ELCEN vrea să stocheze energia electrică produsă în cogenerare cu căldura destinată populației Capitalei, pentru a nu mai plăti dezechilibre când cererea și prețul sunt mici

ELCEN vrea să stocheze energia electrică produsă în cogenerare cu căldura destinată populației Capitalei, pentru a nu mai plăti dezechilibre când cererea și prețul sunt mici

CET Vest

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 07:09

Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei și principalul furnizor de agent termic pentru încălzirea centralizată din București, vrea să-și instaleze sisteme de stocare a electricității produse în cogenerare cu căldură de cele 4 CET-uri pe gaze naturale pe care le deține, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Primul vizat pentru o astfel de posibilă investiție este CET Vest, cea mai modernă și eficientă dintre centralele de producție ale ELCEN, cu putere instalată electrică de 186 MW și termică de 376 Gcal/h.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Percheziții în cazul omului de afaceri din Arad ucis în urmă cu trei ani în explozia mașinii sale. Patru suspecți, între care fiica milionarului. VIDEO cu momentul exploziei CITEȘTE ȘI FOTO Percheziții în cazul omului de afaceri din Arad ucis în urmă cu trei ani în explozia mașinii sale. Patru suspecți, între care fiica milionarului. VIDEO cu momentul exploziei
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, societatea vrea să contracteze un studiu de fezabilitate pentru un proiect de instalare de sisteme de stocare a energiei electrice la CET Vest. Valoarea contractului scos la licitație este de 241.000 lei plus TVA, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 4 noiembrie.

Printre deficiențele în funcționare ale CET Vest indicate de companie se numără flexibilitatea scăzută în urmărirea curbelor de sarcină, atât la electricitate, cât și pe partea de termie, respectiv faptul că, atunci când cererea de curent electric și prețurile acestuia pe piața angro sunt mici, compania este nevoită fie să oprească producția, fie să suporte costuri mari cu dezechilibrele induse în rețea, în momentele când producția CET Vest nu poate fi oprită, întrucât trebuie menținută cogenerarea de agent termic pentru populație.

Ucraina a început să cumpere motorină americană din România CITEȘTE ȘI Ucraina a început să cumpere motorină americană din România

După cum a relatat Profit.ro, vara trecută, ELCEN a produs și vândut curent electric și la prețuri negative. Practic, compania a plătit cumpărători care să îi preia electricitatea generată, neputând să oprească producția în cogenerare, întrucât asta ar fi însemnat să nu mai livreze energie termică pentru apa caldă a bucureștenilor. Alternativa ar fi fost să plătească prețuri de excedent semnificativ mai mari pe piața de echilibrare.

În document se mai arată că instalarea de sisteme de stocare a electricității ar permite companiei să-și îmbunătățească veniturile și profitabilitatea, întrucât ar putea continua să producă energie electrică ″pe stoc″ și atunci când prețurile pe piața angro sunt defavorabile, energie pe care să o injecteze ulterior în rețea în momente de creștere a cererii și cotațiilor.

Harrolds a intrat în faliment CITEȘTE ȘI Harrolds a intrat în faliment

Mai mult, stocarea ar permite menținerea alimentării în caz de avarii în sistemul energetic național și repornirea rapidă a capacităților de producție, după astfel de situații.

Prin utilizarea eficientă a energiei și optimizarea producției în cogenerare, aceste instalații contribuie la reducerea emisiilor de poluanți. Ele permit ajustarea instantanee a puterii furnizate în funcție de cerințele de consum. Instalațiile de stocare sunt modulare și pot fi adaptate în funcție de cerințele specifice ale centralei, cu posibilitatea de extindere treptată a capacității. Aceste soluții ocupă un spațiu redus și pot fi integrate ușor în infrastructura existentă. Sistemele de stocare au o întreținere simplă și relativ ieftină, ceea ce le face o opțiune economic avantajoasă″, se mai spune în document.

Studiul de fezabilitate va trebui, printre altele, să fundamenteze alegerea uneia dintre tehnologiile de stocare de pe piață: Litiu-Fier-Fosfat, Nichel-Mangan-Cobalt sau Litiu-Cobalt-Oxid. Durata de funcționare a instalațiilor de stocare va trebui să fie între 8 și 12 ani, cu o disponibilitate de funcționare de minimum 8.000 de ore pe an.

Se va avea în vedere solicitarea unei finanțări nerambursabile, dacă va fi disponibilă″, mai scrie în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen stocare energie
cet vest stocare energie
căldură apă caldă bucurești