Dezvoltatorul american de mini-reactoare nucleare (SMR) Last Energy, cu subsidiară românească condusă de fostul director financiar al Electrica SA și Nuclearelectrica, aflat în proces de autorizare în România de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), și-a dat în judecată reglementatorul federal din Statele Unite, US Nuclear Regulatory Commission (NRC), solicitând unei instanțe din Texas să oblige instituția să-și relaxeze normele de licențiere, extrem de costisitoare, în principal pentru startup-uri și pentru proiecte de cercetare, relevă date analizate de Profit.ro.
Reclamante în proces, alături de companie, sunt autoritățile statale din Texas și Utah.
Last Energy proiectează, produce și comercializează un nou tip de reactor nuclear de mici dimensiuni, cu putere instalată de 20 MW. Potrivit propriei descrieri, instalația de producție de energie a companiei se bazează pe un proiect dovedit de reactor cu apă sub presiune, cuplat cu un proces de fabricație complet modulară, abordare de natură să reducă semnificativ timpul și costurile de construcție ale centralelor nucleare, pentru a furniza energie constantă, în bandă, fără emisii de carbon.
Compania susține că o normă a NRC, care le impune dezvoltatorilor să ceară și să obțină licențe de operare chiar și pentru cele mai mici instalații de producție de energie nucleară, inclusiv pentru cele experimentale, care nu pot genera curent ″nici cât să aprindă un bec″, încalcă legislația primară federală în domeniu, care stipulează că instituția de reglementare are autoritatea de a impune licențierea numai pentru tehnologiile nucleare considerate a prezenta riscuri la adresa securității naționale, precum și a sănătății și siguranței publice, potrivit documentelor procesului, analizate de Profit.ro.
Universitățile din Texas și Utah dezvoltă experimental reactoare de 100 kW, respectiv 1 MW și 5 W, pentru care sunt obligate să plătească taxe anuale de licențiere de aproape 100.000 dolari pe reactor. Pentru cele mai mari, precum cel al Last Energy, taxele anuale de licențiere ajung la milioane de dolari.
Last Energy susține, în reclamația sa, că reactorul său de 20 MW nu prezintă nici un fel de riscuri de emisii radioactive accidentale, întrucât este încapsulat într-un container sigilat protejat de straturi groase de oțel, de natură să ofere protecție ″chiar și în cele mai rele scenarii imaginabile în mod rezonabil″.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Grupul german Schieffer ridică o nouă fabrică în RomâniaUn deznodământ juridic favorabil reclamantelor ar putea excepta anumite tehnologii SMR de la regula licențierii federale pentru operare și ar da mai multă autoritate în domeniu statelor americane din componența SUA.
″Speța va decide dacă NRC are sau nu autoritatea de a impune plata a sute de milioane de dolari ca taxe de licențiere și de a obliga dezvoltatorii să implementeze modificări de design de miliarde de dolari în absența oricăror probleme de siguranță și securitate. Legea federală spune limpede că nu″, a declarat fondatorul și CEO-ul Last Energy, Bret Kugelmass, pentru publicația americană Reason.
CITEȘTE ȘI RA-APPS scoate din nou la vânzare active imobiliare: Începe cu un hotel din Covasna și un teren din IlfovLast Energy a anunțat în octombrie anul trecut că a finalizat faza de preautorizare de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România și a intrat în cea de autorizare.
″Suntem mândri că am depășit faza de preautorizare nucleară și lucrăm deja pentru următorul set de etape de licențiere, necesare pentru a livra energie sigură și curată în România. România a devenit un lider global în energie nucleară și pentru că a îmbrățișat soluțiile SMR, fapt care reflectă viziunea deschisă către viitor a CNCAN. CNCAN a fost un partener incredibul de perceptiv de-a lungul fazei de preautorizare și vrem să continuăm dialogul cu ei pe durata fazei de autorizare″, a declarat atunci directorul general al subsidiarei Last Energy România, Mihai Darie, fost director financiar al Electrica SA și, anterior, al Nuclearelectrica.
Last Energy a primit scrisoare de confort de la CNCAN după faza de preautorizare, instituția acceptând strategia de dezvoltare și licențiere a companiei, inclusiv principiile organizaționale, elementele conceptuale majore de design, filosofia de asigurare a siguranței în funcționare, bazele de licențiere, precum și planul etapizat mai larg al întregului proiect, concluzionând că designul conceptual al reactorului Last Energy prezintă credibilitate.
În martie 2022, Last Energy, companie susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X, a lansat, în colaborare cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) a Ministerului Energiei, un proiect de construire a unui reactor demonstrativ pe platforma de la Mioveni a RATEN.
Extras din reclamație