ULTIMA ORĂ Azerbaidjanul tocmai a intrat oficial, prin gigantul său de stat, pe piața românească a gazelor naturale

ULTIMA ORĂ Azerbaidjanul tocmai a intrat oficial, prin gigantul său de stat, pe piața românească a gazelor naturale

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, primit la Baku de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, aprilie 2024. Sursă foto: https://president.az/en

scris astăzi, 03:00

Divizia de trading a Socar, gigantul de stat al hidrocarburilor din Azerbaidjan, țară cu statut de producătoare majoră în sector, a intrat oficial pe piața românească de gaze naturale, printr-o subsidiară înregistrată în Luxemburg, stat membru al Uniunii Europene, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Socar Trading Gas&Power SARL a primit acum OK-ul autorităților de la București pentru a derula operațiuni de trading cu gaze naturale pe piețele românești de profil.

Urmărește-ne și pe Google News
 Instanța a dispus începerea judecății în dosarul fostului președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu CITEȘTE ȘI Instanța a dispus începerea judecății în dosarul fostului președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu

Traderul azer a avut contract bilateral de livrare de gaze cu compania românească de stat Romgaz, valabil în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024, însă cei de la Romgaz nu au cumpărat niciun metru cub de gaz azer în baza înțelegerii, producția proprie fiindu-le suficientă pentru satisfacerea cererii clienților din portofoliu.

În aprilie anul acesta, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că Romgaz și Socar au finalizat studiul de fezabilitate a proiectului comun de construire a unui terminal de lichefiere a gazelor naturale la țărmul Mării Caspice și a unuia de regazeificare la malul Mării Negre, pentru care cele două societăți încheiaseră un memorandum de înțelegere în octombrie 2022.

Consiliul General al Capitalei menține gratuitatea pentru autoturisme hibride în parcările de utilitate generală CITEȘTE ȘI Consiliul General al Capitalei menține gratuitatea pentru autoturisme hibride în parcările de utilitate generală

Azerbaidjanul, prin Socar, este văzut ca posibilă soluție de rezolvare a problemei stopării tranzitului de gaze rusești prin conductele din Ucraina de la 1 ianuarie 2025, după cum Profit.ro a relatat aici, aici sau aici.

Subiectul, extrem de sensibil, a dus la un adevărat conflict între liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și premierul slovac Robert Fico, la recentul Summit al UE de la Bruxelles, desfășurat desfășurat cu ușile închise și fără telefoane mobile. Fico a amenințat că Slovacia va opri exporturile de electricitate către Ucraina dacă ucrainenii stopează tranzitul de gaze rusești.

Perspectiva opririi tranzitului prin Ucraina al livrărilor Gazprom, din prima zi a anului viitor,  a dus la declararea stării de urgență energetică în Republica Moldova, întrucât gazele din Rusia nu ar mai ajunge în Transnistria, unde alimentează și centrala MGRES de la Cuciurgan, vitală pentru aprovizionarea cu curent electric a ambelor maluri ale Nistrului. Gazprom nu pare dispus să-și onoreze obligația contractuală de a livra gaze la frontiera Republicii Moldova utilizând o rută de transport alternativă (semnificativ mi scumpă), prin gazoductul Turkstream, rușii nerezervând capacitate de transport pentru livrări către Transnistria pentru luna ianuarie.

PREMIERĂ Guvernul spaniol - acord cu sindicatele pentru a reduce săptămâna de lucru. \ CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Guvernul spaniol - acord cu sindicatele pentru a reduce săptămâna de lucru. "Scriem o nouă pagină în cartea marilor cuceri sociale din țara noastră!"

Una din variantele discutate era ca Socar să livreze gaze în punctul de interconectare Sudzha de la granița dintre Rusia și Ucraina, care să fie preluate de acolo de compania energetică de stat a Ungariei, MVM, și de cea slovacă SPP AS. Pentru asta ar fi fost nevoie și de un așa-numit "acord swap" între Azerbaidjan și Rusia, pentru că azerii nu au suficiente capacități de export pentru a înlocui actualele livrări rusești.

Foarte recent, Karoly Matrai, CEO-ul ungurilor de la MVM, care au un acord de cumpărare a furnizorului de gaze și energie deținut în România de germanii de la E.ON, s-a întâlnit la Baku cu președintele conglomeratului azer Socar, Rovshan Najaf. În vară, MVM a preluat o participație minoritară din drepturile de producție și vânzare aferente unuia dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, Shah Deniz din Azerbaidjan.

viewscnt
Afla mai multe despre
socar trading românia
socar românia
românia azerbaidjan gaze naturale
tranzit gaze rusești ucraina
mvm e:on românia
criză energetică republica moldova
importuri gaze naturale
gaze rusești
gaze azerbaidjan