Companiile de utilități din Marea Britanie estimează că vor investi peste 77 de miliarde de lire sterline (98 de miliarde de dolari) în următorii 5 ani în modernizarea rețelei de distribuție energie electrică, punând presiune pe majorarea facturilor consumatorilor finali.
Comparativ, operatorii de distribuție din România susțin că vor fi nevoiți să investească în următorii 5 ani din surse proprii, pe lângă fondurile europene disponibile, o sumă de peste 10 ori mai mică, de aproximativ 6 miliarde euro în dezvoltarea și adaptarea rețelelor electrice pe care le operează pentru a face față tranziției energetice.
Costul suplimentar calculat de Federația în care distribuitorii români sunt asociați (ACUE) la nivelul anului 2030, într-o factură, la un consum lunar de 150 KWh, este de 8 lei.
Operatorii de distribuție din Marea Britanie au prezentat autorităților de reglementare planuri de cheltuieli pentru perioada 2026-2031, potrivit cărora tariful de distribuție ar trebui dublat în acest interval pentru a putea efectua investițiile implicate de tranziția energetică.
Anuțul companiilor de utilități britanice vine într-un moment delicat, în care guvernul de la Londra s-a angajat să scadă facturile ca urmare a exploziei producției de energie regenerabilă.
Numai că expansiunea surselor regenerabile necesită o consolidarea rețelelor de transport și distribuție, pentru a fi capabile să transmită cantități mari de electricitate din parcuri eoliene offshore îndepărtate către centrele de populație aflate la sute de mile distanță.
CITEȘTE ȘI SUA au emis noi sancțiuni împotriva unor entități din Rusia, legate de conducta Nord Stream 2Planul de investiții în rețea al National Grid Plc ar implica un tarif de distribuie anual de 44 de lire sterline până în 2031 (echivalentul a 15 lei/lună), de la aproximativ 23 de lire sterline cât este în prezent. Și ceilalți operatori, Scottish Power Energy Networks și SSE Plc, se așteaptă ca povara tarifului de distribuție în factura finală să se dubleze.
Întrucât consolidarea rețelele nu reușește să țină pasul cu majorarea capacității de producție din sursele regenerabile, operatorii plătesc din ce în ce mai mult producătorii, cum ar fi cei eolieni, să-și stopeze temporar generarea de electricitate.
Până în acest an, Marea Britanie a cheltuit peste 1 miliard de lire sterline în „costuri de congestionare” pentru a opri centralele care nu pot furniza energie electrică din cauza constrângerilor de rețea și pentru a porni altele.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ SUA raportează primul caz sever de gripă aviară la oameniAutoritatea de reglementare Ofgem va revizui planurile de investiții ale distribuitorilor până la sfârșitul anului viitor, înainte ca noile tarife să intre în vigoare în aprilie 2026.