Grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, Petrom, renunță la intenția de a-și vinde afacerile din upstream din Noua Zeelandă, proces declanșat la începutul anului trecut.
OMV nu va mai continua procesul de vânzare pentru 100% din acțiunile sale la OMV New Zealand Limited. OMV New Zealand Limited va rămâne parte din portofoliul de explorare și producție al OMV.
În februarie 2023, OMV a anunțat că analizează vânzarea mai multor active internaționale pe segmentul upstream, în contextul în care principalul acționar al OMV Petrom dorea să renunțe treptat la operațiunile de explorare și producție de hidrocarburi.
Activele luate în calcul în vederea unei eventuale vânzări nu includeau proiectele din Austria și nici participația deținută la OMV Petrom, însă cele din Noua Zeelandă erau vizate.
În 2019, activistul de mediu și reprezentantul populației maori din Noua Zeelandă, Mike Smith, a demarat o acțiune la Curtea Penală Internațională de la Haga împotriva fostului directorul general de la OMV, Rainer Seele, susținând că, din cauza operațiunilor de foraj efectuate de OMV în apele de coastă ale Noii Zeelande, Seele ar fi contribuit la distrugerea terenului și a modului de viață al populației maori.
Recent, OMV a decis rezilierea contractului de furnizare de gaze naturale pe termen lung cu Gazprom Export, invocând multiple încălcări fundamentale ale obligațiilor contractuale de către compania rusă.
Grupul austriac susține că potențiala expunere la risc a OMV Gas Marketing & Trading (compania de trading a grupului) este redusă semnificativ, în pofida rezilierii contractului de furnizare cu GazpromExport.
“Volumele de gaze rusești, cu un potențial de marjă de un milion de euro pe an, au fost pe deplin înlocuite cu surse alternative de gaze în ultimii trei ani”, susține compania, precizând că printre acestea propria producție de gaze din Norvegia și Austria, producători terți de gaze, precum și volume suplimentare de GNL pe termen lung.
CITEȘTE ȘI TABEL Wizz Air relochează zbouri de pe Aeroportul Otopeni pe Aeroportul BăneasaGrupul austriac a fost primul și cel mai important partener al Gazprom din Europa, relația lor începând încă din anii '60 ai secolului trecut.
Astfel, în 1968, Viena și Moscova semnau primul contract de furnizare de gaze rusești către un client din Europa Occidentală, prin conducta URSS-Cehoslovacia-Austria