FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini”

FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini”

Sursa foto: BVB

scris astăzi, 12:24

Într-o etapă în care dobânzile au fost aruncate în sus de criza politică subsecventă alegerilor, cea mai veche bancă românească aduce la cota bursei românești o emisiune de obligațiuni denominate în euro, plasate într-un exercițiu internațional.

Profit.ro a informat în premieră că banca a reușit să plaseze pe piețele internaționale de capital o nouă emisiune de obligațiuni MREL de 300 de milioane de euro, cu maturitate de cinci ani.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Grupul hotelier de lux Hyatt deschide primul hotel din București CITEȘTE ȘI FOTO Grupul hotelier de lux Hyatt deschide primul hotel din București

CEC Bank a listat acum, la cota Bursei de Valori București, această emisiune de obligațiuni corporative de tip senior, nepreferențiale și negarantate, eligibile la cerințele MREL, în valoare de 300 milioane de euro și scadente în anul 2029 (CECRO29E). Evenimentul vine într-un context de turbulențe pe piața titlurilor de stat și a dobânzilor aduse de o secvență de evenimente politice tensionate și decizii instituționale fără precedent.

Alexandru Petrescu, președinte al Autorității Financiare (ASF), surprinde că listarea instrumentului financiar emis de CEC Bank vine la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini”, dar afirmă că, inclusiv în această etapă, bursa locală a arătat ca fiiind una solidă.

Adrian Tănase are aprobarea ASF pentru prelungirea mandatului de director al BVB până în iunie CITEȘTE ȘI Adrian Tănase are aprobarea ASF pentru prelungirea mandatului de director al BVB până în iunie

Obligațiunile CEC Bank au o dobândă anuală fixă, de 5,625%, plătibilă în 8 cupoane. Spre comparație, cele 5 emisiuni de titluri de stat destinate populației în programul Fidelis denominate în euro și cu maturitate în anul 2029 sunt cotate în piață la niveluri la care oferă randamente anuale între 5,25% și 5,47%.

FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini”

Ionuț Lianu, director management active și pasive la CEC Bank, spune că instituția de credit pe care o reprezintă a realizat acest exercițiu într-un punct de inflexiune și de maturizare al piețelor financiare din România, în care finanțarea bancară este tot mai mult dublată de cea prin piața de capital și în care chiar băncile atrag capital de pe bursă.

Longshield Investment Group lansează ofertă de răscumpărare CITEȘTE ȘI Longshield Investment Group lansează ofertă de răscumpărare

Obligațiunile CEC Bank au un rating „BB” de la agenția de evaluare financiară Fitch Ratings și au fost plasate într-o tranzacție externă despre care Daniela Secară, CEO la BT Capital Partners, companie de intermediere, o caracterizează ca un exercițiu de încredere al investitorilor instituționali prin prisma sumei importante, a gradului de subscriere ridicat și a distribuției largi.

Noua emisiune a CEC Bank este cea mai mare și se adaugă altor 3 instrumente financiare, din care obligațiunile corporative scadente în 2028 și denominate, de asemenea, în euro (CECRO28E) au cea mai mare valoare, respectiv de 281,90 milioane euro.

Alte 2 emisiuni au maturitate anul viitor, fiind vorba de una tot în moneda unică europeană de 97,30 milioane euro (CECRO25E) și una în moneda națională cu o valoare de 175,35 milioane lei (35,20 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
bvb
bursa
obligatiuni
asf
alexandru petrescu
bt capital partners