Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pregătește majorarea de la 1 ianuarie 2025 a tarifelor reglementate de transport și distribuție a energiei electrice, care în prezent au, însumate, o pondere de peste un sfert în totalul facturilor lunare la curent achitate de populație.
ANRE a elaborat drafturi de modificare a tarifelor pentru operatorul de transport și sistem Transelectrica și pentru cei 4 operatori concesionari regionali de distribuție – Rețele Electrice, Distribuție Energie Electrică România (DEER), Delgaz Grid și Distribuție Energie Oltenia (DEO).
Modificările de tarife nu vor fi resimțite de consumatori în facturi cât timp mai este în vigoare plafonarea prețurilor finale, care ar urma să înceteze de la 1 aprilie anul viitor și să fie înlocuită cu un nou sistem de protecție a consumatorilor vulnerabili, finanțat direct de la bugetul de stat.
Instituția a trimis proiectele de ajustare, cu calculele aferente, către companii, în prima parte a lunii, și precizează că ″datele avute în vedere la stabilirea tarifelor pentru anul 2025 mai pot suferi modificări, ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de transport și de distribuție″, ceea ce înseamnă că vor mai fi purtate discuții și negocieri cu operatorii.
Astfel, pentru Transelectrica, ANRE propune creșterea cu 22,24% a tarifului de extragere a energiei din rețea, de la 27,02 lei/MWh la 33,03 lei/MWh. Cel de introducere a electricității în rețea ar urma să scadă cu 1,79%, de la 3,35 lei/MWh la 3,29 lei/MWh.
În privința tarifelor de distribuție, propunerile de ajustare diferă foarte mult în funcție de regiune, reflectând starea tehnică a rețelelor, nivelul pierderilor de curent din ele (consumul propriu tehnologic al operatorilor – CPT) și costurile acoperirii acestora, precum și necesarul asumat de investiții în rețele, pentru întărire și modernizare. Prezentăm tarifele însumate la înaltă, medie și joasă tensiune, așa cum sunt ele plătite de consumatorii finali casnici (și de cei noncasnici mici) racordați la cel mai mic nivel, potrivit legislației specifice.
CITEȘTE ȘI TikTok, un fenomen global sub lupa Occidentului și în umbra BeijinguluiDe exemplu, la distribuitorul Rețele Electrice, preluat de grecii de la PPC de la grupul italian Enel, pentru zona de rețea Dobrogea se propune o reducere cu 0,39%, de la 295,24 lei/MWh la 294,08 lei/MWh – singura ajustare în jos avansată de ANRE.
În schimb, pentru zona Muntenia, care include Bucureștiul, se propune o majorare cu 22,6%, de la 239,86 lei/MWh la 294,08 lei/MWh.
Pentru zona Banat, se are în vedere o creștere cu 20,3%, de la 244,36 lei/MWh la 294,08 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI 11 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate al drumului de mare viteză București-GiurgiuȘi la DEER, diferențele pe regiuni sunt mari.
Astfel, propunerile ANRE merg de la o creștere modică pentru zona de rețea Muntenia Nord, de 0,83%, de la 348,04 lei/MWh la 350,93 lei/MWh, la majorări de 18,46% în zona Transilvania Nord (de la 296,24 lei/MWh la 350,93 lei/MWh) și 26,19% în zona Transilvania Sud (de la 278,09 la 350,93 lei/MWh).
CITEȘTE ȘI Ordonanța trenuleț ar trebui să amâne și să taie cheltuieli de 90 miliarde lei - sursePentru Delgaz Grid, este propusă o majorare cu 16,78%, de la 302,46 lei/MWh la 353,23 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Familia Umbrărescu a cumpărat combinatul siderurgic Oțelu Roșu, cu tradiție de peste 220 de ani. Tranzacție scutită de TVAÎn fine, la Distribuție Energie Oltenia, propunerea este de creștere cu 9,01%, de la 333,48 lei/MWh la 363,53 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI OTE pierde procesul din România la plata suplimentară impusă de ANAF pentru Telekom Mobile. Grecii au spus că apelează și la amnistia fiscalăÎn august, ANRE a decis majorarea ușoară, de anul viitor, a ratei reglementate a rentabilității (RRR) capitalului investit, aplicată la stabilirea tarifelor de transport și distribuție a energiei percepute de către operatorii de profil și suportate de consumatori pe facturi, de la 6,39% la 6,94%, stârnind nemulțumirea companiilor.
Acestea consideră că, pentru remunerarea corectă și stimulativă prin tarife a investițiilor masive pe care trebuie să le facă în rețele în anii următori, pentru realizarea obiectivelor tranziției energetice asumate de România, ar fi fost nevoie de un nivel RRR de peste 8%.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul M Core, deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală, cumpără toate strip mall-urile MAS de pe piața româneascăPlanurile de investiții totale însumate ale tuturor distribuitorilor de energie, pentru perioada 2025-2029, se ridică la aproape 19 miliarde lei, nivelul minim obligatoriu din surse proprii fiind de circa 9,3 miliarde lei.
La Transelectrica, investițiile totale pentru următorii 5 ani sunt planificate la 2,973 miliarde lei, cu un nivel minim obligatoriu din surse proprii de 1,374 miliarde lei.