Proprietarii Militari Residence cumpără terenul unei foste fabrici pe care pot fi ridicate sute de apartamente

Proprietarii Militari Residence cumpără terenul unei foste fabrici pe care pot fi ridicate sute de apartamente
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris astăzi, 00:32

Oamenii de afaceri Iulian Robu și Constantin Căpățână, cunoscuți pentru dezvoltarea complexului rezidențial Militari Residence, din vestul Bucureștiului, au cumpărat, la licitație, terenul din cartierul bucureștean Pantelimon al fostei fabrici de construcții metalice Nimb Pipera, a familiei Monceanu, iar acum pregătesc actele pentru demolarea halelor, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma Nimb Pipera este moștenitoarea Trustul de Instalații și Montaj București, fiind specializată în construcții metalice. Emilian Monceanu, tatăl cunoscutului cântăreț George Monceanu, deține 98,58% din firmă, potrivit datelor furnizate de termene.ro. Încă din 2019, acționarii firmei au decis să vândă terenul de circa 9.300 de metri pătrați de pe Șoseaua Vergului, nr. 8, din cartierul bucureștean Pantelimon.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEOFOTO - ANUNȚ \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEOFOTO - ANUNȚ "Am câștigat procesul, Cathedral Plaza poate fi demolată!"
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În cadrul procedurii de faliment al fabricii, terenul și cele 20 de construcții edificate au fost scoase le licitație, inițial la valoarea de piață de circa 3 milioane de euro, și ulterior, din lipsă de cumpărători, la un preț redus la 2,76 milioane de euro.

Proprietatea a fost adjudecată de o firmă a oamenilor de afaceri Constantin Căpățână și Iulian Robu la prețul de 2,7 milioane euro, bani care urmau a fi direcționați către creditorul fabricii Unicredit Bank, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Acum, noii proprietari au început primele demersuri în vederea obținerii actelor necesare demolării celor 20 de construcții de pe teren, în principal magazii.

Fosta soție a lui Ion Rădulea se lansează pe piața imobiliară pe cont propriu CITEȘTE ȘI Fosta soție a lui Ion Rădulea se lansează pe piața imobiliară pe cont propriu

Pe terenul din Șoseaua Vergului au funcționat și studiourile Ino Music ale formației Body & Soul, al cărui membru este George Monceanu. Formația, un fenomen al anilor `90 cu hituri precum Superfemei, Ne-au topit căldurile sau Băieții știu ce vor, s-a reunit în 2017 pentru a lansa câteva piese noi și a concertat alături de 3 Sud Est și Class la Zilele Sectorului 5 din 2020.

Odată curățat de construcții, terenul se pretează unei dezvoltări rezidențiale, în care sunt specializați noii proprietari. Calculele Profit.ro, bazate pe indicatorii urbanistici specifici zonei, indică faptul că s-ar putea construi aici un ansamblu cu peste 300 de apartamente.

VIDEO&FOTO Ion Țiriac pregătește un turn cu 14 etaje pe malul lacului CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Ion Țiriac pregătește un turn cu 14 etaje pe malul lacului

Vergului este o fostă zonă industrială care a devenit tot mai activă din punct de vedere imobiliar. Israelienii de la Shikun & Binui dezvoltă pe terenul fostei fabrici de sticlă Stiteh circa 800 de apartamente; terenul fostei fabrici Filan a fost cumpărat de retailerii Kaufland și Lidl, care au și fost autorizați să construiască aici noi magazine, chiar dacă în 2022 au inaugurat altele la 300 de metri distanță pe Bulevardul Basarabia; iar OMV Petrom a scos la vânzare un teren de 3,5 hectare în spatele Brico Depôt.

Iulian Robu și Constantin Căpățână, finul și nașul, s-au lansat puternic pe piața dezvoltărilor imobiliare tocmai în timpul crizei economice începute în 2008. Ei au comasat o serie de parcele de teren din satul Roșu, comuna Chiajna, la limita cartierului Militari din București, și au început să construiască blocuri în timpul crizei.

Costurile reduse de construcție le-a permis să avanseze prețuri de circa 600 de euro/metru pătrat, de trei ori mai mici față de cele practicate de investitorii străini care construiseră înainte de criză. Cei doi ajunseseră la un ritm de vânzări de 80-100 de unități pe lună, în timp ce concurenții aveau vârfuri de abia 20 de locuințe pe lună.

EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Israel vizează extinderea afacerii de arhivare de documente din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Israel vizează extinderea afacerii de arhivare de documente din România

Între timp, complexul Militari Residence a ajuns la 105 de blocuri construite, cu 15.000 de apartamente, și o comunitate de 25.000 de locuitori.

Căpățână și Robu s-au extins în 2015 cu un nou proiect rezidențial lângă parcul Tineretului din București, unde au construit peste 300 de apartamente.

Ultimul ansamblu rezidențial de anvergură livrat de cei doi investitori este Central Address Residence, construit pe un teren cumpărat de la Telekom, amplasat în apropierea fostului mall Liberty Center (actualul Jumbo Mall). Proiectul este format din 5 blocuri a câte 11 etaje fiecare.

INFOGRAFIC Chiriile din România, în continuă creștere. Cât a ajuns să coste o locuință CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Chiriile din România, în continuă creștere. Cât a ajuns să coste o locuință

Grupul de dezvoltatori a construit și blocul cu 148 de apartamente Tineretului City, din apropierea mall-ului Sun Plaza din Berceni.

Robu și Căpățână și-au diversificat afacerile. Ei au cumpărat, la o licitație organizată de ANAF, fostul complex hotelier Lebăda din Delta Dunării ce aparținuse lui Sorin Ovidiu Vîntu. Complexul a fost renovat și extins în 2019 în urma unei investiții de peste 20 de milioane de euro.

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai cunoscute exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari. De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București.

EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, vrea să deschidă în 2025 un parc de retail lângă viitorul Kaufland ce ia locul fostei fabrici UTREC Chitila CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, vrea să deschidă în 2025 un parc de retail lângă viitorul Kaufland ce ia locul fostei fabrici UTREC Chitila

Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Textile Dacia, Laromet, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, Helitube, fabrica de bere Grivița și fabrica de mobilă Artemob.

Numărul locuințelor finalizate în București și împrejurimi în prima jumătate a acestui an a fost mai mic cu aproximativ 23%, comparativ cu rezultatul înregistrat în prima jumătate a lui 2023.

Compania de consultanță imobiliară SVN România a estimat că în 2024 ar putea fi livrate aproximativ 17.500 de locuințe noi în București și împrejurimi, în funcție de respectarea graficelor de dezvoltare, un rezultat care, dacă s-ar înregistra, ar marca o scădere de circa 16,5% față de volumul de livrări înregistrat în 2023.

În același timp, numărul caselor și apartamentelor vândute în București și împrejurimi în primele opt luni din acest an este în creștere cu aproape 19% față de perioada similară a anului anterior.

„Suprafața autorizată spre construire în proiecte rezidențiale s-a redus la aproximativ jumătate în ultimii ani în București, într-un context de creștere anuală a numărului de locuințe vândute cu peste 25% în primele șase luni din acest an. Scăderea numărului de locuințe noi finalizate pe o perioadă de mai mulți ani, coroborată cu creșterea tranzacțiilor, va duce la o creștere semnificativă de prețuri, Cluj – Napoca fiind un exemplu în acest sens. Piața rezidențială din București trece în prezent prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilității cumpărării unei noi locuințe, însă această situație nu se va menține dacă parametrii actuali ai pieței rămân neschimbați”, consideră Victor Vremera, COO SVN Romania.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
militari residence
iulian robu
constantin catapana
nimb pipera
george monceanu