EXCLUSIV Un operator telecom atacă la Curtea Constituțională principiul încasării unui tarif. Reacția ANCOM

EXCLUSIV Un operator telecom atacă la Curtea Constituțională principiul încasării unui tarif. Reacția ANCOM
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris astăzi, 00:34

Operatorul telecom Enigma-System.Net sesizează Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate asupra unui articol dintr-o ordonanță de urgență a Guvernului referitoare la comunicațiile electronice, conform datelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, Curtea Constituțională este chemată să se pronunțe asupra constituționalității articolului 30 din OUG nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, articol care - interpretat în litera și spiritul legii, inclusiv al Directivelor Europene - condiționează activarea lui doar în situațiile de utilizare efectivă a spectrului radio, situații descrise de articolul 13 din Directiva 2002/20/CE, transpus în legislația națională încă din anul 2011 prin OUG nr. 111/2011, ulterior optica legiuitorului european fiind continuată prin articolul 42 din Directiva (UE) 2018/1972 (transpusă în legislația națională prin Legea nr. 198/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice).

Urmărește-ne și pe Google News
Cuba a rămas pe întuneric CITEȘTE ȘI Cuba a rămas pe întuneric
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Speța invocată

"Importanța funcționării corecte a industriei telecomunicațiilor mobile poate fi înțeleasă prin următoarea analogie: cineva cumpără toate biletele la concertul unei trupe rock, astfel că alți doritori nu mai au acces la concert, deoarece biletele s-au epuizat iar numărul de locuri este limitat, urmarea fiind că trupa își va susține concertul în fața unei singure persoane…

Astfel, deși organizatorii concertului încasează contravaloarea biletelor ca și cum sala de concert ar fi plină, în realitate se blochează accesul la cultură multor alte persoane care chiar erau dispuse să plătească bilet de acces la acel concert, prezența acelor persoane urmând să contribuie din plin la atmosfera ce se crează în timpul evenimentului.

O situație similară se întâmplă de mult timp în industria comunicațiilor mobile din România, în sensul că, deși spectrul radio este limitat (adică frecvențele pe care telefoanele mobile funcționează sunt limitate), din cauza faptului că "organizatorul concertului" (ANCOM) ignoră neutilizarea efectivă a locurilor disponibile (frecvențe radio neutilizate, adică tezaurizate) se crează un obstacol la intrarea pe piață a unor noi operatori mobili, car fi putut să-și asume investiții pe piața de telecomunicații din România, contribuind astfel la o ofertă variată de servicii. Mai mulți operatori în piață înseamnă mai multă competiție.

Cu toate acestea, "organizatorul concertului" (ANCOM) încasează bani, adică așa-numitul tarif de utilizare a spectrului, ca și cum toate frecvențele ar fi utilizate. În realitate însă, frecvențele nu sunt utilizate în totalitate.

Formula 1 - Echipa Red Bull, suspectată de trișare CITEȘTE ȘI Formula 1 - Echipa Red Bull, suspectată de trișare

Juridic vorbind, esența problemei constă în faptul că ANCOM a creat și întreținut o "cutumă" în sensul ignorării situațiilor în care spectrul radio nu este utilizat efectiv din varii motive, realizând astfel o deturnare a reglementărilor legale de la scopul lor legitim.

Cu alte cuvinte, autoritatea de reglementare în comunicații a ignorat inclusiv considerentele Directivei (UE) 2018/1972 (numită și Codul european al comunicațiilor electronice), unde la punctul 122 se preciza foarte clar că "Pentru a se evita crearea de obstacole la intrarea pe piață, și anume prin tezaurizare anticoncurențială, asigurarea de către statele membre a respectării condițiilor aferente drepturilor de utilizare a spectrului de frecvențe radio ar trebui să fie efectivă, iar toate autoritățile competente ar trebui să participe, după caz. Condițiile de asigurare a respectării ar trebui să includă aplicarea clauzei „ori utilizezi, ori pierzi dreptul de utilizare” (use it or lose it). Pentru a se asigura securitatea juridică în ceea ce privește eventuala expunere la sancțiuni din cauza neutilizării spectrului de frecvențe radio ar trebui să se stabilească în prealabil pragurile de utilizare, inclusiv în ceea ce privește timpul, cantitatea sau identitatea spectrului de frecvențe radio".

Mai pe înțelesul tuturor, atunci când ANCOM solicită operatorilor mobili plata tarifului de utilizare a spectrului radio, instituția elimină situațiile de neutilizare efectivă sau chiar tezaurizare a spectrului. Practic, arbitrul pieței nu aplică clauza "ori utilizezi, ori pierzi dreptul de utilizare" (use it or lose it), deși Directiva Europeană impune o atare clauză.

Dacă judecătorii Curții Constituționale vor admite excepția de neconstituționalitate, atunci operatorii mobili vor fi nevoiți să utilizeze întreg spectrul radio câștigat la licitațiile de spectru organizate de ANCOM, în caz contrar urmând să le fie retrasă licența aferentă acelui spectru radio neutilizat.

VIDEO&FOTO Bucureștiul deschide un nou bulevard. Cum arată acum CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Bucureștiul deschide un nou bulevard. Cum arată acum

De asemenea, operatorii mobili care aleg să utilizeze tot spectrul licențiat, inevitabil vor oferi astfel o calitate superioară a internetului mobil (mai mult spectru utilizat înseamnă viteză mai mare la internet).

În plus, la licitațiile viitoare de spectru vor apărea noi operatori mobili în România, care vor veni cu altă abordare și altă atitudine față de clienți".

Recent, România a coborât în clasamentul statelor cu cel mai rapid internet fix. Detalii AICI.

În replică, ANCOM a transmis pentru Profit.ro următorul răspuns:

"Toți operatorii mobili care au participat și au câștigat spectru radio la procedurile de selecție organizate de ANCOM utilizează acest spectru. În trecut au existat situații în ceea ce privește neutilizarea în integralitate în anumite perioade a drepturilor obținute în banda de 2.600 MHz.

Adevărata „furtună Ashley” și-a primit numele. Ce zone va afecta cu vânt puternic și ploi consistente CITEȘTE ȘI Adevărata „furtună Ashley” și-a primit numele. Ce zone va afecta cu vânt puternic și ploi consistente

Textul normativ nominalizat, respectiv art. 27, alin.(1), lit.f) din OUG nr.111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr.140/2012 cu modificările și completările ulterioare, face referire la un cumul de factori/circumstanțe sub a căror incidență legiuitorul a pus la îndemâna autorității un mijloc de intervenție menit să protejeze o resursă limitată a statului prin evitarea tezaurizării acesteia.

Menționăm faptul că, până în anul 2022, în banda de 2.600 MHz FDD a existat o cantitate suficientă de spectru disponibil, care a fost adjudecat cu ocazia procedurilor de selecție organizate de ANCOM în anii 2021 și 2022. Până la data adjudecării întregii cantități de spectru disponibile în banda de 2.600 MHz, furnizorii interesați au avut posibilitatea să solicite și să și obțină spectru în această bandă prin participarea la una din procedurile de selecție (licitație) organizate în anii anteriori.

Așadar, nu se poate vorbi despre restrângere, împiedicare sau denaturare a concurenței atât timp cât orice persoană interesată ar fi putut, cu respectarea cerințelor impuse de lege, desigur, să obțină spectru în banda de frecvențe radio amintită.

Totodată, este important de precizat că, la acordarea drepturilor de utilizare care au făcut obiectul licitației de spectru multibenzi din anul 2012, nu au fost impuse termene pentru utilizarea efectivă a fiecăreia dintre benzile de frecvențe obținute în urma licitației, ci numai obligații de acoperire a populației cu servicii de comunicații mobile, neutre tehnologic, având anumite performanțe privind calitatea serviciilor furnizate, inclusiv termene pentru îndeplinirea acestora, obligații realizabile prin utilizarea oricărora dintre benzile de frecvențe pentru care operatorii dețin drepturi de utilizare, în funcție de strategia proprie a fiecărui operator de planificare și dezvoltare a rețelei sale de comunicații mobile la nivel național.

În acest context, neutilizarea efectivă a unor benzi de frecvențe alocate prin licență, în situația în care condițiile stabilite prin licențe pentru exercitarea drepturilor de utilizare a frecvențelor nu prevăd termene pentru utilizarea efectivă a acestor benzi, nu poate fi considerată ca fiind în contradicție cu prevederile legale.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Autoritățile americane au deschis o nouă investigație pentru 2,4 milioane de Tesla, după ce o mașină cu FSD a lovit mortal un pieton CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Autoritățile americane au deschis o nouă investigație pentru 2,4 milioane de Tesla, după ce o mașină cu FSD a lovit mortal un pieton

În acest context, în urma analizei efectuate, ANCOM a considerat că nu sunt îndeplinite condițiile cumulative prevăzute de legislația în vigoare pentru a retrage drepturile de utilizare deținute în subbenzile în cauză.

În ceea ce privește adoptarea Deciziei ANCOM nr. 645/2022, ANCOM nu a acordat un ajutor de stat prin reducerea tarifului pentru toți titularii care și-au adjudecat drepturi de utilizare a frecvențelor în banda de 700 MHz FDD. Argumentele pentru adoptarea acestei decizii au fost detaliate în referatul de aprobare a proiectului deciziei, care a făcut obiectul consultării publice în perioada 13 iulie – 16 august 2022".

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
frecvențe
tezaurizare