de urbanizare și cel de digitalizare din ultimul deceniu au transformat nevoile și așteptările publicului față de branduri, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, Vincent Devloo, Area Retail Manager IKEA SEE.
În ultimii 10 ani, IKEA România, parte din grupul suedez cu același nume, cel mai mare retailer de mobilă din lume, și-a majorat afacerile cu aproape 240%, de la 394 milioane de lei în 2014 la circa 1,3 miliarde de lei în 2023.
În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
„Mai mult, dezvoltarea accentuată a comerțului electronic, accelerată de contextul pandemic, a avut implicații masive pentru retailerii din România, inclusiv în industria mobilierului.
De-a lungul acestor ani, au apărut noi jucători pe piață și am fost martorii unor achiziții importante, în timp ce companiile existente au fost, la rândul lor, foarte active”, spune acesta.
IKEA a depășit pentru prima dată pragul de 1 miliard de lei în 2021, al doilea an al pandemiei.
Retailerul și-a majorat însă cifra de afaceri în fiecare an din ultimul deceniu, creșterea fiind cuprinsă între 7 și 27%. Cea mai mare creștere a vânzărilor a înregistrat-o în 2019, de 27%, de la aproape 680 milioane de lei la circa 865 milioane de lei.
„În acest context dinamic al pieței de retail, sinergia dintre mediul online și cel offline este esențială pentru stimularea vânzărilor, dar și în procesul de îmbunătățire a experienței clienților.
Strategia de a se concentra pe dezvoltarea unui mediu omnichannel este un pas extrem de important în evoluția pe termen lung a unei companii, fie că vorbim despre angajați, clienți sau despre business în general. Este acel mix unic care va crea clienți fericiți și, în același timp, va crește eficiența operațională a companiei”, precizează Vincent Devloo.

IKEA este prezentă pe piața locală de circa două decenii, având în prezent trei magazine fizice, - două în București și unul în Timișoara -, iar o parte din vânzările sale sunt realizate și prin intermediul magazinului său online. Compania are un magazin în pregătire și la Iași.
„Aceste magazine întâmpină anual milioane de clienți și reprezintă puncte de întâlnire importante, atât fizice, cât și digitale, contribuind la dezvoltarea experienței online pe care o oferim clienților noștri.
Pentru a răspunde cât mai bine provocărilor din ultimul deceniu, IKEA s-a concentrat pe a integra în mod natural componenta digitală în operațiunile sale, astfel încât clienții să poată interacționa cu IKEA oriunde, oricând și oricum doresc”, afirmă Vincent Devloo.

IKEA România a avut cumulat în ultimul deceniu vânzări de circa 8,1 miliarde de lei, fiind cel mai mare retailer de mobilier de pe piața locală.
„Totodată, pentru a fi cât mai accesibili, am construit o rețea de puncte de ridicare a comenzilor în mai multe orașe din țară și am lansat primul Studio de Planificare și Comandă din România, în Constanța, venind astfel în întâmpinarea clienților care doresc să își proiecteze bucătăria sau spațiul de depozitare din dormitor chiar și în zone în care nu deținem încă magazine mari.
Pentru o experiență cât mai ușoară și inspirațională, am pus în valoare beneficiile oferite de inteligența artificială. Astfel, am îmbunătățit aplicația noastră IKEA cu funcții utile și inovatoare precum IKEA Kreativ - un instrument de design virtual bazat pe tehnologia AI care permite clienților să vizualizeze cum vor arăta piesele noi de mobilier în propria casă.
Aceștia pot crea modele 3D realiste ale camerelor și pot încerca diferite combinații de mobilier înainte de a lua o decizie”, mai spune acesta.
Parte din investițiile companiei din ultimul an au mers și către reducerea prețurilor la produsele sale, strategie care a fost aplicată în toate țările în care IKEA este prezentă, inclusiv România.
„Înțelegem faptul că în România consumatorii sunt preocupați de bugetul gospodăriei, mai ales în contextul economic recent, și, din acest motiv, dorim să facem produsele noastre cât mai accesibile. Misiunea noastră este de a oferi soluții pentru amenajarea locuinței și piese de mobilier de calitate, funcționale și sustenabile, la prețuri accesibile, pentru cât mai mulți oameni.
Astfel, pe parcursul anului fiscal 2024, am redus prețurile pentru aproape jumătate din gama de produse din România, ca parte din angajamentul nostru de a crea o viață mai bună”, precizează Vincent Devloo.

În ceea ce privește profitabilitatea afacerii grupului IKEA pe piața locală, cel mai bun an al companiei a fost 2021, când profitul net aproape că atinsese 40 de milioane de lei. 2022 a fost însă un an de scădere pentru IKEA România din perspectiva profitului net, iar în 2023 retailerul deja consemna pierderi de 25 de milioane de lei.
2023 este al doilea an din ultimul deceniu când IKEA România înregistrează pierderi, după 2018, când pierderile se situau la circa 8 milioane de lei. În restul anilor din perioada analizată 2014-2023, compania a înregistrat profit.
Despre viitorul industriei de mobilier din următorii ani, Vincent Devloo estimează că va avea loc „o transformare semnificativă determinată de așteptările clienților și de progresele tehnologice”.
„Spațiile fizice vor continua să joace un rol cheie în această evoluție, deoarece experiența de cumpărături din magazine rămâne foarte apreciată. Clienții vor căuta din ce în ce mai mult interacțiuni autentice, iar magazinele vor crea spații imersive care vor oferi nu doar produse, ci și experiențe.
Urmând acest trend, retailerii vor fi provocați să își transforme magazinele în destinații în care clienții doresc să petreacă timp, cultivând legături mai puternice cu brandul și îmbrățișând, în același timp, inovația.

În același timp, vom continua să asistăm la o creștere a comerțului electronic, iar consumatorii se așteaptă la o tranziție cât mai naturală între canalele online și offline. Astfel, retailerii trebuie să-și îmbunătățească performanțele omnichannel în conformitate cu dinamica pieței”, explică acesta.
În ceea ce privește evoluția IKEA, Vincent Devloo se așteaptă la creșterea companiei, fiind vizate planuri de expansiune, dar și noi investiții.
„Ne așteptăm să câștigăm și cotă de piață, așa cum am făcut de-a lungul anilor, punând accent pe ceea ce ne diferențiază și dezvoltând noi capacități care să ne ajute să creștem numărul de clienți și să le oferim acestora o experiență mai bună offline și online.
Intenționăm să investim în noi puncte fizice de întâlnire cu clienții, în conformitate cu planul nostru de extindere, căutând totodată oportunități de a ne spori notorietatea în țară”, mai spune Vincent Devloo, adăugând că și sustenabilitatea rămâne o prioritate pentru industria de mobilier.

Astfel că, IKEA investește deja în dezvoltarea materialelor reciclabile și a tehnologiilor ecologice, cu scopul de a-și reduce amprenta de carbon cu 50% până în 2030 și de a își îndeplini angajamentul climatic „Net Zero and Beyond”.
„Ne concentrăm să fim în continuare accesibili, disponibili și sustenabili astăzi și în viitor, rămânând totodată un partener de încredere pentru comunitate. Inteligența artificială va fi în continuare o componentă valoroasă în redefinirea industriei, iar soluțiile inteligente pentru amenjarea locuinței vor fi tot mai căutate, integrând piesele de mobilier și funcțiile tehnologice pentru un plus de confort și o experiență îmbunătățită.
În plus, având în vedere provocările sectorului logistic din România, vom continua să investim în dezvoltarea de noi capacități pentru a putea transporta un volum mai mare de produse, nu numai pentru o mai bună eficiență, ci și pentru a ușura efortul colegilor noștri din departamentul de logistică – ceea ce ne conferă statutul de angajator preferat în domeniul nostru”, precizează acesta.

IKEA are la nivel național circa 1.400 de angajați, număr care, de asemenea, a crescut în fiecare an din ultimii 10.
„Această strategie reconfirmă misiunea noastră – aceea de a fi un partener de încredere pentru oamenii și comunitățile din România prin susținerea unui stil de viață sustenabil și de a oferi în continuare calitate, design și funcționalitate la prețuri accesibile”, afirmă el.
Vincent Devloo deține funcția de Area Retail Manager pentru IKEA Europa de Sud-Est din august 2022, supervizând operațiunile IKEA Retail din România, Croația, Serbia, Slovenia și Ucraina. Cu biroul în București, este responsabil în mod direct de activitatea companiei pe piața din România.