Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că varianta continuării și după 1 aprilie a actualei plafonări a prețurilor finale la energie și gaze ″pare a fi scenariul de bază″ al actualului Guvern și a sugerat că va cere bani pentru finanțarea acesteia din bugetul de stat pe 2025.
Asta în condițiile în care supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, principala sursă actuală de bani pentru plafonare, mai poate fi aplicată doar până la publicarea deciziei din noiembrie anul trecut a Curții Constituționale, care a statuat că respectiva sarcină fiscală, denumită ″contribuție la Fondul de Tranziție Energetică″, contravine legii fundamentale.
″Ne-am propus să avem o propunere finală până la sfârșitul acestei luni sau în prima parte a lunii februarie. Ea va veni la pachet cu proiectul de buget (de stat pe 2025 – n.r.), pentru că schema trebuie finalizată. Eu îmi doresc cât mai curând. Sectorul energetic cere o clarificare, inclusiv producătorii, dar și furnizorii, au nevoie de această predictibilitate. Lucrăm pe mai multe scenarii. Un scenariu este continuarea schemei așa cum este ea astăzi, pentru o perioadă limitată de timp, trei-șase luni de zile, în funcție de situația regională, de instabilitatea din Republica Moldova, Transnistria, Ucraina și așa mai departe″, a spus Burduja.
Întrebat dacă s-a gândit câți bani va cere ministerul la elaborarea bugetului de stat pe anul în curs, ministrul a răspuns că ″avem această analiză″.
″N-o să cer public aceste lucruri. O să fac aceste discuții cu domnul ministru al Finanțelor, cu premierul și cu colegii de Guvern. Așa se cuvine, să le vorbim mai întâi între noi. Sigur că toată lumea o să ceară poate mai mult, își dorește mai mult. Dacă vom continua schema de plafonare-compensare, ceea ce pare a fi scenariul de bază, va trebui și ea finanțată, pentru a putea să mai stingem din datoriile acumulate față de furnizori.
Altfel, furnizorii vor intra în dificultate, ar putea să nu-și poată onora obligațiile de plată către distribuitori, ceea ce ar putea genera o problemă în lanț. Decizia vine la pachet și nu o ia doar ministerul Energiei. Trebuie să discutăm și cu Ministerul Finanțelor, e o decizie asumată la nivelul întregului Guvern, să vedem în ce formulă vom continua, de câți bani vom avea nevoie și cum putem să planificăm aceste plăți în timp, pentru a putea să menținem și sănătatea sectorului energetic″, a arătat Sebastian Burduja.