Rusia, Coreea de Nord și Iran și-au îmbunătățit tacticile de spionaj cibernetic și hacking cu ajutorul bandelor afiliate statului, care folosesc inclusiv inteligența artificială

Rusia, Coreea de Nord și Iran și-au îmbunătățit tacticile de spionaj cibernetic și hacking cu ajutorul bandelor afiliate statului, care folosesc inclusiv inteligența artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 20:29

În ultimul an, Rusia, Coreea de Nord și Iran și-au îmbunătățit tacticile de spionaj cibernetic și hacking cu ajutorul bandelor afiliate statului, care folosesc inclusiv inteligența artificială pentru a răspândi dezinformare.

În raportul său anual “Digital Defence”, Microsoft a analizat amenințările cibernetice din perioada iulie 2023 – iunie 2024 și modul în care infractorii și națiunile străine se folosesc de hacking, spear phishing, malware și alte tehnici pentru a obține acces și control asupra calculatoarelor victimelor. În intervalul respectiv, Microsoft a observat o evoluție a tacticilor folosite de anumite țări, precum Rusia, Coreea de Nord și Iran, care au început să se folosească de AI pentru a-și desfășura atacurile, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC În ce constă schema ”Iubire prefăcută” și cum operează infractorii CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC În ce constă schema ”Iubire prefăcută” și cum operează infractorii

Potrivit Microsoft, au loc peste 600 de milioane de atacuri cibernetice în fiecare zi, parțial alimentate de o tendință de creștere a bandelor de hackeri afiliate Rusiei, Coreei de Nord sau Iranului. Utilizarea inteligenței artificiale în atacurile cibernetice a crescut și ea în ultimul an, iar infractori cibernetici cu legături ruse sau chineze folosesc conținut generat de inteligență artificială pentru a păcăli utilizatorii.

Microsoft arată că Rusia și-a concentrat o mare parte a operațiunilor cibernetice asupra Ucrainei, încercând să pătrundă în sistemele militare și guvernamentale și să răspândească dezinformare, pentru a submina sprijinul aliaților. Spre exemplu, în iunie anul acesta, un grup de criminali cibernetici a reușit să compromită cel puțin 50 de dispozitive militare ucrainene.

De cealaltă parte, în Coreea de Nord, a fost dezvoltată o nouă tehnologie ransomware denumită FakePenny, pe care Microsoft afirmă că infractorii nord-coreeni au folosit-o împotriva organizațiilor din domeniul apărării și cel aerospațial.

În ceea ce privește Iranul, Microsoft spune că acesta s-a concentrat în mod semnificativ asupra Israelului. Printre infracțiunile cibernetice înfăptuite de hackerii iranieni se numără piratarea anumitor site-uri și preluarea controlului unor baze de date pentru a obține sume de bani.

Radu Pietreanu, invitatul lui Mircea Dinescu la Poezie și delicatețuri, duminică, de la 14:00 la Prima TV CITEȘTE ȘI Radu Pietreanu, invitatul lui Mircea Dinescu la Poezie și delicatețuri, duminică, de la 14:00 la Prima TV

Toate cele trei țări au vizat inclusiv SUA, în contextul alegerilor prezidențiale care vor avea loc în noiembrie. S-au folosit de site-uri web și conturi de social media false pentru a răspândi informații false și înșelătoare cu privire la alegeri.

Microsoft atrage atenția că hackerii au colaborat cu guverne pentru a obține finanțare – “Observăm în fiecare dintre aceste țări [Rusia, Coreea de Nord, Iran și China] această tendință de a combina activitățile statului național cu cele ale infractorilor cibernetici”, a declarat Tom Burt, vicepreședinte pentru securitate al Microsoft.

viewscnt
Afla mai multe despre
spionaj cibernetic
hacking