Guvernul a decis să declare construirea noii centrale electrice pe gaze naturale de peste 1.700 MW de la Mintia, de pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de acolo, care va fi cel mai mare consumator de gaze din țară, ca fiind ″de importanță națională în domeniul energiei electrice″.
Dezvoltatorul Mass Global Energy Rom, al antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh și al familiei sale, a încheiat recent contract de racordare la rețeaua de transport al energiei a viitoarei noi unități de producție de electricitate, după cum a relatat Profit.ro. Contractul de racordare a fost semnat cu operatorul sistemului energetic național, Transelectrica.
Proiectul a fost declarat ca fiind ″de importanță națională în domeniul energiei electrice″ în conformitate cu o ordonanță de urgență adoptată recent. Aceasta stipulează că centralele ale căror proiecte sunt declarate ca având acest statut pot fi construite în arii naturale protejate și beneficiază de scutire de taxele locale de eliberare a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire.
″Proiectul construirii noii centrale Mintia nu este situat în arii naturale protejate de interes comunitar, dar în zona de influență a obiectivului se află ROSCI0373 Râul Mureș, între Brănișca și Ilia, situat la o distanță de aproximativ 1,2 km și ROSCI0054 Dealul Cetății Deva, situat la o distanță de aproximativ 4 km. Pentru realizarea proiectului construirii centralei electrice Mintia, societatea Mass Global Energy Rom SRL va respecta dispozițiile Acordului de mediu nr. 2/29.04.2024 emis de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara. (...) dezvoltatorul este scutit de taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism și a autorizației de construire pentru lucrarea considerată a fi de interes public național ″, se menționează în nota de fundamentare a hotărârii adoptate.
Pentru proiecte mari, precum cel de la Mintia, autoritățile locale încasează taxe urbanistice semnificative. De exemplu, primăria comunei Grăniceri din județul Arad a încasat 6,5 milioane lei pentru eliberarea autorizației de construire a uriașului proiect de parc fotovoltaic de peste 1.000 MW inițiat în zonă, pe terenuri de peste 1.000 de hectare, de grupul Monsson al ″regelui eolienelor″ Emanuel Muntmark.
Acolo se mai arată că, potrivit informațiilor puse la dispoziție de investitor, pentru construcția noii centrale electrice de la Mintia au fost demarate o serie de lucrări și au fost încheiate contracte pentru livrarea de echipamente energetice.
″Până în prezent au sosit în amplasament, în luna mai, respectiv iulie 2024, cele două turbine Siemens 9000 HL, fiecare cu puterea unitară la generator de 575,019 MW, livrate de compania Siemens Energy din Germania. Coșurile de fum pentru cele 2 turbine, structurile de oțel pentru turbinele cu gaz, ventilatoarele pentru răcirea sistemului de evacuare a gazelor și alte echipamente si materiale necesare construcției centralei sunt deja în amplasament. Generatoarele electrice ale turbinelor cu gaz au fost importate din SUA – Charleston, urmând a ajunge în România″, scrie în document.
CITEȘTE ȘI Databricks, cu doi IT-iști de origine română printre fondatori, a atras 10 miliarde de dolari, la o evaluare de 62 de miliarde de dolari, care o plasează în spatele OpenAI și SpaceXCostul total al investiției este estimat la circa 1,2 miliarde euro, în care intră și prețul de peste 91 milioane euro al achiziției activelor fostei termocentrale pe cărbune Mintia. Mass Global Energy Rom intenționează să acopere din surse proprii 30% din sumă și să împrumute de la bănci restul.
″La acest cost se adaugă și costul aferent operațiunilor de întreținere și mentenanță ce urmează a fi suportat de societatea Mass Global Energy Rom SRL, ulterior punerii în funcțiune a noii centrale electrice Mintia. Aceste costuri sunt estimate a fi în cuantum de 29.400.000 euro/an. Lucrări majore de mentenanță vor fi planificate a fi efectuate la fiecare 5 ani, ceea ce înseamnă că se estimează un cost total pentru aceste lucrări, pentru întreaga durată de funcționare a centralei (30 de ani), în cuantum de 270.000.000 euro. De la achiziționarea activului Mintia și până în prezent, societatea Mass Global Energy Rom SRL a menționat că a plătit la bugetul de stat TVA în cuantum de aproximativ 14.000.000 euro″ și a estimat că va mai plăti în continuare, până în 2030 inclusiv, TVA de aproape 157 milioane euro, potrivit sursei citate.
Angajamentul asumat de dezvoltator este ca, de la 1 ianuarie 2026, să fie pusă în funcțiune o capacitate de producție de 860 MW, care să fie ulterior extinsă la 1.700 MW.
CITEȘTE ȘI Rusia închide consulatul polonez din Sankt Petersburg și expulzează trei diplomațiProiectul Mintia este considerat vital pentru securitatea energetică a României.
″Fără astfel de proiecte, există un risc real ca sistemul energetic național (SEN) să devină suprasolicitat, lucru care poate duce la defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică pe scară largă. În plus, SEN se confruntă deja cu presiuni majore, inclusiv din cauza integrării unor surse de energie intermitente (precum energia eoliană și solară), care necesită echilibrarea cererii și ofertei, iar începând din 2027 urmează a fi retrasă din exploatare, pentru lucrări de retehnologizare, Unitatea 1 CNE Cernavodă din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica SA, care are o putere instalată de 700 MW″, se spune în document, care a provocat îngrijorări inclusiv în Republica Moldova, cu privire la capacitatea României de a sprijini sistemul energetic de peste Prut.