Nova Power&Gas vinde terenul de la Doicești pe care se vor construite mini-reactoare nucleare SUA către compania de proiect la care este parteneră egală cu Nuclearelectrica

Nova Power&Gas vinde terenul de la Doicești pe care se vor construite mini-reactoare nucleare SUA către compania de proiect la care este parteneră egală cu Nuclearelectrica
scris astăzi, 07:00

Compania energetică Nova Power&Gas, din grupul clujean E-INFRA, al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, proprietara amplasamentului fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești pe care se vrea construită o centrală nucleară de 462 MW cu tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) dezvoltată de americanii de la NuScale, vinde terenul respectiv companiei mixte înființate pentru proiectul SMR, RoPower Nuclear SA, deținută în proporții egale (de câte 50%) de către Nova Power&Gas și societatea de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă.

Demersul de vânzare-cumpărare a terenului, care încă nu a fost perfectat, este prevăzut ca principiu în acordul de înființare a RoPower Nuclear SA, încheiat de Nova Power&Gas și SNN în septembrie 2022, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Dan Șucu, întâlnire cu jucătorii Genoa, noua sa mare investiție, alături de un nume celebru CITEȘTE ȘI FOTO Dan Șucu, întâlnire cu jucătorii Genoa, noua sa mare investiție, alături de un nume celebru

În vară, Nova Power&Gas și compania de proiect au semnat o promisiune bilaterală de vânzare cu privire la terenul aferent viitoarei centrale nucleare SMR, actualizată luna trecută.

Astfel, părțile au convenit recent că terenul va fi cumpărat de RoPower Nuclear SA (RPN) de la Nova Power&Gas (NPG) la valoarea de piață, stabilită de un evaluator autorizat, sumă la care se va adăugarambursarea, de către compania de proiect (RPN), a contravalorii tuturor cheltuielilor pe care NPG le-a realizat în legătură cu orice: costuri financiare, costuri de capital, costuri aferente oricăror îmbunătățiri, ameliorațiuni, decontaminări și modificări ale terenului aferent centralei nucleare, de la data dobândirii de către NPG a dreptului de proprietate al terenului și până la data transferului terenului aferent centralei nucleare de la NPG către compania de proiect (RPN, adică cumpărătoarea terenului amplasamentului Doicești), inclusiv toate cheltuielile aferente întreținerii, conservării și mentenanței terenului aferent centralei nucleare, suportate de către NPG între data semnării acordului și data transferului proprietății Doicești de la NPG către compania de proiect (RPN)″.

Finanțarea tranzacțiilor va fi asigurată printr-un împrumut acordat de Nova Power&Gas către RoPower Nuclear SA, cu dobândă de 12% pe an, aceeași la care și Nuclearelectrica a acordat credite companiei de proiect. 

Curtea Constituțională a decis că impozitarea progresivă a părții necontributive din pensii, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituțională. Se va aplica cota de impozit de 10% fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională a decis că impozitarea progresivă a părții necontributive din pensii, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituțională. Se va aplica cota de impozit de 10% fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, ExIm Bank US, a aprobat în toamnă un angajament financiar de până la 99 milioane de dolari pentru susținerea dezvoltării proiectului centralei nucleare SMR de la Doicești.

Anterior, în iulie, au fost semnate contractele aferente fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei. De asemenea, Nuclearelectrica a semnat cu RoPower Nuclear SA majorarea de peste 11 ori a plafonului de finanțare din cadrul contractului de împrumut dintre cele 2 companii, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.

FOTO Familia Dumitrache a inaugurat un hotel în Câmpulung Muscel. \ CITEȘTE ȘI FOTO Familia Dumitrache a inaugurat un hotel în Câmpulung Muscel. "Prima investiție de anvergură din orașul nostru, în domeniul hotelier, din ultimii 50 de ani."

Ministerul Energiei de la București are o estimare a costurilor proiectului de la la Doicești, potrivit căreia investiția ar avea nevoie de un buget de 4,9 miliarde de euro.

În noiembrie anul trecut, NuScale a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei. Asta după ce, la începutul lui 2023, costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare CFPP din Idaho, gândită tot la 462 MW precum cea de la Doicești, au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.

După cum a relatat Profit.ro, NuScale vrea să atragă de la investitorii de pe piața de capital din SUA, în perioada următoare, o finanțare de până la 200 de milioane de dolari, prin vânzare de acțiuni nou emise.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuscale
reactoare modulare mici smr
centrală smr doicești
mini-reactoare nucleare sua